Thursday, December 30, 2010

Täistera-porgandimuffinid ananassitükikeste ja rohke rosinaga

Nüüdseks juba rõõmsalt puhkusepäevi veetev päkapikk poetas paar nädalat tagasi kasside poolt valvatavale lauale terve suure korvitäie mahlaseid hästilõhnavaid porgandimuffineid.


Olen üsna kindel, et jõuluvana käsilane sai retseptiidee siit, kuid kuna ta on tervislike eluviiside järgija, asendas ta tavalise jahu täisteragajahuga ning rosina-, kardemoni- ja ananassisõbrana puistas öine piilur küpsetisetainasse ka neid toredaid tegelasi.


Loomulikult ei saanud pikapäkk retseptist välja jätta ka lusikaotsatäit piparkoogimaitseainet.


Antud kogusest valmib 12 väiksemapoolset porgandimuffinit
Vaja läheb:
  • 1 kl täisteranisujahu
  • 25 g röstitud hakitud pähkleid
  • 1 kl riivitud porgandit
  • 1 pisemat sorti õun
  • Peotäis rosinaid
  • Peotäis konserveeritud ananassi tükikesi
  • 125 g (u 1,5 dl) suhkrut
  • 1/3 tl soodat
  • 3/4 tl küpsetuspulbrit
  • 1/4 tl soola
  • 1 suur muna
  • 1 tl jahvatatud kaneeli, veidi kardemoni, soovi korral ka piparkoogimaitseainet
  • 90 ml õli (tore on nt päevalilleõli)
  • Vajadusel sörts piima- nii palju, et tainas liiga tihke ei jääks
  • (1/2 tl vaniljeekstrakti)
  • (1/2 kl kookoshelbeid, veidi riivitud sidrunikoort)
Muffin valmib nii:
1.
Pane ahi 180 kraadi juurde sooja ning kata muffinipann (või väikesed metallist keeksivormid) 12 pabervormiga.
2.
Koori ja riivi porgandid ja õun.
3.
Sega teises kausis kokku jahu, suhkur, küpsetuspulber, sooda, sool ja maitseained.
4.
Klopi kokku muna, õli ja vaniljeekstrakt.
5.
Kalla kõik segud kokku, lisa pestud rosinad ja pähklid ning soovi korral ka ananassitükikesed (ja riivitud sidrunikoor). Sega hoolikalt läbi. Vajadusel lisa väikeste osade kaupa piima.
6.
Jaga tainas võrdselt 12 muffinipesa vahel, pista pann/vormid ahju ning küpseta umbkaudu 30 minutit või seni, kuni puutikuga kontrollides selle külge tainast ei jää.
7.
Lase muffinitel jahtuda ning kata soovi korral glasuuriga. Mina valmistasin rummiglasuuri, kuumutades kokku tuhksuhkru ning nii palju rummi, et suhkur märguks. Osale glasuurist lisasin ka kakaod. Seejärel tilgutasin võõbad lusika abil muffinitele. Väga hästi läheb muffinitega kokku ka porgandikeeksi retseptis antud sulajuustuglasuur. Pinnale võib puistata ka toredaid oranže kuivatatud aprikoosi tükikesi, kookoshelbeid vm vahvat.
8.
Lase glasuuril tahkuda ning asu muffinitega maiustama! Õhukindlalt külmas säilitades seisavad muffinid värsked veel mitmeid-mitmeid päevi.

Ainult maiatele lastele!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...