Friday, October 22, 2010

Sibulamoos

Meile anti tervisliku toitumise koolituse raames koduseks ülesandeks sibulamoos valmis keeta ning usina õpilasena asusin rõõmuga tema valmistamise kallale. Retsept on taaskord pärit Aive Luigela "Targalt toitudes terveks" I osast.


Moos sobib hästi röstsaia või -leiva peale, samuti on ta kõikvõimalike juustutoitude ning (grill)liha ja kala suur sõber! Võin kinnitada, et antud moos on tõeliselt maitsev ja ka need, kellele sibul muidu vastukarva on, võiks julguse kokku võtta ning teda mekkida. Võib juhtuda, et sibulavaenlasest saab hoopiski tema suurim fänn!


Mina jätsin sibulad suurteks rõngasteks, kuid kes soovib, võib nad muidugi ka väiksemaks hakkida (siis on moosi hiljem ehk veidi mugavam ampsata). Ka punase sõstra mahla võib täitsa vabalt mõne teise hapu mahlaga asendada- suurepärane valik pidavat olema nt jõhvikamahl. Samuti võib hoidist lisaks mahlale rikastada ka marjade endaga!


Fariinsuhkru asemel kasutasin mina veidi tervislikumat varianti- tumedat Muscovadot. Või asemel niristasin aga hulka hoopiski oliiviõli.

Vaja läheb:
  • 8 keskmist punast sibulat
  • 1 kl punase sõstra mahla (sobib ka jõhvika või mõne muu hapu marja oma)
  • 1 kl fariinsuhkrut (Demerarat)
  • 3 sl võid (oliiviõli)
  • Soola
Lisaks soolale võib moosi julgelt ka veidikese musta pipara ja/või tšilliga maitsestada!

Tegutse nii:

1. Koori ja viiluta sibul.


2. Pane viilud potti ja lisa suhkur, või ja mahl.


3. Sega, kuni suhkur sulab, ja hauta nõrgal kuumusel umbes 40 minutit, kuni segu muutub marmelaaditaoliseks. Mina siiski päris marmelaaditaolist hoidist ei saanud, pigem hästi kreemja ja mõnusa sibulamassi. Olin sellega ülimalt rahul!


4. Tõsta moos purkidesse, sule õhukindlalt ja jäta talve ootama.


5. Söö jõululaual verivorsti kõrvale, aseta saia/leiva peale, liha kõrvale, juustu seltsi või ampsa otse purgist! Sibulamoos on ka ülitore kingitus!

Sibulasõbra seemneleib väikese juustuga :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...