Friday, March 18, 2011

Kata kalasupp

Mulle meeldib, kui kalasupis on ROHKELT porgandirattaid! Kartulisse ma väga ei panustagi. Küll aga viskan hulka peotäie ülitoredaid odrakruupe. Ja julgelt sidrunipipart!


Eriti vahva on, kui supis ka mõned aedoakaunad, herned ja/või lillkapsaõisikud ujuvad.


Puljongikuubikut ei lähe üldse vaja. Eriti mitte neid õudseid säilitusainetest pungil tegelasi. Kes soovib, võib ju ökokuubiku hulka visata, kuid kala teeb leeme niigi maitsekaks ning kui teda sügisel külma pandud maitserohelisekuubikute või värskete/kuivatatud ürtidega "toetada", on tulemus superluks!


Vaja läheb:
  • 0,5 kg lõhe/forelli supikogu
  • U 1,5 l või rohkem vett
  • (Veidi sidrunimahla)
  • 3 keskmist porgandit
  • 2 suurt sibulat
  • 2 väikest kartulit
  • Veidi õli hautamiseks
  • Soovi korral peotäis külmutatud aedvilju (türgi uba, lillkapsas, herned vms)
  • 0,5 dl odrakruupe (soovitavalt neid, mis keevad 15-20 min- paki peal on kirjas)
  • 4-5 loorberilehte
  • 6-7 musta pipra tera
  • 6-7 vürtsitera
  • 2 maitserohelisekuubikut või rohkelt värskeid/kuivatatud ürte (till, petersell, roheline sibul, pune)
  • Meresoola
  • Jahvatatud musta pipart, tšillit
  • Rohkelt sidruni- või laimipipart
Serveerimiseks:
  • Peeneks hakitud keedumuna
  • Värskeid ürte
  • Maitsestamata jogurtit või hapukoort
  • Täisteraleiba (toredaim on muidugi koduküpsetatu!)
Supp valmib nii:
1.
Haki sibul väikesteks tükkideks ning viiluta porgand ratasteks. Hauta neid pannil õlis seni, kuni sibul on klaasjas.

2.
Pese supikogu sõelal külma veega läbi, tõsta potti ning lase (sidrnimahla ja) meresoolaga maitsestatud vees keema tõusta.

3.
Koori pealt vahtu. Kui seda enam nii palju ei tule, lisa loorber, vürts ja pipar.

4. Keeda veel kümmekond minutit või seni, kuni liha luude küljest lahti tulema hakkab.


5. Kurna ja jäta kala veidikeseks jahtuma. Võid puljongi ka päeva või pool varem valmis keeta ning supi alles tunduvalt hiljem lõpuni teha. Kui vedelikku on väga palju ära auranud, võid veidi keeva vett juurde lisada.
6.
Lisa puljongile läbipestud odrakruubid (, külmutatud aedviljad) ja väikeseks tükeldatud kartulid ning lase keema. Kalla mõne aja pärast hulka ka eelnevalt hautatud porgand ja sibul ning maitseroheliseainekuubikud või värsket/kuivatatud maitserohelist. Võid suppi vaikselt ka meresoola, musta pipra ja sidruni- või laimpipraga maitsestama hakata.

7
. Noki samal ajal (või juba varem) kala luude küljest lahti.

8.
Kui kartulid, kruubid, porgandid ja aedvili on pehme, lisa ka kalatükid, keeda mõni minut ning timmi maitse lõplikuks. Kasuta julgelt sidrunipipart!

9. Lase supil veidi aega kaane all tõmmata ning serveeri tükeldatud keedumuna, rohke tilli, peterselli või rohelise sibula, maitsestamata jogurti või hapukoore ning täisteraleivaga!


Lõhes ja forellis on hästi-hästi palju asendamatuid südamehaiguste eest kaitsvaid rasvhappeid!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...