Saturday, February 20, 2010

Maagilised maapähklivõiküpsised

Maagiliste maapähklivõiküpsiste retsepti tuhnisin jällegi välja Allrecipe'st, aga lisasin väikesed omapoolsed trikid! ;)

Ema arvas, et need on parimad küpsised, mida ma üldse teinud olen. Isa ei julgenud alguses maitsta, aga kui ta seda tegi, arvas kohe, et ta võiks need kõik ruttu ära peita, et keegi teine käppa peale panna ei saaks. Sünnipäevalaps, kellele ma samuti neid valmistasin, tundis maapähklivõi maitse asemel hoopistükkis halvaad, nii et need küpsised on ilmselgelt tõesti maagilised.

Antud kogusest valmib umbes 30 hiigelküpsist.


Ümbrise jaoks läheb vaja:

1 ½ klaasi (3,75 dl) jahu

½ klaasi (1,25 dl) mõru kakaopulbrit

½ tl küpsetuspulbrit

1 dl suhkrut

1 dl fariinsuhkrut (või mõnd teist pruuni suhkrut)

100 g võid

¼ klaasi (u 0,6 dl) maapähklivõid

1 tl vaniljeekstrakti (võib välja jätta)

1 muna

Täidise jaoks aga:

¾ klaasi (u 2 dl) tuhksuhkrut

¾ klaasi maapähklivõid


Kuidas küpsis valmib?

  1. Tee kõigepealt valmis täidis, segades hoolega kokku tuhksuhkur ning maapähklivõi.
  2. Aseta segu külmkappi (kuna siis on sellest hiljem parem täidiseks pallikesi vormida).
  3. Sega väikses kausis kokku jahu, kakao ja küpsetuspulber.
  4. Suuremas kausis sega kokku toasoe või, suhkrud ja maapähklivõi, kuni segu on toredalt kohev.
  5. Lisa muna ja vaniljeekstrakt.
  6. Lisa jahusegu antud segule ning sega läbi. Pane ka see segu veidikeseks külmkappi.
  7. Võta täidisesegu külmast ning vormi sellest u 2,5 cm läbimõõduga pallikesed (muidugi võib olenevalt soovist teha ka suuremad/väiksemad).
  8. Võta jahuste kätega osa pruunist tainast, lamenda see ühe käe abil teise käe pihus õhemaks ning aseta pallike taina peale ja mätsi pruun tainas täidise ümber.
  9. Kui täidis taina keskel, võiks tekkinud ümmarguse palli kahe käe (või nt klaasi põhja) abil veel lamedamaks teha (et ta ikka küpsise kuju võtaks) ning küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile asetada. Jäta küpsiste vahele vähemalt 5 cm, kuna nad paisuvad küpsedes.
  10. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit või senikaua, kuni küpsised pealt natukene murenema hakkavad.
  11. Lase veidike jahtuda ning...


Toredat krõbistamist!


PS! Kuna tainast on lõpus (kui ta juba kauem soojas ruumis seisnud on) üpriski keerukas täidise ümber saada, oleks kaval sel ajal, kui esimesi küpsiseid valmistad, osa tainast siiski veel külma jätta ning alles vahetult enne mätsimist välja võtta! Samuti võib need täidisepallikesed juba varem reaalseteks pallikesteks valmis teha ning sellisel kujul külma panna, et neid pärast kohe mugav täidise sisse panna oleks. Natuke möllamist on, aga harjutamine teeb meistriks! ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...