Monday, February 15, 2010

Täidetud vastlakuklid ehk KöögiKata alustab

Olen viimasel ajal avastanud, kui tore osa kodust on köök! Ema-isa on tolle avastuse tõttu vahetevahel kaalunud ka mulle köögikeelu kehtestamist, kuna nad lihtsalt ei jaksa kõiki mu katsetusi nahka pista. Aga mulle nii meeldib! Täiega vahva on igasugu retsepte katsetada. Veel vahvam, kui leidub keegi, kes on nõus ka n-ö katsejäneseks olema ning küpsetatu oma kõhtu mahutama. Toredamaist toredaim on loomulikult aga see, kui inimene, kes seda teeb, seejuures nina ei krimpsuta ega maitstut kohe välja sülitama pea. :)
Siiamaani ei ole ma veel näinud, et keegi seda teeks. Samuti ei ole ma veel köögis mingi põlengu ega plahvatuse ega põhjakõrvetusega hakkama saanud. Aga tegijatel ikka juhtub, nii et küll jõuab! KataStroofiline KöögiKata- peab oma nime ju ikka kuidagi õigustama.

Siit tulevad aga kuklid. Retsept on pärit Oma Maitsest, täidis on minu omalooming. Sellest aga veidi, nii et kerige julgelt allapoole!

VASTLAKUKLID
Umbes 20 tükki


Kardemoni maitse ja lõhn oli imeline ja kuklid kadusid laualt täiesti märkamatult! Ema, isa ja Paul käisid iga paari minuti tagant köögis uut haaramas ja kiitsid väga, endal ninaotsad vahukooresed. Isegi pistsin ühe nahka ja tuleb tõepoolest tunnistada, et tegemist oli millegi imelisega.

Täidise koha pealt: mina täitsin pooled kuklid erinevalt retseptis ettenähtust hoopis sealt väljauuristatud sisu, šokolaadikreemi (Nutellad, Nussad jms), lusikatäie fariinsuhkru, natukese purustatud maapähklite ning u 1 dl lahtiklopitud vahukoorega. Kõige alla panin ka hästi natukene kirsimoosi. Suurepärane! Aga igaühel on vaba voli täita kukleid just sellega, mis neile kõige enam maitseb!

Mida poest hankida?
  • 150 g võid
  • 1-2 sl kardemoni
  • 1,5 +1 dl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 5 dl piima
  • 50 g presspärmi
  • 1 muna
  • 11 dl jahu
  • Pintseldamiseks 1 muna
  • 100 g mandlilaaste
  • 4 dl 35% rõõska koort
  • 1 sl vanillisuhkrut
Kukkel valmib nii:
1. Sulata potis või ning maitsesta meelepärase koguse kardemoniga. Sega hulka sool ja 1,5 dl suhkrut.
2. Kuumuta piim käesoojaks ning lahusta selles pärm. Lisa segule üks muna. Nüüd alusta osade kaupa jahu lisamist ja segamist. Tainas peab jääma õrn ja pehme. Taina käte küljest lahtitulek pole kõige olulisem, peaasi, et tainas oleks hästi veniv ja elastne.
3. Viimasena lisa maitsestatud sulavõi ning sega tainas ühtlaseks.
4. Jäta tainas ligi tunniks sooja kohta kerkima.
5. Kui tainas on topeltsuur, vala see jahusele pinnale ning vormi õrnalt kätega lamedaks.
6. Rulli nüüd tainas kolmandike kaupa kokku ühtlaseks kangiks.
7. Lõika tainast võrdse suurusega portsjonid.
8. Vormi tainast käte vahel pallid (võta appi ka jahu, kuna tainas võib käte külge kinni jääda).
9. Aseta kuklid ettevalmistatud ahjuplaadile parajate vahemaade tagant 10 minutiks kerkima.
10. Pintselda kuklite pinnad lahtiklopitud munaga, soovi korral puista peale pärlsuhkrut. Küpseta 200-kraadises ahjus ligi 20 minutit.
11. Jahuta kuklid, lõika neil kaaned pealt ja uurista pehme sisemus välja.
12. Purusta mandlilaastud 1 dl suhkru ning jahtunud kuklite sisuga ühtlaseks.
13. Vahusta rõõsk koor vanillisuhkruga kohevaks. Lisa mandlipuru ja sega ettevaatlikult ühtlaseks kerglaseks täidiseks. Soovi korral võid ka siin maitset täiustada kardemoniga.
14. Täida kuklite põhjad meelepärase moosiga ning tõsta lusikaga sisse täidis. Kata veel soovi korral vahukoorega.


Ülejäänud kuklitele lisasin (uuristasin näpuga kukli sisse pisikese augu) ainult kirsimoosi ning seejärel panin peale törtsu vahukoort.


Esimese täidisega kuklid olid tõepoolest isegi nii mahlased, et sinna ei olnud vaja üldse nii palju vahukoort panna, ainult väike lusikatäis.
4 dl ehk suurest pakist vahukoorest jäi siiski väheks, kuna 5 kuklit jäi täitmata. Seega 20 kukli tarvis peaks vahukoort ikka ohtralt varuma!

Võib tunduda, et tegemist on mingi kahtalse pruuni mögaga, kuid võin, käsi kokaraamatul, kinnitada, et maitse oli küll täiesti suurepärane! Lõhnast rääkimata.


Kuklipoiss, kes varsti pärast pildistamist kellegi hammaste rünnaku alla sattus...

Kuklid karbikesse, karbike korvikesse veinipudeli kõrvale ning vanaemale külla! Loodetavasti ei ole teel ühtki kurja hallivatimeest põõsa taga piilumas :P

Aga mis siis nüüd muud, kui et ruttu-ruttu lähimasse poodi jahu, pärmi, kardemoni, vahukoore ja muu vajaliku järele ning kukleid küpsetama! Homme on ju see tähtis päev käes!

Pikki linu kõigile ning sööge kuklite kõrvale ikka hernesuppi ka! :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...