Monday, March 8, 2010

Toffee barid ehk šoksibatoonikesed

Toffee barid on avastatud minu Ebayst soetatud imelise The Great Big Cookie Book'i kaante vahelt. See on ülimalt tore raamat! Ja millised pildid seal veel on! Mmmm...
Igatahes. Neid batoonikesi olen juba lugematu arv kordi teinud ning vaimustusovatsioonid ei taha lõppeda.


Šokolaadibatoonikesed on täiesti suurepärane magus suupiste. Sõprade juurde kaasa võtmiseks, sünnipäeval pakkumiseks, piknikule nosimiseks, kinkimiseks jne jne. Neid on väga hea näpu vahelt süüa, kuna nad on üpriski kõvad (kuid seest tegelikult üsna mõnusa tekstuuriga, pehmemapoolsed), samuti on batoonikesi väga mugav transportida!


Lisan siia kolmveerandi koguse retsepti, kuna olen alati just nii palju teinud ning sellest on täielikult piisanud. Retseptist tuleb 28 cm läbimõõduga vormi (muidugi ei pea üldsegi ümmargust vormi kasutama) jagu küpsetist. Kes soovib aga madalamaid batoonikesi, võib kasutada suuremat ning kes paksemaid, pisemat vormi.

Erilised šokohoolikud võivad küpsetisele aga ka retseptis antust rohkem, kas või kolm tahvlit šokolaadi peale sulatada. Samuti võib kõige tippu lisada veel ka mõne teise glasuuri, et küpsetist vallatumaks muuta. Mina lisasing ühel korral ka natuke maapähkliglasuuri, mis koosnes isevalmistatud maapähklivõist, piimast ning tuhksuhkrust. Oli vahva!

Retsepti kogused sobivad 28 cm läbimõõduga lahtikäivale koogivormile
Mida vaja?


  • 300 g võid/margariini
  • 1,5 kl pruuni suhkrut (võib ka valgega pooleks panna)
  • 1 munakollane
  • 3 kl nisu- või täisteranisujahu (mina panen tavaliselt pool tavalist nisu- ning pool täisteranisujahu)
  • Terake soola
  • 1-2 tl vaniljeekstrakti (võib asendada ka konjaki/piimaga)
  • 150 g šokolaadi (sobib nii tume kui piimašoks)
  • Purustatud röstitud pähkleid
Kuidas batoonike valmib?
1. Pane ahi 180 kraadi juurde (ka 200 ei ole tegelikult liiast) sooja ning määri vorm õrnalt rasvainega. Lahtikäiva vormi puhul kata põhi küpsetuspaberiga.

2. Vahusta toasoe või suhkruga (kõige mugavam on seda teha puulusika abil).

3. Lisa vahustatud võile vaniljeekstrakt/konjak/piim ning munakollane. Sega läbi.

4. Lisa soolaga segatud jahu ning sega hoolikalt läbi.
Siinkohal tuleb käpad tainasse lüüa! Kui tainas liigselt käte külge jääb, lisa veidi jahu juurde, kuni ta enam niivõrd kleepuv ei ole.
5. Suru tainas vormi ning küpseta eelkuumutatud ahjus umbes 30 minutit. Küpsetise pind peab katsudes kergelt pehme olema (seistes läheb ta tunduvalt tahkemaks!).
Küpsetusaega tuleb šokolaadibatoonide puhul üsna täpselt jälgida, kuna kui põhi juba kas või 5 minutit liiga kaua ahjus on, võib ta hiljem jahtudes liiga kõvaks muutuda.
6. Murra šokolaaditahvel pisemateks tükikesteks ning laota need otsemaid ahjust võetud põhjale.

7. Lase šokolaadil mõni minut sulada, eemalda koogivormilt ümbris ning aja šokolaad võinoa abil laiali, et ta põhja ühtlaselt kataks.

8. Puista šokolaadikiht üle röstitud purustatud pähklitega.

9. Lõika küpsetis veel soojana hästi terava noa abil tükikesteks (tükikesi ei ole tarvis pannilt eemaldada, tähtis on, et talle piirjooned sisse lõigatud oleks), kuna seistes läheb põhi kõvemaks ning siis on seda väga tülikas teha.

10. Aseta batoonikesed jahtuma ning kui glasuur tahkunud on, võib näpud taha ajada! :)


Bon appetit batoonikesesõpradele!

3 comments:

J. said...

Ohh...ahvatlused panevad magusavõõrutuskuuril olija igapäevaselt proovile...

Kata said...

Just ravieesmärgil ma neid siia lisangi! Sa suudad seda! :D

J. said...

Nii tore, tänan hoolitsemast:P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...