Tuesday, July 13, 2010

Rabarberikaste

Aianurgas on nukrad kasutamist ootavad rabarberipoisid? Valmista neist, visates rabarberitele potti sõbraks veel mõned toredad komponendid, üks mõnus suvine rabarberikaste, mida saab kasutada nii ketšupi asemel, teiste toitude ja kastmete maitsestamiseks kui ka lihtsalt võileivakatteks!


Rabarberikastme keetmine ei ole üldse mitte keeruline ning aeganõudev, kuid tulemus on see-eest väga maitsev. Kui sööja ei teaks, mis on kastme põhikomponent, siis raberberi peale ta ilmselt küll esimese asjana ei tuleks.

Kõige paremini sobib kaste minu arvates lihatoitudega, eriti kanalihaga, samuti on ta tõepoolest lihtsalt saia/leiva peal väga maitsev. Minu ema sattus temast kohe täielikku vaimustusse ja sõltuvusse, nii et pidin purgid külmisügavusse teiste toiduainete taha ära peitma, et ta neid lihtsalt Saibi peal nahka ei pistaks, vaid jätaks midagi ka kastmeks grilltoitude kõrvale :)

Retsept on pärit Aive Luigela raamatust "Hoidised". Seal on hästi palju väga vahvaid hoidiseideid! Mina sain antud kogusest ühe pooleliitrise, ühe veidi väiksema (u 400 ml) ja ühe päris pisikese purgitäie ning lisaks veel pool tassitäit kastet.

Vaja läheb:
  • 1 kg rabarberit
  • 2 punast sibulat
  • 1 küüslauk
  • 3-4 tšillipaprikat
  • 1-2 kl suhkrut
  • 2 tl soola
  • 0,5 kl õuna-või veiniäädikat (mina kasutasin punase veini äädikat)
  • 0,5 tl valget pipart
  • 2 tl paprikapulbrit
Suhkrut võib igaüks panna maitse järgi nii palju, kui magusat/soolast kastet ta soovib. Mina lisasin esialgu 1,5 kl, kuid siis maitstes leidsin, et ta on veidi liiga magus ning lisasin natuke soola juurde. Ma arvan, et ühest klaasist oleks minu maitsele piisanud- seega võiks teda esialgu pigem vähem panna ning siis osade kaupa juurde lisada.

Tegutse nii:
1. Puhasta rabarberid koortest ning tükelda nad paari sentimeetri pikkuseks.

2. Haki seemnekojast puhastatud tšillikaunad.
3. Tükelda peeneks sibul ja küüslauk.
4. Hauta kõiki ained koos hoogsalt segades 15 minutit. Selleks puhuks võiks valida suure paksupõhjalise poti.


5. Sega juurde sool, suhkur, äädikas ja maitseained ning hauta veel 15 minutit.


6
. Kalla kuum kaste väikestesse keermestatud kaanega steriliseeritud purkidesse ja sule õhukindlalt. Säilita jahedas.

Steriliseerimiseks peaks purgid ja kaaned esmalt hoolikalt kuuma veega puhtaks pesema. Kellel viitsimist, siis kõige õigem oleks neid enne veel ka ööpäev leotada, kuid mina jätsin selle etapi siiski vahele. Enne kastme purkidesse kallamist peaks purke ka ahjus kuumutama.

Selleks tuleks nad kummuli ahjurestile asetada ning ahjukuumus 150 kraadini keerata. Purgid peaksid sellisel kuumusel 10-15 minutit soojenema, seejärel tuleks ahi kinni keerata ning lasta neil seal veel 10 minutit rahulikult istuda, kuna kui nad kohe välja võtta, võivad purgid pragunema hakata.
Mina panin nad poole kastmekeetmise peal ahju ning võtsin kuumad purgid ahjust siis, hoidis valmis oli ning tõstsin ta värskelt ahjust tulnud purkidesse. Nii ongi vast kõige mugavam toimida.

7. Määri kastet leiva/saia peale, maitsesta teisi toite ja kastmeid või söö seltsilisena liha kõrvale!

Röstsaib+rabarberikaste= mmmm...

Võid purgikese ka sõbrale kingituseks viia :)

4 comments:

Profa said...

Mina teen seda niimoodi
http://profatoitub.blogspot.com/2010/06/rabarberimoos-lihale.html
Tuleb päris huvitav, vürtsköömen ja muud komponendid teevad suht erilise maitse.

Kata said...

Jaa, see tundub ka väga põnev! Mulle köömned väga meeldivad, nii et ehk proovin kunagi ka selle variandi ära :)

Profa said...

Köömned ja vürtsköömen on kaks iseasja. Väljanägemiselt sarnased, aga maitselt nagu öö ja päev.

Kata said...

No siis ei jää muud üle, kui vürtsköömen ka järele proovida..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...