Tuesday, April 27, 2010

Peediorsotto

Risottot teavad ju kõik, nüüd on aga õige aeg ka orsottoga tutvust teha!

Nimelt- kuna avastasin odrapudru võlud, mõtlesin, et peaks ka odrakruubi ära proovima ning kuna olen isegi mitmes kohas välismaistel kokanduslehekülgedel just odrakruupidega valmistatud risottolaadseid toite ja isegi salateid kohanud ja oder on teatavasti väga tervislik ning tänuväärvne toiduaine, siis miks mitte järele proovida! Ta ongi ju tänapäeval niivõrd unustuste hõlma jäetud. Täiesti ilma asjata! Odrakruubiga saab tegelikult täiesti edukalt riisi asendada! Ta on väga maitsev ning pealekauba tuleb odra kasutamine ka kordi odavam kui nt täisterariisi ostmine. Seega miks mitte!

Ka peet on hästi tore ning annab roale ka ülikena punase tooni- seetõttu otsustasin kokku sobitada just nemad kaks (idee sain ühest taolisest erkpunasest odraroast, kuid tegin siiski ka omaloomingut).

Kuna kodus oli nagunii tuli pliidi all, siis mina keetsin kruubid juba eelmisel päeval valmis ning röstisin ka peedi ise ahjus (mähkisin kaks tervet kooritud peeti üleni fooliumisse ning lasin neil ahjus pea kaks tundi rahulikult valmida) ning võtsin nad alles järgmisel päeval kasutusele. Kes lihtsamat teed minna soovib, võib poest/turult kohe valmis keedetud peedi hankida, kuna paari peedi keetmine/röstimine on üpriski pikk ning elektrit nõudev protseduur.

Kruubid peab aga siiski ise ära keetma- mina panin neid 3 dl ühe liitri vee ja natukese puljongipulbriga keema ning lõpptulemuseks oli väga suur hulk kruupe- roa enda tarbeks kasutasin sellest ära ehk umbes poole või isegi alla selle. Nii et kahe peedi kohta võiks keema panna vast 1,5 dl odrakruupe poole liitri vee kohta. Nad keevad kuskil tund-poolteist (pakendil peaks see ka märgitud olema).

Mida siis vaja läheb?
  • Odrakruupe
  • Vett
  • Puljongipulbrit (seda müüakse nt Maximas sellestes suuremat sorti kotikestes, kuubikust olen isiklikult loobunud, kuna tegemist on täieliku säilitusainetepommiga, kuid kes soovib, võib teda muidugi kasutada)
  • 2 keskmise suurusega keedupeeti
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • Tsipake õli
  • Veidike valget veini (minul seda hetkel kodus ei leidunud ning lisasin hoopiski veidike valge veini äädikat, usun, et toreda efekti annaks ka sojakaste või palsamiäädikas)
  • Soola
  • Pipart
  • Tšillipipart
  • Muid meelepäraseid maitseaineid
  • 50-100 g suitsu- või sulajuustu, samuti võiks huvitava ja hea maitse anda mõni hallitusjuust (mina kasutasin sulatatud suitsujuustu ning suitsumaitse sobis orsottoga täiesti suurepäraselt- pealekauba teeb juba väike hulk juustu roa hästi mõnusalt kreemiseks)
Nuputasin tükk aega, et mis selle peedi-odraroa kõrvale küll sobida võiks (kuna seal ju sellist toekamat lihaollust sees ei ole) ning lõpuks jõudsin järeldusele, et kuna peedist tehakse ka rosoljet- mille üheks komponendiks on ju teatavasti heeringas-, siis võiks orsotto heaks kaaslaseks olla nt heeringaleib! Ja oligi! Hapukurk sobis samuti hästi! Seega..

Kõrvale ampsamiseks

  • Leiba
  • Heeringafileed
  • (Kes soovib, siis loomulikult ka määrdeainet- võid, toorjuustu või mis iganes meeldib)
  • Hapukurki
Orsotto valmib nii:
1. Keeda odrakruubid veega pehmeks. Seda võib teha nii eelmisel päeval kui ka vahetult enne orsotto valmistamist.
2. Kui soovid ise peediga möllata, tuleks ka nemad kas ahjus röstida või vees pehmeks keeta.
Nagu eelpool mainitud, võib ka lihtsalt poest paar keedupeeti hankida.
3. Haki peet meelepärase suurusega tükikesteks või riivi jämeda riiviga (mina isiklikult lõikasin üpris keskmise suurusega kuubikud, et neid ikka hamba all tunneks).
4. Haki küüslauk ning sibul pisikesteks tükkideks.
5. Kui kasutad hallitus- või suitsujuustu, haki see pisemateks tükikesteks, et seda oleks hiljem hea roa sisse puistada- see peaks seal kenasti ära sulama.
6. Kalla pannile (parim abimees on wok-pann) tsipake õli ning kui ta on kuumaks läinud, pruunista sibulat ning küüslauku selles veidi aega.
7. Lisa keedetud odrakruubid, kuumuta mõni minut.
8. Lisa ka hakitud keedupeet ning kalla hulka ka veidike valget veini või mõnd meelepärast veiniäädikat/sojakastet ning ka nii palju vett (seda võib pidevalt pisikeste osadena juurde kallata, kui ta ära aurustub), et roog põhja ei kõrbeks ning n-ö omas mahlas hauduks.
9. Lisa ka maitse järgi soola, pipart, tšillipipart ning muid meelepäraseid maitseaineid.
10. Lõpuks lisa hulka ka juust ning sega rooga senikaua, kuni juust on kenasti sulanud.

Valmista kõrvale mõned heeringaleivad ning asu asja kallale!

Oder on kohe kindlasti tagasi!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...