Wednesday, September 22, 2010

Vürtsikas ploomikompott

Hetkel vaatavad pea igas kaupluses vastu ülisuured ja -toredad ploomipoisid ning kuna meie enda aias kahjuks ühtki ploomipuud ei sirgu (veel!), ei saa neist mitte kilekotti haaramata ning tervet hunnikut sinna ladumata mööda kõndida. Sellest ka kompotiidee.


Talvel, kui akna taga torm ja tuisk tegutseb, on ju kõige vahvam temaga kohupiim või muu meelepärane üle ujutada ning neid koos rõõmsalt ampsata! :)

Retsept on järjekordselt pärit Aive Luigela "Hoidistest". Ainus muudatus (lisaks riivitud ingveri asendamisele veidikese jahvatatuga), mille autori antud juhendis tegin, oli kivide eemaldamine, kuna minu arvates on kompotti hiljem ilma nendeta palju-palju mugavam süüa. Õnneks tulevad kivid üldiselt ploomist ka väga hästi lahti ning nende eemaldamine ei nõua väga palju tööd ja vaeva.

Vaja läheb:
  • 2 kg ploome
Siirup:
  • 400 g suhkrut
  • 3,5 kl vett
  • 0,5 tl riivitud ingverit
  • 0,5 tl purustatud kaneelikoort
  • 0,5 tl purustatud nelki
Tegutse nii:
1.
Pese ploomid ja lõika nad noaga pooleldi lahti. Nii, et kivi kenasti kätte saaks. Eemalda kivi ning aseta ploomid ettevalmistatud purkidesse. Raputa tühimike vähendamiseks. Kes kive eemaldada ei soovi, peaks ploomid tikuga läbi torkima ning samuti ettevalmistatud purkidesse laduma.


2. Keeda siirupit 10 minutit, kurna.
3.
Vala ploomidele kuum siirup ja pastöriseeri purke algul 60-kraadises vees ja hiljem 80 kraadi juures 15-20 minutit. Jälgi, et ploomid ei laguneks.

Pastöriseerimiseks tuleb purgid suurde kaussi või potti tõsta (kaaned lahtiselt peale asetatud), nad alt ja vahelt kergelt riide või ajalehega vooderdada (et purgid vee mulisemise tulemusena üksteise vastu ei põrkuks ja katki ei läheks) ning pliidile kuumenema tõsta.
Temperatuuri kontrollimiseks kasutasin mina toidutermomeetrit, kuid 80-kraadine kuumus saabub umbes siis, kui vesi on korraks keema läinud ning seejärel on pliidikuumus 3-4 nõksu (olenevalt pliidist muidugi) madalamaks keeratud, et vesi enam väga ei muliseks.
Ma arvan, et tempteratuuri ülitäpne jälgimine ei olegi ülitähtis, peaasi, et purgid ikka kuuma saaksid, kuid ploomid seejuures ei laguneks.


4. Keera kuumutatud purkidele kaas tugevasti peale ning aseta nad jahtuma. Säilita jahedas.

Kurkidega kaunistatud kaaned tahtsid vägisi ploomidele seltsi pakkuda :)

2 comments:

Anonymous said...

Küll Sina võid ikka hoidistada ! Suurimad kiitused. Kas kelder juba täis ei ole ? Ma juba ammu hoidistamisest tüdinenud. Aga tahtsin hoopis seda öelda, et tänu Sinu blogile, ostsin ise ka selle Luigela Hoidiste raamatu ja ei kahetse.

Kata said...

Ausalt öeldes väga enam ei jaksa keeta-kuumutada küll, aga paar kotitäit õunu ootab veel oma korda ja mitu-mitu salatit ka kohe kindlasti vaja valmis keeta. Nii hea ju mõelda, et talvel kohe keldrist võtta! Mõnda riiulinurgakesse ikka mahub veel paar purgikest :D

Ainsaks probleemiks ongi see, et peaaegu purgid on märkamatult hoidiseid täis saanud, ainult kolmeliitrised on järel. Vast saab ikka kuidagi hakkama..

Mul on hea meel, et Sa ka "Hoidised" soetada otsustasid, mul on see raamat tõesti juba niivõrd suur sõber, et tema leheküljed on kenasti keediseplekilised- ikka näha, et kõvasti kasutatud! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...