Vaja läheb:
- 500 g õunu (u 4 keskmist õuna)
- Õuna-või sidrunimahla (saab ka täitsa selleta hakkama)
- 1/2 kl rosinaid (osa võib asendada ka mustade ploomidega)
- 2 kl täisterakaerahelbeid
- 2 kl piima
- 2 muna
- 4 sl suhkrut (kuna õun + rosinad on juba iseenesest üpriski magusad, siis mina jätsin suhkru hoopis lisamata, munakollastele lisasin vahustamise ajal ainult hästi natuke mett, kuid kes on suurem magusasõber, võib muidugi need retseptis märgitud 4 sl ära panna)
- Veidi soola
- Riivitud sidrunikoort
- Õli/võid vormi määrimiseks
- Kliisid/riivsaia
- Hästi sobivad vormi ka kookoshelbed ning
- Kaneel!
Toimi nii:
1. Vala kaerahelbed (kuuma) piimaga üle ja hoia kaanega kaetult umbes tund aega jahedas.
2. Vahepeal pese ja koori õunad ning riivi nad jämedalt.
3. Pese rosinad/ploomid samuti kuuma veega ning sega õuntega.
4. Kes õunad juba väga palju enne vormi ahjupanekut valmis riivib, võib nad hapu mahlaga üle piserdada, et nad väga tumedaks ei läheks, kuid kes riivib nad vahetult enne vormi ladumist, ei pea seda tegema.
6. Kõige lõpus sega ettevaatlikult hulka tugevaks vahuks mikserdatud munavalged (et eriti kõva tulemust saavutada, lisa munavalgetele tsipake sidrunimahla või paar tera soola).
7. Aseta kaerahelbed ning õunad-rosinad kihiti võiga määritud ning kliide/riivsaiaga ülepuistatud ahjuvormi, alustades kaerahelbekihist, seejärel tuleb kiht õunu, jälle kiht kaerahelbeid jne. Mina sain kokku kolm kihti kaerahelbeid ning kaks paksu kihti õunu. Kõige peale peaks jääma kaerahelbekiht.
8. Puista kõige pealmisele kihile riivsaia/kliisid (ka kookoshelbed on sel puhul toredad!) ning kes soovib, ka mõni võitükike.
10. Söö vormi soojalt või külmalt piimaga.

No comments:
Post a Comment