Wednesday, December 22, 2010

Metspähkli-šokolaadiküpsised kliide ja täisterajahuga

Jõuluajal tekib kindlasti tahtmine kõikvõimalikke küpsiseretsepte katsetada- kas siis selleks, et lõpptulemusi ise nosida või hoopiski kellegi kingipakki poetada.


Leidsin selle üsnagi tervisliku rohke šokolaadi ja pähkliga küpsiseretsepti novembrikuu Eesti Naisest ning kuna retsept nägi ette ka kliide lisamist, tundus ta mulle kohe eriti meelepärane.


Asendasin omalt poolt osa nisujahust hoopiski täisteranisujahuga ja puistasin metspähklitele seltsiks ka mandleid.


Pähklid (vähemasti osa neist) võib tainasse ka täitsa tervelt jätta, kuna sööjatele, vähemalt neile, kes minu küpsistest osa said, olid suured pähklijurakad vägagi meelepärased!

Katsin küpsised rummiglasuuriga, mis valmib ülilihtsalt: tuhksuhkur ja rumm (nii palju, et suhkur veidi märguks) tuleb pliidil kokku kuumutada ning kiiresti (kuna glasuur tahkub väga ruttu) küpsistele niristada. Rummi asemel võib kasutada ka kõikvõimalikku muud vedelikku: mõnd teist alkoholi, kohvi, mahla, piima või täitsa tavalist vett.

Antud kogusest valmib 24 küpsist
Vaja läheb:
  • 3 dl jahu (pool valget, pool täistera)
  • 2 dl kliisid (pool nisu, pool kaera või ainult üht neist)
  • 2 dl röstitud metsapähkleid (osa võib asendada ka mandlite vm pähklitega)
  • 0,5 tl söögisoodat
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 150 g toasooja võid
  • 2 dl fariinsuhkrut
  • 2 muna
  • 300 g (tumedat) šokolaadi
  • Soovi korral veidi jahvatatud kardemoni
Küpsis valmib nii:
1.
Hõõru või suhkruga vahule.



2. Sega jahud, kliid, sooda, küpsetuspulber, sool ja vaniljesuhkur omavahel.
3.
Vahusta munad.

4.
Rösti metspähklid ahjus kuival pannil 180 kraadi juures ja pudista koor käte vahel lahti.

5.
Haki šokolaad ja pähklid jämedalt.



6. Sega kõik koostisained omavahel.


7. Hoia tainast soovitavalt järgmise päevani külmas. Kui nii palju aega ei ole, aitab ka paarist tunnist.
8. Kuumuta ahi 200 kraadini, kata plaat küpsetuspaberiga.
9.
Veereta käte vahel peopesasuurused pallikesed ja litsu nad pannile lapikuks. Küpsised kerkivad päris korralikult- jäta neile selleks ruumi.



10. Küpseta umbkaudu 20 minutit ning aseta jahtuma.

Rõõmsat krõmpsutamist!

2 comments:

Paul said...

Kuule su uus blogi on päris asjalik!! Tõesti on rõõmsam...ja see ka lahe, et näitab neid pilte, et "söögem silmadega vms" Päris kift nu.

Kata said...

Väga vahva, kui meeldib! Minu arvates on ka täitsa tore! ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...