Monday, March 22, 2010

Näkileivarullid

Näkileivarullid on väga vahva suupiste, mida külalistele pakkuda või niisama sõprade seltsis või, miks mitte, omaette hängides, õppides või telekat vaadates näksida. Nende valmistamine ei ole samuti mingi raketiteadus ning rulle võib teha just sellise täidisega, mis endale kõige rohkem meeldib või mida just hetkel külmkapis leidub.

Ei arvanud, et nad nii populaarseks osutuvad, kuid nende kohta jagus ainult kiidusõnu ja ise olin ka väga meeldivalt üllatunud. Samuti oldi positiivselt meelestatud dipikastmest (mille allpool ka ära mainin)- rullid ja kaste sobisid omavahel täiesti ideaalselt!

Inspiratsiooni sain lausa mitmest kohast, nt Toidutarest, kuid võtsin jällegi ka oma fantaasianatukese appi. Seltsis segasem.

Kasutasin:

  • Vett immutamiseks (kuna arvan, et puljongiga jäänuks nad liialt soolased- leivatort andis mulle sellise õpetliku kogemuse)
  • Finn Crisp õhukesi näkileibu koriandriga (uus sort ja hästi-hästi maitsvad, koriandit on kohe väga palju tunda ning see on ülimalt vahva, sest koriander rokib sajaga)
  • Päikese sulatatud juustu suitsulihaga
  • Kanamaksapasteeti
  • Sinepit
  • Paprika- ja hapukurgilõigukesi
  • Tilli kaunistuseks

Tegutse nõndamoodi:

1. Kasta näkileivad korraks ükshaaval vette, nii et nad kenasti üleni märjad oleksid.

2. Lao nad virna.

3. Võta virnast ükshaaval näkileib, määri talle kõigepealt alla natuke sinepit ning seejärel meelepärane täidis. Tee nii kõigi leibadega.

4. Lao täidisega leivad kas kaanega suletavasse karpi (võid sama täidisega leivad ng vastamisi laduda, nii et täidis jääb keskele, sel moel saab ruumi kokku hoida ning on mugavam) või suurele taldrikule/kandikile toidukile alla. Kui nad aga kohe piisavalt pehmed on, ei pea neid muidugi külmikusse seisma panema. Mina aga tegin nii, kuna mõni jäärapäine näkileivake ei tahtnud mitte kohe nii kiiresti pehmeneda ning ma ei tahtnud neid ka meeletult vees ujutada, kuna siis oleksid nad arvatavasti liialt läbi vettinud.

5. Lase neil veidi aega (paarkümmend mitutit) külmkapis pehmeneda, et neid oleks hea rulli keerata.
6. Võta leivad külmast välja, keera rulli ning kinnita tikuga.

7. Pane uuesti tunniks-paariks külma tahenema/imbuma ning vahetult enne serveerimist võta välja, eemalda tikud, lõika rullid pooleks (kuna nad on muidu suhu pistmiseks liiga suured ning pooleks lõigatuna on neid ju ka visuaalselt rohkem- trikk) ning aseta kas lihtsalt
püstipidi
taldrikule/vaagnale või kinnita uuesti tikuga, asetades peale paprika- või kurgitükike, mis rulli sisuga väga kenasti kokku lähevad (paprika ja juust ning hapukurk ja pasteet). Paprikatükikeste abil saab rullidele ka sellise toreda laevukeste väljanägemise anda.
8. Juurde võid valmistada nt karrikastme maitsestamata jogurtist, lahjast majoneesist, karrist, veidikesest tšillist, tillist ning paprikapulbrist, kuna, nagu üleval mainitud, sobib see näkileivarullidega täiesti suurepäraselt.


Leib on endiselt kõige lahedam! Ja näkileib ei ole erand!
(Sõbrad pannkoogirullid ka pildile trüginud =))

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...