Monday, October 11, 2010

Keedukreemi-tuuletaskud

Sefiiriteost järele jäänud munakollaseid ei saa ju niisama minema loopida- neist saab imehea keedukreemi! Keedukreemi võib täitsa niisama isuga süüa, samuti võib teda koogi vahele määrida või pannkoogi seltsis süüa. Mina aga täitsin temaga tuuletaskuid, mis nägid lõppkokkuvõttes välja nagu miniatuursed ülinummid vastlakuklid.



Keedukreemitaskute kohta jagus sööjatel ainult kiidusõnu. Lisaks arvati, et põhja asetatud püreestatud ahjuõun sobis kreemiga nagu valatult. Vot kui vahva siis! :)



Inspiratsiooni ammutasin seekord Toidutarest ning sealsest tuuletaskute teemalisest foorumipostitusest.



Kreemi valmib üsna suur kogus. Taskute täitmisest jääb teda kohe kindlasti ka (pann)kookide ning niisama nosimise jaoks!
Keedukreemi jaoks haara:

  • 100 g jahu
  • 200 g suhkrut
  • 0,5 sl tärklist
  • 5 munakollast
  • 7,5 dl piima
  • 1-2 tl vanillisuhkrut
Tegutse nii:
1. Vahusta munakollased suhkruga.
2. Sega hoolikalt jahu-tärklise seguga ja vala suuremasse paksupõhjalisse potti.
3. Kuumuta teises potis piim peaaegu keemiseni.
4. Vala kuum piim peene joana munavahu hulka.
5. Kuumuta tasasel kuumusel pidevalt segades, kuni kreem muutub meeldivalt paksuks.
6. Tõsta pliidilt, sega hulka vanillisuhkur ja aseta jahtuma.



Sellest kogusest valmib 20-25 keskmise suurusega taskukest
Tuuletaskute jaoks läheb vaja:

  • 2,5 dl kuuma vett
  • 50 g võid
  • 2,25 dl jahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 4 keskmist muna
  • Tsipake soola
Toimi nii:
1.
Mõõda kuum vesi ja tükeldatud või väiksesse paksupõhjalisse (teflonkattega) keedunõusse ning lase kiiresti keema tõusta.
2. Tõsta keedunõu otsekohe pliidilt ja kalla jahu korraga anumasse.
3. Sega suure puulusika abil energiliselt, kuni kogu vedelik on imendunud.
4. Aseta keedunõu madalale pliidikuumusele ja jätka hoogsat segamist, kuni anuma keskele tekib ühtlane läikiv tomp.
5. Kummuta see vahustamisnõusse ja mikserda kohe hulka üks muna.
6. Lase segul mõni minut jahtuda ning lisa ükshaaval ülejäänud kolm muna, mikserdades tainas iga kord suurel kiirusel ühtlaseks.


7.
Koos viimase munaga lisa ka küpsetuspulber.
8. Tõsta tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lusika abil väikesed kuhjakesed arvestusega, et tuuletaskud kerkivad eelkõige kõrgusse (ei pea väga suuri vahesid jätma). Kes soovib, võib tainast ka läbi tordipritsi lasta, kuid selle konkreetse retsepti puhul vajuvad nad ikkagi ümmarguseks ning tordipritsiga möllamine tekitab vaid lisatööd. Kes aga "tugevamaid" taskuid soovib, võib tainasse veidi rohkem jahu panna.


9. Kui kogu tainas on kuhjakesteks jaotatud, tilguta nende vahele paar lusikatäit vett, kuna sellest tekkiv aur soodustab küpsetiste kerkimist.
10. Küpseta taskuid 200 kraadi juures olenevalt suurusest 22-30 minutit (minu ahi küpsetas neid jällegi ligi 10-15 min kauem). Ära mitte mingil juhul ava ahjuust esimese 20 küpsemisminuti jooksul, kuna siis võivad taskud lössi vajuda!
11. Võta koogikesed ahjust ning lase neil veidi jahtuda.


12. Lõika jahtunud tuuletaskul terava noa abil "kaas" pealt (ühe väikse osa võid siiski lahti lõikamata jätta)...


...ning aseta põhja veidike moosi või püreestatud ahjuõuna ning selle otsa kuhjake keedukreemi. Tõsta mütsike peale tagasi.

Ahjuõunapüree valmistamiseks eemalda õuntelt südamik, aseta tühimikku mett või suhkrut ning raputa veidike kaneeli. Seejärel küpseta neid 250 kraadi juures seni, kuni õunad kenasti pehmed ja plögased on ning püreesta saumiksri abil. Kellel viimast majapidamises ei leidu, siis usun, et ka kahvel ajab asja kenasti ära! ;) Õunad võib juba mitu päeva varem valmis küpsetada ning külmkapis karbikeses säilitada.

13. Enne serveerimist puista taskud rikkalikult tuhksuhkruga üle!



Vahvaid vastlaid ja pikka liugu!




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...