Friday, December 17, 2010

Banaani-kaerahelbepannkoogid

Banaani-kaerahelbepannkoogid on kõige imelisemad üldse!

Ma olen neist viimasel ajal täielikus sõltuvuses ja valmistan järjepidevalt. Asi on ilmselgelt kontrolli alt väljumas. Aga sellest ei ole hullu, kuna tegemist on väga tervislike pannakatega!


Ma ei mäleta täpselt, millisest retseptikogumikust ma antud banaani-kaerahelbepannkookide iidee sain, kuid võtsin endale vaba voli seal kirja pandut toredamaks ja tervislikumaks muuta. Lõpptulemusega olen igatahes 101 protsenti rahul :)


Suhkru/mee mittelisamise üle imestada ei tasu- banaan on ise niivõrd magus tegelane, et kompenseerib suhkruvajaduse täielikult. Lisaks muudab ta koogid hästi-hästi pehmeks ja mahlaseks. Esialgu võib isegi tunduda, et kook on toores, kuid ta sisaldab lihtsalt rohkelt pisikesi banaanitükikesi, mis kõik on küpsedes pehmenenud.

Ahjuõunajogurti, kaneeli ja röstitud jahvatatud linaseemnete seltsis

Mina küpsetan pannkoogid tavaliselt õhtul valmis, kuna külm pannkook on võrdväärselt maitsev soojaga ja argihommikul nõuab nende küpsetamine liialt palju aega. Lisaks on kõige maitsvam banaanipannakas selline, mille vahele (ühele poolele) on asetatud juustuviilakad. Kook tuleb poolkuukujuliselt kokku murda ning kümmekonnaks minutiks kuuma ahju pista ning õige pea, kui kohv valmis ja muud hommikutoimetused tehtud, saabki sooja ülimaitsvat suussulavat juustupannkooki süüa!


Magus banaanipannakas ja soolasepoolne juust on ideaalne kombinatsioon! Peale/kõrvale võiks asetada ka törtsu kodujuustu. Mmm..


Pannkoogid säilivad jahedas paigas hoituna värsked mitu-mitu päeva. Ei pea paar hommikut toidupoolise pärast muret tundma.

Antud kogusest valmib 5-6 ülepannikooki

Vaja läheb:
  • 4-5 dl keefiri/petti/piima/maitsestamata jogurtit (mina panen tavaliselt 2 dl keefiri ja 2 dl piima ja kui tainas siis liiga paks on, lisan veidike vett)
  • 1,5 dl täisterakaerahelbeid
  • 1 dl kaerakliisid
  • 0,5 dl täisterakaerajahu
  • 0,5 dl täisteranisujahu (või ainult üht neist)
  • 0,5 tl söögisoodat
  • 0,25 tl soola
  • 1 muna
  • 1 sl oliiviõli
  • 2 suurt küpset banaani (imehästi sobivad just nimelt need allahinnatud veidi plekilised üleküpsenud banaanid, mis ongi tegelikult kõige maitsvamad!)
  • Kaneeli, kardemoni ja/või piparkoogimaitseainet
  • 1 sidruni või apelsini riivitud koor
  • (Kookoshelbeid, jahvatatud linaseemneid)
Banaanipannakas valmib nii:
1.
Sega kaerahelbed piimatootega ning lase neil 10-15 min paisuda.
2.
Sega kuiv- ja maitseained omavahel. Lisa kaerahelbesegule ning sega (vispelda) hästi läbi, et tainasse suuri tükke ei jääks.
3.
Klopi muna õliga lahti, lisa samuti tainale. Lisa ka riivitud sidruni- või apelsinikoor.
4.
Haki banaan pisikesteks tükkideks...

...ning sega samuti taina hulka. Kui tainas on liiga paks, lisa veidi piimatoodet või vett.


5. Prae keskmisel kuumusel ülepannikoogid. Mina teen seda mittenakkuval pannil ilma õlita. Määrin panni enne esimest kooki vaid õrnalt oliiviõliga. Pannkoogi võib ümber keerata siis, kui ta peaaegu täitsa tahke ja küps on, kuna vastasel juhul läheb ta katki. Teist poolt võib vaid minutikese küpsetada, kuna kook on juba enne ümberkeeramist praktiliselt valmis.
6.
Kata iga kook kohe pärast küpsetamist rätikuga (lao nad virna), siis säilivad pannakad mõnusalt pehmed- eriti siis, kui kohe söömiseks ei lähe.
7. Söö pannkooke (sula)juustu, kodujuustu, jogurti, moosi, mee või millega iganes meeldib! Juustuviiludega ahjus soojaks lastud koogid on kindlasti proovimist väärt! Törts kodujuustu ka peale ja voilaaaa :)

Banaan annab palju energiat, tugevdab immuunsüsteemi, rahustab närve, aitab unehäirete puhul ja alandab vererõhku!

Kaerahelbed sisaldavad palju kiudaineid ning kaitsevad meid südame- ja veresoonkonnahaiguste eest. Kaeraklii on aga eriliselt maitsev ja kasulik tegelane, olles kõige väärtuslikum ja kiudainerikkam osa kaerast!

1 comment:

Unknown said...

super! lihtsalt superluks pannkoogid! ka ülejäänud pereliikmed, kes muidu banaaniga asju ei armasta, on need pannkoogid heaks kiitnud :) teeme muudkui neid pühapäevahommikuti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...