Sunday, September 12, 2010

Rullbiskviit

Jagaksin lahkelt biskviittaina tegemise moodust, mis alati raudkindalt välja tuleb! Tegemist on minu ema retseptiga, mida ta oma rullbiskviiditegude algusest saadik kasutanud on ning mis tal mitte kunagi untsu läinud ei ole.


Olen ise mitu korda üritanud mässumeelsust üles näidata ning rullbiskviidi jaoks hoopis mõnd internetiavarusest leitud juhist kasutanud (küll kakaoga, küll tärklisega), kuid tulemuseks sain mõlemal korral mingid kahtlased biskviidiplönnid, mis maitsesid küll hästi, kuid olid rulli meenutavast magustoidust üsna kaugel. Seega- vanemate ja targemate õpetussõnu tuleb tõsiselt võtta! :)


Tainareegel on ülilihtne: ühe muna kohta tuleb võtta 1 sl suhkrut ning 1 sl jahu. Lisaks veel poole vähem sl vett. Nt 4 muna kohta 2 sl vett. Paneksin kirja aga retsepti, millest saab ühe korraliku suure plaaditäie biskviiditainast, mille võib hiljem rulli keerata või hoopiski nelinurkseteks tükkideks lõigata ja väikese kihilise koogikese laduda. Loomulikult võib biskviiditainast küpsetada hoopiski, kasutades suuremat hulka komponente, ümmargused tordipõhjad.


Suure ahjuplaaditäie biskviidi jaoks
läheb vaja:

  • 6 muna
  • 6 sl suhkrut
  • 6 sl jahu
  • 3 sl vett
Tegutse nii:
1. Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.
2. Kinnita mikser vahustusnõu külge selle seadeldisega, mille nime ma endiselt päris täpselt ei tea, kuid mis teda seal kenasti paigal hoiaks, et ei peaks 10 minutit miksril enda käes suriseda laskma.
3. Löö munad vahustusnõusse.
4. Lisa kogu suhkur.


5. Vahusta mune kõige tugevama kiiruse juures seni, kuni lusikavarrega tõstes vahust kõva tipp jääb. See võtab umbkaudu 10 minutit või isegi veidi rohkem.


6. Keera vahustuskiirus veidi madalamaks ja lisa lusikatäite kaupa vesi.
7. Lisa ka jahu, puistades teda ettevaatlikult mikserduskonksude juurde, et ta kohe kenasti tainasse seguneks.


8. Kui kogu jahu on lisatud, eemalda mikserduskauss ning kalla segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja aja ta ühtlaselt laiali.

Ema seepeale, kui hakkasin üleliigset tainast lusika küljest kaussi tagasi sopsutama: "Ära koputa vastu kausiserva, muidu tainas vajub ära! Vilma ütles nii ja Liine ütles ka nii!"
Jutt käis minu vanatädist ja vanavanaemast ning kuna taaskord tuleb vanemate ja targemate õpetussõnu järgida, eemaldasin otsekohe kibekiirelt lusika kausiserva juurest ning lubasin endale selle tarkusetera igavesest ajast igavesti kõrva taha jätta.



9. Küpseta seni, kuni biskviit on pealt kenasti kuldpruun. See peaks võtma umbkaudu 15 minutit, kuid meie ahi trikitas jällegi ning küpsetas teda lausa üle poole tunni. Seega peaks just nimelt biskviidi jumet jälgima!


10. Lase valmis biskviidil mõni aeg jahtuda ja valmista senikaua nt täidis (biskviit võiks siiski veel veidi soe olla, kui teda rulli keerama hakata, kuna siis on seda hõlpsam teha).
11. Eemalda biskviidi alt õrnalt küpsetuspaber. Ta tuleb sealt kätega aidates üsna hästi lahti. Kui see päris hästi ei õnnestu, võib loomulikult ka pikema noa abiks võtta.
12. Immuta biskviiti kergelt mahla või muu meelepärasega, määri peale meelepärane täidis (moos, kohupiim, vahukoor, mingi tore kreem vms) ning keera ta õrnalt rulli.

Punasesõstra-porgandipüree toorjuustu ning pisikese želatiini seltsis :P

Võid rulli ka pealt mõne glasuuri, tuhksuhkru, toorjuustu või muu vahvusega katta.


14. Aseta rull mõneks ajaks külma.
15. Lõika mõnusalt läbiimbunud rullbiskviidist meelepärase paksusega tükikesed ning asu julgelt nosima!

Rullbiskviit ruulib!

2 comments:

Anonymous said...

Prooviks ka seda head varjanti, aga palun, kas ma saan õieti aru, et jahu ka mikserdad munavahu hulka ? Olen palju rullbiskviidi retsepte lugenud, aga alati kästakse seal jahu õrnalt munavahu hulka segada. Et muidu vajub munavaht kokku. Ja kas pärast küpsetamist ei peagi küpsenud tainast suhkruga üle riputatud paberile ümber keerama, selleks, et paberit eemaldada. Aitäh vastuse eest !

Kata said...

Just nii- mikser veel käib madalal kiirusel ja siis õrnalt sopsutad sinna jahu hulka ning kui kogu jahu on lisatud, lõpetad kohe mikserdamise ära.

Ma olen ka igal pool seda suhkruga raputatud paberile keeramise varianti kohanud, aga ema on mulle korduvalt kinnitanud, et see on lihtsalt liigne töö ja vaev. Ta ise ei ole kunagi niimoodi toiminud ning mina sain ta samuti kenasti paberi küljest lahti, seda peab lihtsalt hästi õrnalt käte abil tegema. Saab täitsa kenasti hakkama ;)

Ole lahke ja toredat katsetamist!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...