Sunday, October 24, 2010

Datlipallikesed

Datlipallikesed on kanepiseemnepallikeste lähisugulased! Mõlemad magusad kommiasendajad on ühtviisi maitsvad. Ja tervislikud!


Ma olen igatahes datlipallikestest vist veidike sõltuvusse sattunud- igal hommikul pistan paar tükki põske, et kõik parimad rasvad ja energiaallikad kohe päeva alguses kenasti kätte saada. Mis ei välista muidugi seda, et ma lõuna ajal külmkapis pallikesekarbikesest mööda vaadata suudaks. On ikka ahvatlevad tegelased!


Valmistamisega on veidi mökerdamist, kuid ma leian, et asi on seda väärt. Neid saab korraga kohe suurema koguse teha ning siis külmkapis karbikeses hoida. Kellel aga väga võimas köögikombain, kann- või saumikser on, pole pallikeste valmistamisega üldse mingit suurt muret.


Ka koostisosi võib taaskord endale meelepäraste ainetega asendada. Igaüks saab kasutada just neid pähkleid, mis tema lemmikud on (mulle on senimaani india pähklitega valmistatud pallikesed enim sümpatiseerinud) või mida parajasti kodus leidub.
Ka datleid võib nt rosinate või mustade ploomidega asendada ja vaadata-maitsta, mis välja tuleb. Seemnedki võib omal vabal valikul lisada või hoopistükkis lisamata jätta.

Ideekillukese noppisin siit.

Antud kogusest valmib 20-30 pallikest (olenevalt suurusest)
Vaja läheb:
  • 2 dl röstitud pähkleid (maapähklid, india pähklid, mandlid vms)
  • 2,5 dl kuivatatud kivideta datleid
  • 2 dl täisterakaerahelbeid (või 1,5 dl helbeid ja 0,5 dl kliisid)
  • 1-2 tl röstitud jahvatatud lina- ja/või kanepiseemneid
  • Veidi kaneeli ja kardemoni
  • Tsipake keeva vett või õli
  • Riivitud sidrunikoort
  • Kookoshelbeid/tuhksuhkrut/pähklipuru pallikeste veeretamiseks
  • (Kes veel magusamaid pallikesi soovib, võib veidi mett/suhkrut lisada)
Soovi korral
  • Rosinaid (20-30 tk)
  • Leotamiseks alkoholi (veini, konjakit, rummi vms); muidugi võib, nt kui sööjaks on lapsed, kasutada ka hoopis mõnd mahla või täitsa tavalist vett
PS! Kes soovib (või kellel kodus kannmiksrit ega jahvatajat ei leidu), võib pähklite asemel poest valmis maapähklivõid osta ning hoopis seda kasutada. Sel juhul piisab pestud datlite hästi pisikeseks hakkimisest ja veidikese vedeliku (konjaki, veini, rummi või mahla) lisamisest, et "pallikesetainas" valmis saada ning neid vormima asuda. Kes aga mässata viitsib, võib siiski allolevat juhendit järgida.


Tegutse nii:
1. Alusta pähklivõi valmistamisest. Selleks kalla röstitud pähklid kannmiksrisse ning blenderda neid seni, kuni nad on pähklivõi-taolise konsistentsi saavutanud. Vajadusel lisa vahepeal väikeste sörtsude kaupa keeva vett või õli.


2. Kui pähklitest on pasta moodustunud, viska hulka pestud ning veidi pisemaks hakitud datlid ning blenderda neid ühes pähkliseguga. Mina pidin siinkohal pähklivõi teise anumasse tõstma ja edasi saumiksriga tegutsema, kuna meie vana ja väsinud kannmiksrile käis kogu segu blenderdamine üle jõu.
3.
Lisa ka kaerahelbed, sidrunikoor ning maitseained. Kann- või saumikserda segu seni,


...kuni ta on pallikeste vormimiseks piisavalt "kokkuhoidva" konsistentsiga (see ei tähenda, et kõik komponendid üliväikesed peaksid olema). Mina kallan tavaliselt siinkohal hulka ka veidike rosinate leotusvedelikku (konjakit, rummi või veini), kuna see päästab ta hilisemast ärakallamisest ning lisab ka head maitset.


4. Kui segu on valmis, kalla ühte kausikesse kookoshelbed/tuhksuhkur/pähklipuru ning teise paar tundi leotunud rosinad.
5. Võta õrnalt märjaks tehtud kätega väike osa "pallikesetainast", suru talle keskele rosin ning vormi ühtlane ilus kuulike. Kes soovib, võib rosina ka täitsa vabalt välja jätta ning lihsalt pallikesi vormida.


6. Veereta kuulikest kookoshelvestes/tuhksuhkrus/pähklipurus ning aseta karbikesse või taldrikule.


7. Jätka vormimist seni, kuni kogu pähkli-datli-helbesegu on ära kasutatud.


8. Maitse kohe ning aseta seejärel külma, et nad veidi tahkemaks muutuksid. Hiljem serveeri sõpradele, tuttavatele või pereliikmetele, söö ise, vii kellelegi külakostiks või peida kingipakki! Säilita külmas.


Idee: iga tervisest lugu pidav ema võiks lastele/lapsele mõne pallikese hommikusöögi kõrvale jagada ning paar tükki ka kooli kaasa pakkida! Veel enam-lapsed saab ju pallikesevormimisse kaasata! See on väga lõbus ühistegevus! :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...