Saturday, May 15, 2010

Iirisekorvikesed

Komistasin taaskasutuspoes ühe väga toreda leiu otsa! Nimelt sain ainult 15 krooni eest terve kotitäie pisikesi metallvorme, millega saab igasuguseid väiksed korvikesi, muffineid ning šokolaadikomme valmistada. Nii tore!

Otsustasin vormid ka kohe sisse õnnistada ja valmistasin ühe suurema koguse muretainast. Mõtisklesin pikalt selle üle, millega muretainakorvikesi küll täpsemalt täita ning jõudsin lõpuks järeldusele, et ostan liitri piima ning keedan seda suhkruga samamoodi nagu kondenspiima, kuid kauem. Seni, kuni moodustub selline mõnus karamelline iiriselaadne mass. Kasutasin lisaks ära ka kirsimoosijäägid ning valmistasin veidike maapähklivõid, mida samuti mõne korvikese sisse karamellimassi juurde panin.

Lõpptulemusest oli mu kodune kompanii igatahes ülimalt rõõmsalt meelestatud. Sisu pidi hästi-hästi hea olema ning korvikesed maitsesid neile üleüldiselt päris palju. Pidevalt käidi jälle kapi kallal neid juurde haaramas. Seega vormide sisseõnnistamine tasus end ära!

Mida vaja läheb?
  • Meelepärane kogus muretainast, millele mina lisasin ka suhkrut ning ühele osale tainast veidike kakaod, et tuleksid sellised toredad pruunid korvikesed (munakollase lisamine ei ole samuti kohustuslik- mõni teeb seda, mõni mitte, mina ei lisanud). Taina võib ka täitsa vabalt lausa eelmisel õhtul valmis teha ning valmistamiseni külmikus hoida.
  • Liiter piima
  • 300 g suhkrut (u 3,5 dl)
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • Moosi (soovitavat mõnda hapukamat, kuna iirisemass on üpriski magus)
  • Soovi korral maapähklivõid
  • Kaunistuseks pähkleid, šokolaadi, marju vms
Ülekeedetud kondenspiima ei pea loomulikult tervet kogust valmistama (liitrist piimast tuleb teda umbkaudu pool liitrit), kuid kuna selle keetmine võtab paar tunnikest aega, siis usun, et võiks korraga ikka kohe suurema koguse valmis teha ning hiljem seda kuskil mujal kasutada (kohvi peale panekuks, saia peale määrimiseks või mõne muu küpsetise sees/peal kasutamiseks).
Muretainast valmistasin mina umbes kahekordse retseptis antud koguse ning täidist jäi ikka veel päris palju järele.

Karamellikreemi jaoks:
1. Pane liiter piima suhkrutega keema ning keeda keskmisel kuumusel seni, kuni mass on muutunud paksemaks ning kergelt pruunikaks. See võtab umbkaudu poolteist tundi. Kes soovib aga VEEL iirisesemaset tulemust ning kellel aega jagub, võib loomulikult veelgi kauem keeta. Mina olin aga ka pooleteisttunnise keetmise järgse tulemusega rahul. Keemise ajal tuleks piima ka segada, kuid ta ei kipu eriti põhja minema, seega kogu aeg küll lusikat pihus hoida tarvis ei ole.
2. Kalla segu purki ning jäta jahtuma.
3. Hoia jahtunud massi külmkapis.

Korvikeste küpsetamine:
1. Võta eelnevalt valmistatud muretainas külmikust.

2. Määri vormid õliga.
3. Haara taina küljest üks osake, vooli see käte vahel pallikeseks ning suru õhukese kihina vormi põhja ja äärtele.
4. Aseta taina peale kas väiksem pabervorm või tükike küpsetuspaberit ning selle peale mingi raskusaine (tangud, jahu, herned vms), et korvike ahjus ilusa kuju säilitaks ning kokku ei vajuks.

5. Küpseta korvikesi eelküpsetatud ahjus 200 kraadi juures seni, kuni nende ääred kergelt pruunistuma hakkavad (u 10-15 min), seejärel eemalda raskus ning küpseta veel mõni minut, et ka põhi kenasti valmis küpseks.
6. Võta korvikesed ahjust, lase veidi aega jahtuda ning koputa sisu vormi sees välja (kui nad alguses hästi tulla ei taha, siis aitab nende tagurpidi lauale või taldrikule viskamine ning nad tulevad vormist välja nagu lupsti!)
7. Jätka sama tegevust, kuni kogu tainas on ära kasutatud.
8. Lase korvikestel jahtuda või lausa järgmise päevani seista ning asu neid täitma!

Täitmine:
1. Aseta külmikus seisnud iirisekreem mõnda sooja kohta pehmenema (kas või pane mõneks ajaks korraks üles soojendatud ahju).
2. Aseta iga korvikese põhja veidike moosi (kirsimoosiga oli tulemus ülimalt maitsev!) ning selle peale tõsta lusikaga iirisekreem. Kuna ta on üsna kleepuv, siis kasutasin ma väikese hambatiku abi, et teda korvikeses n-ö ilusamaks pallikeseks saada, tehes tikuga täidise sees ringikesi.
3. Mõnesse korvikesse võid moosi ning iirisetäidise vahele asetada ka kihi maapähklivõid. Võid seda panna aga ka iirise kõrvale. Samuti võid maapähklivõile hoopiski oma korvikese eraldada! Sel juhul võiks aga talle veidike tuhksuhkrut lisada (kuna enamasti valmistatakse maapähklivõid ilma suhkruta ning seeõttu on ta maitselt soolane). Hästi toredad on ka lihtsalt moosiga täidetud korvikesed! Sel juhul tuleks moos raskusaine asemel korvikesse panna ning ahjus veidi kauem hoida kui teisi korvikesi (umbes paarkümmend minutit).
4. Peale tõmba šokolaaditahvlist juurviljakoorijaga ribakesi, aseta mõni röstitud pähklike või tore suvine kodumaine mari.

Milleks kasutatud munareste põlema panna või minema visata?!

Korvikesed sobivad nende pesakestesse lausa ideaalselt! :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...