Friday, March 11, 2011

Iirise-kohupiima tuuletaskud


Vastlapäevaks ei pea ilmtingimata traditsioonilisi vahukooretörtsuga pärmitainakukleid valmistama. Pisikesed ja pehmed kuklisarnase välimusega tuuletaskud on väga vahva ja innovatiine lahendus!




Minu kodused magusasõbrad olid väga-väga vaimustunud ning sõid kõik kärmelt korraga ära! Hea, et pildistadagi jõudsin. :)



Loomulikult ei pea taskute valmistamiseks vastlapäeva ootama. Kes soovib, võib neid lausa iga päev küpsetada-täita. Iirist võib korraga kohe suurema koguse keeta ning ka taskute valmistamises ei ole midagi keerulist.



Taskud võib isegi päeva või paar varem valmis teha ning alles hiljem täita. Külmkapis hoituna säilivad nad ilusti värsked.

Et küpsetisi veidi tervislikumaks muuta, asendasin osa valgest jahust täisteranisujahuga. Kogu ulatuses ei julgenud ma viimast kasutada, kuna arvatavasti ei kerki taskud siis nii hästi seest tühjaks.

Antud kogusest valmib 20-25 taskukest
Vaja läheb:

  • 2,5 dl kuuma vett
  • 50 g võid
  • 2,25 dl jahu (u 1/3 täisteranisujahu)
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 4 muna
  • Tsipake soola
  • (Jahvatatud kardemoni)
Täidiseks:
  • Ülekeedetud kondenspiima (u 2,5 dl ehk pool tervest kogusest)
  • Umbes 300 g kohupiimapastat või pakikohupiima + piima (blenderda või mikserda ise pastaks)
  • Maitse järgi mett/suhkrut ja vaniljesuhkrut
  • Soovi korral jahvatatud kaneeli, riivitud sidrunikoort või marju
Taskud valmivad nii:

1. Mõõda kuum vesi ja tükeldatud või väiksesse paksupõhjalisse (teflonkattega) keedunõusse ning lase kiiresti keema tõusta.
2. Tõsta keedunõu otsekohe pliidilt ja kalla väikese soolaga segatud jahu korraga anumasse.
3. Sega suure puulusika abil energiliselt, kuni kogu vedelik on imendunud.
4. Aseta keedunõu madalale pliidikuumusele ja jätka hoogsat segamist, kuni anuma keskele tekib ühtlane läikiv tomp.
5. Kummuta see vahustamisnõusse ja mikserda kohe hulka üks muna.
6. Lase segul mõni minut jahtuda ning lisa ükshaaval ülejäänud kolm muna, mikserdades tainas iga kord suurel kiirusel ühtlaseks.
7. Koos viimase munaga lisa ka küpsetuspulber.
8. Tõsta tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lusika abil väikesed kuhjakesed arvestusega, et tuuletaskud kerkivad eelkõige kõrgusse (ei pea väga suuri vahesid jätma). Kes soovib, võib tainast ka läbi tordipritsi lasta, kuid selle konkreetse retsepti puhul vajuvad nad ikkagi ümmarguseks ning tordipritsiga möllamine tekitab vaid lisatööd. Kes aga "tugevamaid" taskuid soovib, võib tainasse veidi rohkem jahu panna.
9. Kui kogu tainas on kuhjakesteks jaotatud, tilguta nende vahele paar lusikatäit vett, kuna sellest tekkiv aur soodustab küpsetiste kerkimist.
10. Küpseta taskuid 200 kraadi juures olenevalt suurusest 22-30 minutit. Ära mitte mingil juhul ava ahjuust esimese 20 küpsemisminuti jooksul, kuna siis võivad taskud lössi vajuda!
11. Võta küpsetised ahjust ning lase neil veidi jahtuda.


12. Lõika jahtunud tuuletaskul terava noa abil "kaas" pealt ning aseta põhja kondenspiimaiirist.
13. Selle peale aseta törts magustatud kohupiimapastat. Tee nii kõigi taskukestega.



14. Puista nad tuhksuhkruga üle ning serveeri kohe! Järelejäänud võib karbikesega külmkappi pista.


Võid ka punase mütsi pähe tõmmata, korvikese haarata, selle taskute ja muu vahva kraamiga täita ning vanaemale külla tõtata!

Loodetavasti ei tule teel magusaröövlitega rinda pista :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...