Monday, September 20, 2010

Ahjuõunapüree

Aive Luigela kirjutas "Hoidistes", et parima õunapüree saab ahjus küpsetatud õuntest, kui neid ingveripulbri ja suhkruga keeta. Kuna ahjuõun on tõepoolest üks hästi-hästi maitsev tegelane, otsustasingi tavaliste õunte asemel hoopis neid purki püreerida! Ingverit ma aga neile kaaslaseks ei raputanud, kasutasin tema asemel hoopis kaneeli ja kardemoni.


Õunapüree sobib väga kenasti pudru peale/sisse, röstsaiale (koos maapähklivõiga), pannkoogile ja isegi liha peale. Muidugi võib ka lihtsalt lusika purki lüüa ja teda sealt õunaisu korral suhu kühveldada! Lisaks kasutatakse õunapüreed paljudes küpsetistes ka rasvaine asemel või vähendatakse tema arvelt õli/või kogust. Vot selline tore tegelane meie õunapüree!


Suhkrut võib igaüks tegelikult endale meelepärase koguse lisada, kuna 200 g oli minu ema maitsemeelte kohaselt veidike vähe, mulle aga sobis küll, kuna antud püree eesmärgiks ei peakski tohutu magusus olema (nagu mooside puhul), vaid pigem õunamassi säilitamine.

Antud koguses valmib umbkaudu 2 liitrit püreed

Vaja läheb:
  • 1 kg hapusid õunu
  • 200 g suhkrut (või veidi enam)
  • Ingveripulbrit
  • Kaneeli
  • Kardemoni
Tegutse nii:
1.
Eemalda õuntelt südamikud ning küpseta neid 250-kraadises ahjus seni, kuni nad mõnusalt lagunenud ja pehmed on.


2. Tõsta õunad sõelale ning...

...suru õunad lusika või pudrunuia abil läbi sõela keedupotti.


3. Kui kõik õunad on läbi sõela aetud,

lisa segule suhkur ning ingveripulber (kaneel ja/või kardemon) ning keeda püreed seni, kuni ta meeldivalt paks on. See ei võta väga kaua.


4. Tõsta hoidis ettevalmistatud purkidesse ning sule õhukindlalt. Säilita külmas (keldris).

Ahjuõunapüree peaks õhukindlalt suletuna lausa aastaid ilusti säilima!

2 comments:

Kai said...

Suur aitäh selle postituse eest!! Lugesin just ka A. Luigela raamatust ahjuõunapüree kohta ja tekkis tahtmine proovida, aga infot jäi väheks - seda tulingi netist otsima ja kas sa näe - täpselt sama asja ilusti kirjeldatud. :-)

Kata said...

Ole aga lahke! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...