Monday, December 13, 2010

Täisterabiscotti pähkli, aprikoosi ja väikese šokolaadiga

Biscotti on vahva itaaliast pärit rohkete pähklitega küpsis/kuivik, mida enamasti kastetakse tee, kohvi või veini sisse, kuna siis läheb ta mõnusalt pehmeks ning küpsetise maitsed tulevad eriliselt hästi esile.



Oma pika säilivusaja tõttu (õhukindlalt suletuna on näksimiskõlbik lausa kuid) pisteti biscottid ammustel aegadel sõdurite, meremeeste ja kalurite moonakotikesse. Praegusel ajal saab neist ka väga kena (jõulu)kingituse.


Originaalis lisatakse pähklid biscottile tervelt, kuid paljud küpsetajad hakivad nad siiski pisemaks, kuna see muudab hilisema viilutamise veidike hõlpsamaks.



Pähkleid ja kuivatatud puuvilju võib endale meelepäraselt asendada. Eriliselt kiidetud on nt pistaatsiapähklite ja kuivatatud jõhvikate kooslus.


Antud biscottid on lisaks kõigele ka tervisesõbralikud- täisterajahu, oliiviõli, pähklid ja aprikoosid. Toreduse tipp! Idee pärineb selliselt vahvalt lehelt.

Vaja läheb:
  • 1-1,5 kl pähkleid (mandleid, pistaatsia-, metsa või maapähkleid- mis iganes meeldib)
  • 0,5 kl kuivatatud aprikoose
  • 2,5 tl rummi/konjakit/kohvi/vaniljeekstrakti
  • 1/4 kl oliiviõli
  • 3/4 kl suhkrut
  • 2 muna
  • 1 kl täisteranisujahu
  • 0,5 kl nisujahu
  • 1/4 kl kaerakliisid
  • 1/4 tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • Jahvatatud kardemoni, kaneeli ja ingverit
  • 1 sidruni riivitud koor
  • Kaunistuseks sulatatud šokolaadi

Biscotti valmib nii:
1.
Pane ahi 175 kraadi juurde sooja.

2.
Haki pähklid ja aprikoosid tükkideks.




3. Sega õli suhkruga, lisa rumm/konjak/kohv/vaniljeekstrakt ja klopi hulka munad. Riivi hulka ka sidrunikoor.
4.
Sega teises kausis kokku jahud, kliid, sool, küpsetuspulber ja maitseained.

5.
Ühenda kaks segu.

6.
Lõpuks lisa ka tükeldatud pähklid ja aprikoosid.



7. Jaga tainas kaheks võrdseks osaks ning vormi neist märgade kätega mõne cm kõrgused ja umbes 30x5 cm mõõtmetega pätsikesed.


Võid pätsikesele ka meelepäraseid seemneid raputada, nt mina katsin ühe poole jahvatatud aniisiseemnetega


8. Küpseta pätsikesi seni, kuni nad on kergelt pruunikad (35-45 min). Lase neil kümmekond minutit ahjuplaadil jahtuda, seejärel transpordi nad lõikelauale või kandikule veel umbes 10-15 minutiks jahtuma. Väga soojalt on neid üsna tülikas lõigata, kuna nad kipuvad murenema. Kui nad aga liiga kaua jahtuvad ja väga kõvaks läinud on, on seda samuti ebameeldiv teha.




9. Lõika pätsikesest ettevaatlikult u 2 cm paksused viilukesed, lao nad külili ahjuplaadile ning küpseta (õigemini kuivata) 150 kraadi juures 15-20 min. Võid viiludel vahepeal külge keerata. Eemalda küpsetised ahjust.



10. Lase neil jahtuda ning nirista soovi korral üle veevannil sulatatud šokolaadiga. Võid biscottil ka terve ühe külje šokolaadi sisse kasta.


11. Lase glasuuril tahkuda ning asu biscottisid krõmpsutama! Pikema säilitamise puhuks aseta küpsetised õhukindlalt suletavasse anumasse.



Vahel armastavad itaalia temperamendiga biscottipoisid ja -tüdrukud tegeleda endast külakuhja moodustamisega...


...ja mõnikord mähivad nad end tsellofaanitükikestesse, oodates, et keegi nad küla peale kolama viiks :)


6 comments:

Paula said...

Need olid nii head!!! Ja veel tervislikud ka, no mida veel elult tahta??!!

Kata said...

Paul, nüüd panid küll alles tsitaadi maha! :D Aga tõepoolest, sul on ju tuline õigus!

Anu- Askeldamised said...

Kata pata kas sul on blogis ( vb on aga ei märganud) mõni piparkiigi klasuuri retsept ka :) Oleksin tänulik. Seda ei tohiks ju väga keeruline olla teha. ?

Kata said...

Anu-Anu-koduspaljukanu, piparkoogiglasuuri retsepti mul siin veel ei leidu, kuid kui sa mõtled täitsa tavalist munavalgeglasuuri, siis:

1. Löö üks munavalge vahtu.
2. Hakka talle ettevaatlikult tuhksuhkrut juurde segama. Võid lisada ka tilgakese sidrunimahla.
3. Sega seni, kuni glasuur muutub läikivaks ja on sinu jaoks piisava paksusega (ühe munavalge kohta peaks kuulduste kohaselt kuluma umbkaudu 3-4 dl tuhksuhkrut, olenevalt valge suurusest).
4. Tõsta mass tuutusse või kilekotti (millel lõika nurgast pisike jupp ära) ja asu kaunistama! :P

Kui soovid, võid värvi andmiseks ka veidi peedi-või porgandimahla lisada ;) Või mõnd marjamahla- saad kena tumepunase värvi.

Anonymous said...

tänks:)

Anu

Kata said...

Ole aga lahke!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...