Monday, December 27, 2010

Puuviljaseim ülirummine jõulukeeks väikese mandliga

Jõuluvana on selleks aastaks tuuritamise lõpetanud, kuid jõulukeeksi võib täiesti julgelt ka kõikvõimalikeks muudeks tähtpäevadeks valmistada. Igal aastaajal!


Keeksi puhul peab igal juhul arvestama, et ta on maitsvaim mõned nädalad pärast küpsetamist, kusjuures talle meeldib, kui teda selle aja jooksul rummiga "toidetakse".


Antud küpsetis sisaldab suurel hulgal kuivatatud puuvilju, rummi, vürtse ning veidike mandleid. Lisasin talle täisterajahu, kliide ja linaseemnete abil ka väikese tervisliku varjundi.


Esialgne retsept on pärit jõulukuu Eesti Naisest, kuid kuna sealne tainakogus oli liiga suur, vähendasin seda 1/4 võrra, puistasin omalt poolt hulka pähkleid, täisterajahu ja veel üht-teist ning võõpasin küpsetise üle imelise sulajuustuglasuuriga.


Vaja läheb:
  • 75 g võid/margariini
  • 1,5 dl muscovadosuhkrut
  • 0,75 dl rummi/brändit (+ hilisemaks pintseldamiseks)
  • 1 sidruni mahl ja koor
  • 3 muna
  • 1,5 dl täisteranisujahu
  • 1,5 dl nisujahu
  • (1-2 sl kaerakliisid ja/või röstitud jahvatatud linaseemneid)
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • Meelepärane kogus jahvatatud muskaatpähklit, nelki, kardemoni (või piparkoogimaitseainet)- kokku ikka 1-2 tl, mida vürtsikam, seda toredam
  • 400 g kuivatatud puuvilju (rosinaid, aprikoose, musti ploome, jõhvikaid kirsse, datleid, suhkrustatud ingverit vms)
  • 50-100 g röstitud hakitud mandleid/muid pähkleid
Puuviljakeeks valmib nii:
1
. Haki kuivatatud puuviljad.

2.
Sulata pliidil rasvaine, lisa suhkur, rumm/brändi, riivitud sidrunikoor, sidrunimahl ja puuviljatükid.

3.
Lase segul keema tõusta, jahuta ja hoia järgmise päevani.



4. Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja maitseained. Lisa soovi korral ka veidi kaerakliisid ja röstitud jahvatatud linaseemneid.
5.
Jahvata osa pähkleid peeneks ning haki ülejäänud suuremateks tükkideks.



6. Klopi munad ja lisa eelmisel päeval seisma pandud puuviljamassile.
7. Kalla kõik massid kokku, sega hästi läbi ning vala tainas hoolikalt õliga määritud kliide (riivsaiaga) ülepuistatud keeksivormi.


8. Küpseta 180 kraadi juures 1,5 h või isegi veidi kauem (olenevalt ahjust). Kontrolli küpsust puutiku abil. Kata keeks umbes poole küpsemise peal fooliumiga- siis saab ta rahulikult valmida ega lähe pealt kõrbema, olles seest toores.


9. Paki keeks õhukindlalt ja hoia külmas. Mina jätsin ta keeksivormi, mässisin tihedalt toidukilesse ning pistsin külmkappi. Kasta/pintselda küpsetist iga paari päeva tagant rummi/brändiga.
10.
Paari nädala pärast on tummine ja vürtsikas ülihästi lõhnav alkoholist läbiimbunud keeks söömiseks valmis! Ühest õhukesest viilustki võib juba mõnusa rummi/brändilaksu kätte saada, nii et enne autorooli istumist või juhtumise ajal keeksi näksida ei soovitaks. Muul ajal aga küll! :)


Kui soovid, kaunista keeks kõige maitsvama juustuglasuuriga!
Selleks läheb vaja:
  • 30 g võid
  • 125 g tuhksuhkrut
  • 50 g naturaalset sulajuustu (nt Merevaik)
Glasuur valmib nii:
1.
Keeda kõik komponendid õrnalt kokku.

2.
Lase glasuuril külmas veidi tahkuda, kuna vastasel juhul on teda üsna võimatu keeksile "määrida"- võõp voolab lihtsalt mööda küpsetise külgi maha.

3.
Kui glasuur on pealemäärimiseks piisava paksusega, kanna ta nt puunoa abil keeksile ja aseta küpsetis külma. Soovi korral võid kaunistuseks peale puistata kuivatatud jõhvikaid, kirsse, hakitud pähkleid, šokolaaditükikesi vms.


Jõhvikas on tore!

Hops ja kingikotti!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...