Naljakas, et antud küpsetist ajakirjas ploomi-vanillikoogiks nimetati. Originaalis oli kasutusel vaid 1 tl vanillisuhkrut ning see imeväike kogus lisatakse ju pea igale magusale küpsetisele ja minu kogemuste põhjal ta küll eriliselt tuntavat vaniljemaitset ei anna, mistõttu uhasin mina muna-koore segusse lausa 2 sl vaniljesuhkrut. Nüüd õigustas kook oma nime veidi enam.
Kohvikoore asemel kasutasin vahukoort, kuna koogisõbrad arvasid, et nad tahaksid ikka midagi rammusamat ampsata. Muidugi võib aga täitsa rahulikult kohvikoore juurde jääda ;)
Antud kogused sobivad 28 cm läbimõõduga lahtikäivale koogivormile
Vaja läheb:
- Muretainast (u 500 g); mina valmistasin, nagu alati, taina selle retsepti järgi ning väikesest osast, mis põhjale ära ei kulunud, valmistasin hiljem sefiirikorvikesi
- 0,5 kg ploome
- 4 sl suhkrut
- 3 muna
- 2 sl vanillisuhkrut
- 2,5 dl kohvi- või vahukoort
- Tuhksuhkrut
- Määrimiseks võid/õli
1. Kuumuta ahi 200 kraadini.
2. Rulli tainas lahti ja kata sellega võitatud pirukavorm.
3. Kata tainas küpsetuspaberiga ja tõsta taina kerkimise vältimiseks midagi raskuseks (herned, odrakruubid, mingid helbed vms).
4. Küpseta 15 minutit, eemalda raskus ja küpseta veel 5 minutit.
5. Pese ploomid ning lõika nad pooleks, eemalda kivi.
6. Vahusta kergelt munad ning lisa suhkrud ja koor.
7. Vähenda ahjukuumus 160 kraadini.
8. Tõsta ploomipoolikud seelküpsetatud põhjale nii, et lõigatud pool jääb üles.
9. Vala muna-kooresegu ploomide vahele ja küpseta seni, kuni munasegu on hüübinud. Teoorias peaks see võtma umbkaudu 30 minutit, kuid minu koogil kulus valmimiseks ligi tund. Ahjude hingeelud on ilmselgelt täiesti erinevad. :)
PS! Küpsemise lõpuosas võiks korraks kasutada ka altküpsetamise režiimi, kuna vastasel juhul kipub põhi veidike nätske jääma.
10. Jahuta kooki 10 minutit vormis ning tõsta seejärel alusele. Serveerides puista üle tuhksuhkruga.
No comments:
Post a Comment