Wednesday, September 29, 2010

Triibuline suvikõrvitsakeeks

Suvikõrvitsakeeks on väga lihtne, kiire ja tervislik võimalus viimaste suvikõrvitsate ärakasutamiseks. Maitsev samuti! Retseptiidee on pärit siit, kuid mina tegin ta toreduse mõttes triibulise!


Sööjad arvasid, et keeks oleks võinud isegi rohkem suvikõrvitsat sisaldada, seega kes soovib, võib teda täitsa vabalt retseptis antust enam riivida.


Vaja läheb:
  • 1 kl riivitud suvikõrvitsat
  • 1,5 kl nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl söögisoodat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1-2 tl jahvatatud kaneeli
  • 2 muna
  • 0,5 kl taimeõli
  • 1,2 kl suhkrut
  • 1,5 tl vaniljeekstrakti
  • 50 g purustatud (röstitud) pähkleid
  • 2-3 sl mõru kakaopulbrit
Tore on lisada ka kardemoni ja piparkoogimaitseainet! Rosinad on samuti vahvad ning kes pähklisõber ei ole, võib täitsa julgelt nende asemel hoopis rosinaid kasutada. Lisaks võib tainasse visata ka šokolaaditükikesi.

Toorjuustuglasuuri jaoks
(soovi korral):
  • 50 g võid
  • 100 g toorjuustu (toatemperatuuril)
  • 1/2 tl vaniljeekstrakti/alkoholi/piima
  • 2-3 sl tuhksuhkrut
  • Kaunistuseks kookoshelbeid (soovi korral)

Tegutse nii:
1.
Määri keeksivorm rasvainega ning puista üle kliide või riivsaiaga.

2. Pane ahi 175 kraadi juurde sooja.
3.
Sõelu kokku jahu, küpsetuspulber, sooda, sool ja kaneel (soovi korral ka kardemon ja piparkoogimaitseaine).

4.
Klopi teises kausis kokku munad, õli, vaniljeekstrakt ja suhkur.

5.
Lisa kokkusõelutud kuivained ning sega hästi läbi.

6.
Lisa ka riivitud suvikõrvits ja pähklid. Sega ühtlane tainas.



7. Tõsta pool tainast teise kaussi ning sega talle hulka 2-3 sl kakaod.


8. Tõsta segu vaheldumisi keeksivormi ning tõmba kahvli või noaga läbi taina, et ta kenasti siiruviiruline jääks.


9. Küpseta umbkaudu tund või seni, kuni keeksi keskele torgatud puutiku külge tainast ei jää. Minu huvitava hingeeluga ahjus küpses ta aga isegi paarkümmend minutit üle tunni.
10.
Lase küpsetisel veidi aega vormis jahtuda, seejärel kummuta ta välja, tõsta külma ja lase täielikult jahtuda.



11. Kes soovib, võib jahtunud keeksi glasuuriga katta, kes seda ei tee, võib küpsetist lihtsalt niisama väikese tuhksuhkruga serveerida. Samuti sobib keeksi seltsi hästi keedukreem või vaniljekaste. ;)

Glasuur:
1.
Vahusta toasoe või ja toorjuust ühtlaseks (nt suure puulusika abil).

2.
Lisa tuhksuhkur ja sega jällegi ühtlaseks.

3. Lisa ka vaniljeekstrakt/alkohol/piim.
4. Kata keeks glasuuriga ning kui soovid, raputa üle ka kookoshelvestega.

Keeksitüki, keedukreemi ja tuhksuhkru sõprus

2 comments:

Mari said...

Kurjam! Nägin seda retsepti täpselt tund aega liiga hilja- lõpetasin just viimaste väiksemate suvikõrvitsate hakklihaga täitmise;(

Kata said...

No nüüd läks küll natuke pahasti...
Ehk on suvikõrvitsaid poes veel saada? Mõni aeg tagasi oli neid küll veel lademetes ja täitsa hea hinnaga, aga viimasel ajal pole väga jälginud. Võid ju tšekata :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...