Thursday, June 9, 2011

Täistera-minipitsad ja tomatiplödi

Mul on alati mõni pitsatainapallike sügavkülmas. Kui suureks vaaritamiseks aega või tahtmist ei jätku, on väga mugav mõni neist sulama võtta, lahti rullida, meelepäraste komponentidega katta, 7-10 minutiks 250 kraadisesse ahju visata ning ongi suurepärane lõuna- või õhtusöök valmis!



Retseptid (nii pitsa kui tomatiplödi oma) on pärit 2010. a oktoobri Eesti Naisest ning autori väitel on tegemist õige Itaalia pitsapõhja retseptiga. Mina asendasin tavalise nisujahu muidugi täisteraga ning tegin väikesi muudatusi ka valmistamisprotsessis, kuid üldpõhimõte jäi samaks.



See retsept sobib eelkõige neile, kellele meeldib hästi õhuke pitsapõhi. Mulle sümpatiseerib ta väga- tegemist ei ole niivõrd "raske" ja süsivesikuterohke ampsuga kui Eestis armastatud paksu valgest nisujahust põhja kasutades ning võib valmistada mitu-mitu erineva kattega pitsat!


Kuna iga pitsa tuleb erineva kujuga, on nende rullimine ja katmine lõbus ühistegevus, mille võib ette võtta koos laste, sõprade, vanemate, vanavanamate, sugulaste või kellega iganes! :)



Pitsakatteks võib kasutada seda, mida hing ihkab ning mis parasjagu külmkapist vastu vaatab: tomat, paprika, pirn, õun, palsamiäädikaga hautatud sibul ja porgand, riivitud peet, oliivid, ananass, seened, vürtsikilu, krevetid, tuunikala, kanatükid jne jne. Kõige otsa loomulikult kuhi meelepärast juustu!


Alumiseks kihiks võiks määrida kas allpool välja toodud spetsiaalselt valmistatud imemaitsvat tomatikastet või mõnd keldririiulilt vastu vaatavat hoidist, nt rabarberikastet.

Mina sain antud kogusest 15 pallikest
Vaja läheb:
  • U 3-4 kl (5 dl) täisteranisujahu, soovitatavalt speltat (millest väike osa võib olla ka täisterakaerajahu, kaerakliid ja/või röstitud jahvatatud linaseemned)
  • 20 g pärmi
  • 0,25 dl oliiviõli
  • 0,5 sl peenikest meresoola
  • 1 tl pruuni suhkrut/mett
  • 3 dl sooja vett
Pitsatainas valmib nii:
1.
Kalla kausi põhja soe vesi, lahusta selles pärm. Lisa ka suhkur/mesi, sool ja õli. Sega läbi.
2.
Lisa vähehaaval jahu(d). Alguses sega puulusikaga, lõpus sõtku kätega. Tee seda seni, kuni tainas käte küljest lahti lööb, kuid on endiselt elastne.
3.
Vormi tainast pall, riputa pinnale veidi jahu ning aseta rätikuga kaetult sooja kohta kerkima seniks, kuni tainas on 2-3 korda suuremaks kerkinud. Selleks kulub umbes tund-poolteist.


4. Vajuta tainast õhk välja ning tee üht alljärgnevaist:
1)
Rulli endale meelepärane kogus jahusel laual pitsatainaks, kata meelepäraste komponentidega ning küpseta valmis (250 kraadi juures 7-10 min)


2) Kui kohe rullimiseks ei lähe, vormi tainast parajad pätsikesed ning mässi toidukilesse. Tõsta pätsikesed külmikusse, lase neil seal vähemalt 8 tundi seista ning pista siis sügavkülma. Kuulujutud väidavad, et tainas võikski enne rullimist just nii kaua külmas seista, kuna siis on võimalik teda eriti õhukeseks rullida.


3) Muidugi võib ka osa tainast kohe pitsaks küpsetada ning osa külmikusse ja hiljem sügavkülma pista.


Antud kogusest valmib u 1kl (2,5 dl) kastet
Pitsakastme jaoks läheb vaja:
  • 400 g purustatud tomateid
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 väike sibul
  • Peotäis värsket basiilikut
  • 1 tl rafineerimata roosuhkrut
  • Meresoola ja pipart maitse järgi
  • (Tšillit)
  • Oliiviõli
Plödi valmib nii:
1.
Koori ja haki sibul ning küüslauk. Klaasista oliiviõlis.

2.
Lisa purustatud tomatid, suhkur, sool ja pipar. Kes soovib, ka tšilli.



3. Keeda nõrgal tulel 15-20 min, kuni segu on piisavalt paks.
4.
Lisa lõpuks ka hakitud basiilik.



5. Lase segul jahtuda ning kasuta pitsa alumise kihina.

Tomatiplödi sobib väga hästi ka pastaga ning lihtsalt ketšupi asemel kasutamiseks ning teda võib väga edukalt külmutada!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...