Sunday, April 18, 2010

Tšokolat tšip cuukis ehk suuuuured šokolaaditükiküpsised

Teate ju küll neid suuri latakad, mida ameeriklased pidevalt nosivad. Proovisin ära! Meil ei anna neid küll konkreetselt chippidega teha, kuna mina ei ole neid siiamaani veel Eesti poelettidel kohanud, kuid väga edukalt saab ka lihtsalt noa abil šokolaaditahvlit purustada. Lisaks on meil ka valikuvabadus kasutada just sellist šokolaadi, mis kõige rohkem meeldib- tumedat, valget, pähklitükkidega, rosinatega jne jne.
Šokolaaditükiküpsised valmivad ülimalt lihtsalt ning kiirelt, igaüks saab hakkama. Taina võib ka varem valmis teha ning külmkappi toidukilesse mässida ning alles hiljem küpsetamise kallale asuda.

Mõistsin nüüd ka, miks nad ameeriklaste hulgas nii populaarsed on.
Tsiteerides ema: "Neid küpsiseid on täiesti mõttetu teha- nad süüakse nagunii kohe ära!"
Nii ta tõepoolest oligi- kohe, kui nad ahjust väljusid, haaras vanaema piimakruusi ning ema teetassi ja nad alustasid krõbistamist ning olid ülipositiivselt meelestatud. Õhtupoolikul ka veel jagasid viimseid küpsiseid: kes saab ühe, kes teise poole (kuna küpsis on niivõrd suur, et seda saab just väga kenasti sõbraga jagada). Nii vahva!

Antud küpsiseid oli kirjeldatud kui "Big, fat, chewy chocolate chip cookies" ning niivõrd chewyks pidi nad tegema üks lisatud munakollane. Ei oskagi täpsemalt kommenteerida, kas asi oli selles või milleski muus, kuid nad olid tõepoolest toredalt tšuuuuid :)

Antud kogusest saab u 26 hiigelküpsist
Vaja läheb:
  • 5 dl nisujahu
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl soola
  • 170 g võid/margariini
  • 2,5 dl pruuni suhkrut
  • 1,25 dl valget suhkrut
  • 1 tl vaniljeekstrakti (selle asemel võib lisada ka tilgakese piima ning valge suhkru hulka nt veidike vaniljesuhkrut panna)
  • 1 muna
  • 1 munakollane
  • 200 g šokolaadi (originaalretsept nägi tegelikult ette 335 g chocolate chippe, nii et kes soovib, võib šokolaadi rohkem panna, kuid 200 g on ka täiesti piisav)
  • Soovi korral võib lisada ka terveid või purustatud pähkleid
Tee nii:
1.
Pane ahi 175 kraadi juurde sooja.

2.
Kata plaat küpsetuspaberiga.

3.
Lõika šokolaad noa abil tükikesteks. Mitte väga pisikesteks.
Mida suuremad, seda uhkemad! Mina hakkisin selgi korral enda arvates üsna suured tükid, kuid järgmisel korral jätaksin veelgi suuremad, et nad efektsemad välja paistaksid.
4.
Sega/sõelu kokku jahu, küpsetuspulber ja sool.

5.
Teises kausis vahusta kokku toasoe või ning suhkrud (kes soovib, võib või hoopistükkis sulatada). Klopi sisse muna ja munakollane ning vaniljeekstrakt, sega läbi.

6.
Lisa jahusegu ning sega tainast hoolikalt. Võid ka käed appi võtta.

7.
Kalla hulka ka šokolaaditükikesed.

8.
Võta tainast lusika või käe abil suuremat sorti "kämakad" ning aseta nad suurte vahedega (umbes 7-8 cm) ahjuplaadile. Neid ei pea eriti lamendama ega laiali ajama, kuna nad vajuvad ahjus ise kenasti ümmarguseks.


9. Küpseta seni, kuni küpsise servad hakkavad kergelt pruuniks tõmbuma. See võtab oma paarkümmend minutit. Küpsised ei pea üleni pruunistuma, eesmärgiks ongi nad välja võtta just siis, kui nad alles pruunistmise alguses on ning tunduvad veel veidi "mittevalmis", kuna siis jäävad nad seistes seest sellised natukene pehmemad ja hästi meeldivad.

10. Lase küpsistel mõni minut ahjuplaadil olla ning seejärel tõsta nad noa abil taldrikule või, kellel on, metallrestile jahtuma.
11.
Kalla tass piima täis ning lase hea maitsta! :)


Pidin vanaema pildilesaamiseks peaaegu et vägivalla kasutusele võtma- vanainimesed on ikka ja alati täielikult veendunud, et kõik pildid neist jäävad koledad, hirmsad ja mida kõike veel- minu meelest on küll armas :)

Tšipp-tšipp hurrraa!

10 comments:

Unknown said...

Ossa issand, nende eest annaks kohe pool elu ju ära

Kata said...

Jätan meelde :D Kunagi saan sind nendega meelitada siis...

Anonymous said...

Paluks mulle aast varu..
Silmadega söömine teeb kõhu ainult tühjemaks .. :P

Anonymous said...

aasta varu*

(kõht piltide vaatamisest nii tühi, et ei suuda õigesti kirjutada enam :D )

-Sinu blogi uus fänn..

Kata said...

Kui kõht silmadega söömisest korisema hakkab, tuleb kohe kööki tõtata ja seal möllama hakata! :D

Uued fännid on alati teretulnud! :)

Mari said...

Tegin just neid :)
Panin 350 ml täistera rukkijahu ning 150 ml nisujahu. Lisasin ka kakaod. Nats vähem panin võid ja šokolaadi. Kokku sai väga äge ja maitsev! Tänks retsepti eest!

Kata said...

Rõõm kuulda! Palun-palun :)

Anonymous said...

І am not sure whеre you're getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this info for my mission.
Here is my page crystal pics

Anonymous said...

Ι'd like to find out more? I'd love tο find out some
additional іnfoгmаtion.
Feel free to surf my blog ; buy crystal

Anonymous said...

I rеаd this post fullу on thе toрic of the сomparіѕоn of newest and
preсеdіng technοlοgies, іt's amazing article.
Here is my web page : enter bbw

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...