Monday, April 26, 2010

Odrajahupuder banaani ja pähkliga

Mind isiklikult on tavaline helbepuder täiesti ära tüüdanud ning mõtlesin, et tahaks midagi teistsugust proovida ning kuna meie esivanemad tohutult palju odrajahuga möllasid, siis ostsin mina ka kotitäie odra täisterajahu ning otsustasin valmis keeta ühe toreda jahupudru!

Esimesel korral tegin seda lihtsalt soolaga ning lisasin hiljem veidi mett ja mustikaid, kuid täna hommikul otsustasin sisse hakkida banaani ning visata sekka ka mõned mandlid-maapähklid. Kuna sel juhul ei ole vaja mingit magusainet lisadagi. Banaan on ju niivõrd magus tegelane.

Igatahes peab tõdema, et odrajahupuder on TÄIEGA tore! Ja ma ei saa üldse aru, miks seda enam tänapäeval ei keedeta (odrajahust valmistatakse praegusel ajal põhiliselt karaskit, kui sedagi). Ta on selline hästi tore ja veniv ja...mina olen igatahes vaimustunud. Mul on vist uus lemmik-hommikupuder! :)

Enne retsepti peab ära mainima, et oleks kena, kui majapidamiseks leiduks selline vahva vidin nagu vispel, kuna jahu tuleb keevasse vette niimoodi puistada, et ta sinna tükiliselt ei jääks. Ta tuleks kohe hoogsalt laiali vispeldada. Esimesel korral sain selle ka lusikaga tehtud, kuid siiski jäid mõned tükid sisse (mis mind isiklikult küll vähimalgi määral ei häirinud, kuid kes perfektsust taga ajab..). Seega vispel on jahupudru korral väga hea abimees.

Aga lisan retsepti, millest kaks inimest kenasti söödud peaks saama.

Mida vaja läheb?
  • 1,25 dl odra täisterajahu
  • u 0,5 l vett
  • 1 sl nisukliisid
  • 1 sl jahvatatud linaseemneid või linajahu
  • 1 banaan
  • Peotäis pähkleid
  • Soola
Viimased kaks komponenti võib muidugi endale meelepäraselt asendada- banaani mõne teise puuvilja või marjadega ning ka pähklite asemel oleks toredad nt rosinad. Samas võib lisandid üleüldse välja jätta. Kliisid ja linaseemneid lisasin muidugi sellepärast, et pudrule veelgi tervislikkust lisada!

Tegutse nii:
1.
Pane vesi keema.

2.
Sega jahu, kliid ning jahvatatud seemned omavahel.

3.
Tükelda banaan pisikesteks tükikesteks.

4.
Kui vesi on keema läinud, lisa hoogsalt vispeldades/segades vaikselt jahusegu.

5.
Keera kuumust veidi madalamaks ning keeda putru pidevalt segades 5-10 minutit, kuni ta selline toredalt paks ja veniv on.

6.
Poole keetmise peal lisa ka tükeldatud banaan ning pähklid.

7.
Kata pudrupott kaanega ning lase tal mõni minut seal all seista. Senikaua võid nt kohvi valmis teha!

8.
Tõsta puder kaussidesse/taldrikutele ning pista kohe lusikas sisse!
Mina riputasin loomulikult peale ka kaneeli ja see oli ikka täiega nämm!

Odrajahupuder on tagasi! Jeee!

3 comments:

J. said...

Kuule, see on ju täiesti ideaalne! Minul on sama mure, et igasugused helbesegud ja -kombinatsioonid on läbi proovitud ning hing ihkaks nagu midagi uut, samas aga ei taha ka hommikupudru söömise heast tavast lahti öelda. Homme hommikul kohe proovin järgi selle me esivanemate lemmiku. Kõrvale ampsan ka oma just äsja valminud karaskit täiesti imetabase köömne-linaseemne-aniisiseemne toorjuustuga. Oder massidesse!:D

Kata said...

Ofkoors! Mina teen ka homme hommikul jälle :D Ja toorjuustu valmistasin ka nädalavahetusel- küüslaugu ja tilliga, ema oli päris vaimustunud :D Imelik, kui lihtne kõike tegelikult teha on..

J. said...

Jap, mullegi tundub imelik, et ma juba varem oma meiereid käima pole lükanud, sest piimatooteid on tõepoolest lausa häbematult kerge teha:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...