Wednesday, March 2, 2011

Läätsepikkpoiss

Läätsepikkpoiss on hästi valgurikas, toitev ja tervislik tegelane ning sobib ideaalselt lihatoitu asendama.


Pikkpoissi on vahva nii värske salati või juurviljade seltsis süüa kui ka suupistelauale asetada ning nälja peletamiseks tööle, kooli, reisile või piknikule kaasa pakkida.

Poolest kogusest valminud pikkpoiss

Läätsed on väga tänuväärsed kaunviljad, kuna sisaldavad B-rühma vitamiine ja rikkalikult lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid, mis soodustavad seedetegevust.



Retsepti klopsisin katse-eksituse meetodil kokku mitmest erinevast läätsepikkpoisi valmistamismeetodist ning jõudsin ülimaitsva lõpptulemuseni!


Antud kogusest valmib üks suur pikkpoiss
Vaja läheb:
  • 3 dl kuivatatud läätsi
  • 4 keskmise suurusega keedetud kartulit
  • 0,5 dl täisteranisu- või sojajahu
  • 0,5 dl täisterakaerajahu
  • 2-3 sl kaera- või nisukliisid
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl tüümiani või pitsamaitseainet
  • 1 suur hakitud sibul
  • 3-4 pressitud küüslauguküünt
  • 1 (öko-)puljongikuubik
  • Maitse järgi mere- või ürdisoola (rohkem, kui puljongikuubik ei ole soolane ja vähem, kui on)
  • Jahvatatud musta pipart, veidi jahvatatud tšillit, küüslaugupipart
  • Umbes 2-3 dl tomatipastat, hiina kastet vms + osa pealt määrimiseks (eriti hea pikkpoiss valmib koduse tomatipastaga!)
Peale:
  • Riivitud juustu
  • Meelepäraseid seemneid (nt seesami-, lina-, või päevalilleseemneid)
Läätsepikkpoiss valmib nii:
1.
Pese läätsed sõelal läbi ning keeda u 30 min või veidi kauem. Nad ei pea täielikult pudruks keema, kuid läätsed peaksid olema piisavalt pehmed, et neid koos kartuliga edasi töödelda saaks.

2.
Tambi või saumikserda läätsed koos keedukartuliga ühtlaseks pudruks.

3.
Lisa ülejäänud ained (küpsetuspulber ühenda jahude ja kliidega) ning sega tugev taigen. Lisa vajadusel veidi tomatipastat või -kastet.

4.
Vormi tainast õlitatud vormi pikkpoiss ning määri pealt tomatipasta või -kastmega.

5.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 1h. Kui ahi pikkpoissi liialt kõrvetama kipub, võid kuumust vähendada või küpsetise esialgu fooliumiga katta.

6.
Mõned minutit enne valmimist riputa pikkpoiss üle riivjuustuga ning meelepäraste seemnetega.

7
. Lase küpsetisel jahtuda. Soovitatavalt täielikult, kuna pikkpoiss on maitsvaim just jahtunult ning läheb iga päevaga üha paremaks. Säilita külmkapis.

Kõige paremini maitseb pikkpoiss siis, kui talle peale määrida veidike enda valmistatud imelist õunasinepit!

Samast tainast võib valmistada ka läätsekotlette!

Kas teadsid, et läätsed olid esimesed kaunviljad, mida inimkond sihipäraselt kasutama hakkas? ;)

2 comments:

J. said...

Kiidusõnad koduse tomatipasta täienduse lisamise eest:D

Kata said...

Võtan kiidusõnad lahkelt vastu! ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...