Tuesday, October 19, 2010

Šokolaadikrimpsikud

Chockolate crinkle cookies peaks eestikeeli tähendama krimpsus/kortsus/murenenud šokolaadiküpsiseid, mistõttu mina nad täiesti omavoliliselt hellitavalt šokolaadikrimpsikuteks ristisin. Küpsised näevad ülinummid välja ka, nii et taoline nimi sobib neile minu arvates täitsa kenasti.


Šokolaadikrimpsikud valmivad hästi kerge vaevaga, ei ole üleliia rammusad ning nende taina võib juba mitu päeva varem valmis teha ja külmkapis kile sees säilitada.

Lisaks eelmainitule on antud küpsised täiesti ideaalne kingitus! Eelkõige tänu oma ülimalt atraktiivsele väljanägemisele. Küpsiste iludusvõistlustel jahivad šokolaadikrimpsikud kahtlemata pjedestaalikohta!


Krimpsikud meenutavad oma olemuselt veidike präänikuid. Seest on nad mõnusalt pehmed ning väljast ümbritseb neid toredalt tuhksuhkrune murenenud koorik.


Retsepti panin pihta siit.

Antud koguses valmib umbes 40 küpsist (kaks plaaditäit)
Vaja läheb:

  • 0,5 kl kakaopulbrit
  • 1 kl suhkrut
  • 0,6 dl õli
  • 2 muna
  • 1 tl vaniljeekstrakti (kui teda ei leidu, võta kasutusele piim või mõni alkohoolne tegelane, nt konjak/rumm/liköör)
  • 1 kl jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,25 tl soola
  • 0,6 dl tuhksuhkrut
Tegutse nii:
1.
Sega kokku suhkur, kakaopulber ja õli.
2. Lisa ükshaaval munad, sega hästi läbi.
3. Lisa ka vaniljeekstrakt.
4.
Sega teises kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja sool.
5
. Lisa kuivained kakaosegule ning sega või mätsi käte abil ühtlane tainas.
6.
Mässi tainas toidukilesse ning lase tal vähemalt 4 tundi külmkapis tšillida.
7. Pane ahi 175 kraadi juurde sooja ning kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
8.
Võta osake tainast, veereta see käte vahel u 2,5 cm läbimõõduga pallikeseks, rulli ohtras tuhksuhkrus ning aseta plaadile. Vormimise hõlbustamiseks võib käed vahepeal märjaks kasta.
9.
Jätka sama tegevust, kuni kogu tainast on pallikesed saanud. Antud koguses peaks valmima kaks suuremat plaaditäit küpsiseid, seega soovitaksin osa tainast esialgu veel külmikusse jätta ning kui esimesed pallikesed on ahju rännanud, ta sealt eemaldada ning samuti kuulikesteks vormida.
10.
Küpseta krimpsikuid umbkaudu 10-15 minutit (see oleneb muidugi jälle täielikult ahjust, mina küpsetasin ikka mõned minutid kauem). Ära muretse, kui nad esialgu üpriski pehmed on, seistes muutuvad nad kiiresti kõvemaks!
11. Lase neil mõni aeg ahjuplaadil seista ning transpordi taldrikule või kausikesse, kalla kõrvale klaasike piima või tassike teed/kohvi ja asu krimpsikuid krõmpsutama!


Esimese lume auks :)

5 comments:

Hedi said...

mm, väga maitsvad said. kuna mul sai tavaline suhkur otsa just ja poodi ei viitsinud ka kõmpida, siis tegin tuhksukruga. Siis oli neid veidi halb vormida ja mass oli üldse vedelam. Aga kui ahjust välja tulid, siis said täitsa mõnusad;)

Aitäh!

Kata said...

Peaasi, et ikka valmis said ja hästi maitsesid! Ole lahke! :)

Anonymous said...

mu lemmikud! ülihästi tulevad välja, ilusad ja supermaitsvad.

Karima said...

aitäh! lastele läksid väga peale ja need külma piimaga olid nii head
väga mõnusad ja kiiresti valmivad

Anonymous said...

Minul jäi taigen veidi liiga pehme ja küpsised vajusid õhukeseks, kuid see tegi need just eriliselt hõrguks. :) Olen "mõranenud" küpsiseid väga erinevate retseptide järgi valmistanud ja pean tunnistama, et see retsept siin on neist lihtsaim ja vaieldamatult parim! Aitäh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...