Tuesday, October 26, 2010

Moka-juustutort

Moka-juustutort on kõigi kohvisõprade lemmik! Tegemist on ka üsna piduliku tordiga, mida võib julgelt kellelegi sünnipäevakingiks viia või mõne tähtsama sündmuse puhul lauale tuua.


Nagu juustutortide puhul ikka, on mokatordi puhulgi üpris kindel, et meistriteos kuhjatakse kiidusõnadega üle ning nõutakse veel uut tükkigi.


Eriliselt hästi lähevad igasugused kohvimekiga magusroad (vastupidiselt sellistele, mille sisse on porgand või muu tore ja tervislik juurvili peidetud) miskipärast peale ka meessoost olenditele.


Retsepti algvariant on pärit "Kohviraamatust", kuid ma tegin selles omajagu muudatusi, suurendades esiteks komponentide koguseid, tuues toorjuustu seltsi ka kohupiimakreemi ning pannes pähklid täidiseainete hulka lisamise asemel hoopis tordi peale. Viimast seepärast, et mulle tundus veidi kahtlane, kui mugav võiks olla suuri pähklipoisse tordi sees hamba all tunda. Samuti oleks sel juhul ilusa torditükikese lõikamine veidi raskendatud tegevus olnud.


Antud kogus on sobilik 28 cm läbimõõduga lahtikäivale koogivormile
Põhja jaoks läheb vaja:
  • 300-400 g digestiivküpsiseid (olenevalt sellest, kui paksu põhja soovid)
  • 3 sl vett
  • 75-100 g sulatatud võid (mina panin umbkaudu 350 g digestiive ja 100 g võid ning nagu veidi allpool asetsev piltki reedab, siis põhi vaat et ujus võist, seega oleks võinud teda tsipa vähem panna)
Kate:
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 400 g Ricotta kohupiimakreemi (või tavalist Alma kohupiimatoru)
  • 3 dl suhkrut
  • 4 dl kanget kohvi
  • 6 tl želatiinipulbrit
  • 4 dl 35% rõõska koort
  • 75 g piimašokolaadi
Kaunistuseks:
  • 100 g röstitud sarapuupähkleid (võib kasutada ka teisi, nt maapähkleid, india pähkleid vms)
  • 25 g šokolaadi
Toimi nii:
1.
Purusta
küpsised, sega juurde vesi ja sulavõi. Mina valmistan põhja jaoks vajaminevad digestiivid alati ise- tuleb mitmeid kordi odavam, nad saab mitu päeva varem valmis teha ning küpsiseid jääb nii palju järele, et saab sõpradegagi jagada. Neist imelihtsatest küpsetistest on viimasel ajal saanud ema ja Pauli vaieldamatud lemmikküpsised.
2. Suru segu ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud 28 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhjale ja tõsta külmkappi.


3. Vahusta toasoe toorjuust ja ricottakreem suhkruga ühtlaseks ja kohevaks.


4. Mõõda 1 dl kohvisse želatiin ja lase 5 minutit paisuda.
5
. Sulata kuumaveevannis ning lisa ülejäänud kohv.

6
. Vahusta koor.

7.
Kalla veidi jahtunud kohvi-želatiinilahus peene joana juustu-kohupiimakreemi hulka, samal ajal vahustamist jätkates.

8.
Sega kohe hulka ka vahustatud koor koos eelnevalt tükeldatud šokolaadiga ning tõsta alt ülespoole segamini.



9. Kalla segu koogivormi ja silu pealispind. Kaunista pealt röstitud hakitud pähklite ning ülejäänud šokolaadiga.


10. Kata tort pealt fooliumi või toidukilega ning aseta külma tarduma.
11. Juba mõne tunni pärast võid piiluda, kas tort on tahkunud ja kui nii on, võid kohe julgelt (aga ettevaatlikult!) koogivormi serva eemaldada ning tükikesi serveerima asuda!


12. Hoia torti kindlasti ka hiljem külmas, kuna muidu võib juhtuda, et tal tekib tahtmine üles sulama hakata.

"I'd stop drinking coffee, but I'm not a quitter!"- tundmatu autor

Paljud tortitükikese nosimise lõpetanud ning uue haaramise üle sisemist võitlust pidavat maiasmokad võiksid ilmselt sama lausuda. "I'd stop eating the cake, but I'm not a quitter!" :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...