Sunday, September 19, 2010

Sinihallitusjuustuküpsised väikese murulauguga

Hoidistamise vahepeal tuleb kindlasti ka küpsist krõbistada- seega üks ülilihtne küpsiseretsept. Tema allikaks on endiselt kõige vahvam "The Great Big Cookie Book".


Sinihallitusjuustuküpsistest saab kindla peale snäkilaua nael! Tegelikult ka- mina olin eile õhtul selle tunnistajaks! Nad kadusid taldrikult kõige kiiremini ning valati iga ampsu juures kiidusõnadega üle. Ilmselgelt valitseb ilu endiselt just nimelt lihtsuses!


Antud kogusest valmib kaks suurt plaaditäit küpsiseid (50-60 tk)
Vaja läheb:
  • 225 g sinihallitusjuustu (kes ostab nt Royal Blue valmispakitud 100 g raskused tükikesed, siis usun, et kahest piisab täiesti; mina riivisin aga lisaks veidike tavalist juustu)
  • 100 g võid
  • 2 kl jahu
  • 1 muna
  • 1 munakollane
  • 3-4 tl värsket hakitud murulauku (võib muidugi asendada ka kuivatatud ürtidega)
  • Musta pipart
  • (Jahvatatud tšillit)
Ma usun, et ka köömned peaks küpsistesse imeliselt hästi sobima!

Tainas tuleks valmistada küpsetamisele eelneval päeval, et ta saaks öö külmikus seista ning kenasti tahkeks minna, kuna siis on võimalik kenad ümmargused viilud lõigata. Ma usun, ajapuuduse korral võib taina aga hoopiski mõneks ajaks sügavkülma pista.

Tegutse nii:

1.
Vahusta kokku toasoe või ja tükikesteks pudendatud sinihallitusjuust.


2. Lisa muna, munakollane, hakitud murulauk ja pipar ja sega hästi läbi.
3.
Lisa (sõelu juurde) jahu. Tee seda kolmes jaos, tainast iga kord hästi läbi segades. Mina mätsisin teda lõpuks lihtsalt käte abil. Seda oli väga mugav teha, kuna tainas ei kippunud väga käte külge jääma.


4. Jaga tainas kaheks ning vooli mõlemast osast piklik "vorst" (läbimõõduga 4-5 cm).
5.
Mässi tainarullid toidukilesse või keera küpsetuspaberisse ning aseta järgmise päevani külmikusse.


6. Küpsetama asudes pane ahi esmalt 200 kraadi juurde sooja.
7.
Võta üks "tainavorst" külmast, vabasta kilest ning lõika temast terava noa abil õhukesed (2-3 mm paksused) viilud.


8. Aseta kettakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 10-15 minutit ehk seni, kuni küpsised äärest kergelt pruunikaks tõmbuvad.


9. Lase neil veidike jahtuda ning asu krõmpsutama! Kui valmistasid terve tainakoguse, korda sama tegevust ka teise "tainavorstiga".

Võid soovi korral juurde ka väikese dipikastme valmistada ning küpsiste kõrvale mõne viinamarja või oliivipoisi asetada. Nad sobivad omavahel kindlasti suurepäraselt!


Raamatu järgi peaksid sinihallitusjuustuküpsised õhukindlas anumas lausa kuni 10 päeva kenasti säilima.

...Ei tea küll muidugi, kes neid seal nii kaua ärasöömise eest kaitsta suudab :)

1 comment:

Kurivalguke ehk Tige Ensüüm said...

Proovisin neid küpsiseid. Mina panin murulaugu asemel tilli. Imehead.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...