Saturday, February 27, 2010

Suitsujuustupirukas

Juust ei ole mitte ainult hiirte lemmik- ta maitseb ju meile KÕIGILE!


Jep, juust on kõige toredam! Seega juustupirukas: lihtne, kiire ja ülimaitsev! Retsept on pärit "Pereköögi kokaraamatust", kuid on olemas ka Toidutares.

Ma tegin aga väga mitmeid muudatusi, mis piruka päris palju tervislikumaks aga mitte üldse vähem maitsvaks tegid :) Terve pere oli vaimustunud igatahes! Mina nende hulgas.

Mida siis pirukasse panin?
  • 300 g kodujuustu
  • 3 muna
  • 4 sl täisteranisujahu
  • 2 sl nisukliisid
  • 150 g sulatatud suitsujuustu (ostsin Maximast, kindlasti on seda ka mujal)
  • 150 g riivitud juustu
  • 3-4 sl lahjat majoneesi
  • Maitseaineid
  • (Paprikatükikesi!)
PS! Võid ei ole küll mitte mingil põhjusel tarvis pirukasse lisada- juust on juba piisavalt rasvane tegelane ning ka Toidutares olid paljud kommenteerijad maininud, et või ei ole antud küpsetise puhul üldse vajalik.

Kuidas toimida?
1. Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.
2. Sega kõik ained kokku, seejuures suitsujuust rebi keskmise suurusega tükikesteks, kuna tegemist ei olegi päris sulajuustuga (nagu nt Merevaik), vaid pigem poolpehme ja täitsa rebitava/lõigatava kangiga.
3. Tõsta/vala segu lahtikäivasse koogivormi, raputa peale veidike riivjuustu.
4. Kata vorm fooliumiga ning küpseta umbes 30-40 minutit (lõpu eel eemalda foolium), kuni pirukas pealt juba pruunikaks muutuma hakkab.

Ahjust võttes lasin pirukal mõned minutid jahtuda, aga kuna ema juba juustuapla ilmega köögilaua taga istus ning piruka juurde mõeldud viinamarju nosis, tuli pirukas muidugi ka kohe lahti lõigata. Tegemist oli tõesti millegi ülimaitsvaga.

Suitsujuust, mille ma sinna suuremate tükkidena sisse murdnud olin, lausa sulas suus! Ema arvas, et ilma suitsujuustuta ei oleks pirukas üldse mitte nii hea, seega teen seda edaspigi just nii! Huvitav võiks olla ka nt sinihallitusjuustuga- miks mitte. Samuti lisan järgmisel korral kindlasti ka pisikesi paprikatükikesi, need sobivad sinna kindlasti väga hästi.

PS! Kõrvale sobib imehästi toorsalat! Ja pirukas on ka külmalt täpselt sama hea!

Nüüdseks olen teda juba mitmeid-mitmeid kordi valmistanud ning pirukas on jätkuvalt absoluutselt imehea olnud. Ja peab ütlema, et paprikatükikesed teevad ta veelgi-veelgi paremaks, nii et kes paprikaga sõber on, selle tasuks neid küll kohe kindlasti lisada! Lisaks leian ma nüüd, et külmalt (lausa mõned päevad hiljem) on pirukas isegi maitsvam kui värskelt ahjust tulnuna.


Elagu juust!

Ja veelkord- elagu!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...