Sunday, December 19, 2010

Puuviljakommid

Puuviljakommid on hästi lihtne, maitsev ja suurepäraselt (jõulu)kingiks sobilik maiustus! Komme on vahva ka laste või sõpradega üheskoos meisterdada.


Kuna puuviljapallikesed on ikka väga-väga magusad, ei peagi neid niivõrd suuri vormima- pigem teha pisemad ja suurem hulk.


Retsepti hankisin vahvast raamatust nimega "Frantsila talu köök". Kuna retseptis ette nähtud viigimarjadega ma eriti kokku puutunud ei ole ning kodus leidus parajasti terve hunnik musti ploome, võtsin hoopiski nemad kasutusele. Tegin juhendisse omalt poolt veel mõned sõbralikud muudatused, kuid üldpõhimõte jäi siiski samaks.

Sain eile uue lambatassi! :)

Vaja läheb:
  • 10 kuivatatud musta ploomi või viigimarja
  • 10 kuivatatud ilma kivita datlit
  • 2 dl rosinaid
  • 2 sl (vähemalt) vett/rummi/kohvi/apelsinimahla/veini vmt (mina kasutasin koduveini ning panin teda ikka paar korda rohkem kui ette nähtud, et puuviljad ikka kenasti pehmeks leotuksid ja vedeliku endasse imeksid)
  • 1/2 tl jahvatatud ingverit
  • 1/2 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 dl kookoshelbeid
Peale:
  • Kookoshelbeid või (röstitud) seesamiseemneid
Soovi korral võib lisada ka riivitud sidruni- või apelsinikoort, veidi kaneeli, röstitud jahvatatud linaseemneid ja kaerakliisid.

Puuviljakomm valmib nii:
1
. Pese kuivatatud puuviljad, leota neid vähemalt paar tundi (parem oleks, kui nad siiski järgmise päevani vedelikus liguneksid) ning lase sõelal kuivaks nõrguda.

2. Peenenda puuviljad kann- või saumiksri abil peeneks. Kes soovib, võib nad täitsa püreeks lasta, kellele aga meeldivad suuremad tükid, ei pea vilju nii pudiks laskma.


3. Lisa kookoshelbed ja sega veel kergelt. Siduvuse ja tervislikkuse mõttes võid lisada ka veidi kliisid ja/või röstitud jahvatatud linaseemneid.


4. Vormi käte vahel pallikesed või paari cm paksused ja 5 cm pikkused kommid. Veereta neid kookoshelvestes või (röstitud) seesamiseemnetes.
5.
Säilita kommikesi külmas. Nad võivad esialgu (olevalt ligunemisvedeliku kogusest) üsna pehme tekstuuriga olla, kuid külmas muutuvad kommid tahkemaks.


Kellele väga nikerdada meeldib, võib toreduse mõttes iga kommi ka eraldi paberisse/fooliumitükikesse pakkida, siis kaasneb nende lahtiharutamisega ka väike põnevusemoment!

Kas teadiste, et kookospähkel, sisaldades suurel hulgas küllastamata rasvhappeid, on kõigi pähklite kuningas ning et supilusikatäis kookoshelbeid on võrreldav lusikatäie mee toiteväärtusega? Ega's muud kui- elagu kookos! :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...