Igatahes. Neid batoonikesi olen juba lugematu arv kordi teinud ning vaimustusovatsioonid ei taha lõppeda.
Lisan siia kolmveerandi koguse retsepti, kuna olen alati just nii palju teinud ning sellest on täielikult piisanud. Retseptist tuleb 28 cm läbimõõduga vormi (muidugi ei pea üldsegi ümmargust vormi kasutama) jagu küpsetist. Kes soovib aga madalamaid batoonikesi, võib kasutada suuremat ning kes paksemaid, pisemat vormi.
Retsepti kogused sobivad 28 cm läbimõõduga lahtikäivale koogivormile
Mida vaja?
- 300 g võid/margariini
- 1,5 kl pruuni suhkrut (võib ka valgega pooleks panna)
- 1 munakollane
- 3 kl nisu- või täisteranisujahu (mina panen tavaliselt pool tavalist nisu- ning pool täisteranisujahu)
- Terake soola
- 1-2 tl vaniljeekstrakti (võib asendada ka konjaki/piimaga)
- 150 g šokolaadi (sobib nii tume kui piimašoks)
- Purustatud röstitud pähkleid
1. Pane ahi 180 kraadi juurde (ka 200 ei ole tegelikult liiast) sooja ning määri vorm õrnalt rasvainega. Lahtikäiva vormi puhul kata põhi küpsetuspaberiga.
2. Vahusta toasoe või suhkruga (kõige mugavam on seda teha puulusika abil).
3. Lisa vahustatud võile vaniljeekstrakt/konjak/piim ning munakollane. Sega läbi.
4. Lisa soolaga segatud jahu ning sega hoolikalt läbi. Siinkohal tuleb käpad tainasse lüüa! Kui tainas liigselt käte külge jääb, lisa veidi jahu juurde, kuni ta enam niivõrd kleepuv ei ole.
5. Suru tainas vormi ning küpseta eelkuumutatud ahjus umbes 30 minutit. Küpsetise pind peab katsudes kergelt pehme olema (seistes läheb ta tunduvalt tahkemaks!). Küpsetusaega tuleb šokolaadibatoonide puhul üsna täpselt jälgida, kuna kui põhi juba kas või 5 minutit liiga kaua ahjus on, võib ta hiljem jahtudes liiga kõvaks muutuda.
6. Murra šokolaaditahvel pisemateks tükikesteks ning laota need otsemaid ahjust võetud põhjale.
7. Lase šokolaadil mõni minut sulada, eemalda koogivormilt ümbris ning aja šokolaad võinoa abil laiali, et ta põhja ühtlaselt kataks.
8. Puista šokolaadikiht üle röstitud purustatud pähklitega.
9. Lõika küpsetis veel soojana hästi terava noa abil tükikesteks (tükikesi ei ole tarvis pannilt eemaldada, tähtis on, et talle piirjooned sisse lõigatud oleks), kuna seistes läheb põhi kõvemaks ning siis on seda väga tülikas teha.
10. Aseta batoonikesed jahtuma ning kui glasuur tahkunud on, võib näpud taha ajada! :)

3 comments:
Ohh...ahvatlused panevad magusavõõrutuskuuril olija igapäevaselt proovile...
Just ravieesmärgil ma neid siia lisangi! Sa suudad seda! :D
Nii tore, tänan hoolitsemast:P
Post a Comment