Monday, September 13, 2010

Õunakringel

Kuna kõik kodumaised õunad tuleb kompostihunnikusse sattumisest päästa ning ära kasutada, otsutasin vanaemale ning maale sugulastele külakostiks ühe suure toreda rohke purukattega õunakringli küpsetada!


Lõpptulemuseks oli see, et maal haarasid kõik kringli järele ning jätsid seetõttu perenaise poolt valmistatud rullbiskviidi hoopiski puutumata. Julgeksin seetõttu, võttes arvesse ka vanaema ja ülejäänud maitsjate reaktsiooni, et õunakringel kukkus üsnagi-üsnagi hästi välja!


Tainaretsept on minu enda looming ehk siis täpselt sama, mis šokolaadikringli puhul, kuid täidise- ja puruidee leidsin siit. Lisasin ka peotäie rosinaid! Ja ohtralt kardemoni, mu viimase aja absoluutset lemmikut!


Taina jaoks läheb vaja:
  • 25 g pärmi
  • 2 dl piima
  • 2 sl suhkrut (võib panna ka 1 sl tavalist + 1 sl vaniljesuhkrut)
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl jahvatatud kardemoni (kardemon on ikka täiega tore- lisage kindlasti!)
  • 3-4 klaasi jahu
  • 100 g võid
  • 1 muna
  • Veel üks muna pintseldamiseks
Täidis:
  • 6-7 õuna
  • 2 dl fariinsuhkrut
  • 50 g võid
  • 1 tl kaneeli
  • 1/3 tl kardemoni
  • Peotäis rosinaid
Puru:
  • 2,5 dl jahu
  • 1 dl fariinsuhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 0,5 tl soola
  • 100 g röstitud purustatud/jahvatatud pähkleid
  • 100 g võid
Toimi nii:
1. Lase piim pliidil kergelt soojaks ning sulata selles või. Ära piima keema lase, ainult nii palju soojaks, et või seal sees sulama hakkaks. Seejärel võid piima pliidilt eemaldada ning võil senikaua sulada lasta, kui pärmiga tegeled.
2. Hõõru pärm suures kausis soola ja suhkruga vedelaks. Kasuta selleks suurt toredat puulusikat!
3. Lisa leige võipiim ning kardemon. Sega veidike.
4. Hakka osade kaupa jahu lisama. Võta sõtkumisel appi ka käed.
5. Vahepeal lisa ka lahtiklopitud toasoe muna.
6. Lisa jahu senikaua, kuni tainas kenasti käte küljest lahti tuleb. Minul kulus selleks veidi üle 3 klaasi jahu.
7. Raputa taina pinnale veidike jahu ning jäta ta tunniks ajaks sooja kohta rätiku alla kerkima.
8. Valmista vahepeal täidis.
9. Esmalt koori õunad ja tükelda pisikeseks.
10. Pese rosinad kuuma veega.
11. Sulata kõrgeservalisel pannil/kastrulis või.
12. Lisa sellele suhkur, kaneel, kardemon ning õunatükid.
13. Hauta õunatükke umbes 5 minutit, lõpu eel lisa ka rosinad. Jäta segu jahtuma. Hiljem kalla üleliigne vedelik ära, et see tainast päris üle ei ujutaks. Minema ei tasu vedelikku siiski visata, kuna tegemist on millegi väga maitsvaga!


14. Puru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, kaneel, sool ja pähklipuru.
15. Lisa külm või, haki see jahusegu sees terava noaga pisemateks tükikesteks ning näpi purutaoliseks massiks.


16. Kalla kerkinud tainas jahusele lauale ning rulli laiali. Üsna õhukeseks, et temas mõnusa tiheda rulli saaks keerata ning lõpptulemus mahlasem oleks.
17. Kalla tainale õunasegu ning aja ühtlaselt laiali. Raputa peale ka 2/3 purust.


18. Keera tainas tihedalt rulli...

Võid teda ettevaatlikult veelgi pikemaks venitada

...ning tõsta õrnalt ahjuplaadile. Seal lõika talle terava noa abil sügavad sälgud peaaegu täitsa lõpuni välja (umbes 4/5 ulatuses).


19. Painuta sälgud kordamööda sisse-ja väljapoole, et tekiks vahva väljanägemine.


20. Pintselda kringlit pealt lahtiklopitud munaga ning raputa peale ülejäänud osa purust.


21. Aseta kringel külma ahju ning keera kuumus 200 kraadi juurde. Sel moel hakkab kringel koos ahjukuumuse tõusmisega kerkima! (Jällegi üks vanemate ja targemate varasalvest pärit nipp).
22. Küpseta kringlit umbes 40-45 minutit ehk seni, kuni ta pealt kenasti pruunikaks tõmbuma hakkab.


23. Eemalda õunakringel ahjust, kata rätikuga ning lõika juba mõne aja pärast üks vahva ahjusoe tükike! Hiljem võid teda väga edukalt külmkapis kaanega suletavas karbikeses säilitada- ta ei kaota oma värskust isegi 3-4 päevaga!

Nii sai terve maja õunast ja kardemonist aromatiseeritud... :)

3 comments:

Anonymous said...

See kringel jääb tõesti mõnus ja pehme, üldsegi mitte saiane ega kuiv .. ja kestab niimoodi veel päevi :) Aitäh retsepti ja selge juhendamise eest!

Kata said...

Rõõm kuulda. Ole lahke ;)

Anonymous said...

Loen ja imestan, et panna külma ahju....Pole enne seda proovinud, eks peab katsetama. Küsiksin, kas ahjust võttes kringel ära ei vaju? Jääb sama kohev ja kõrge nagu oli ahjus? Olen muidu õunakringlit ennegi teinud, aga ikka kuuma ahju pistnud...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...