Monday, February 28, 2011

Juustune Janssoni kiusatus

Janssoni kiusatus on rootslaste armastatuim vormiroog, mis valmib lihtsasti, on ülimaitsev ja tervislik! Kes heeringasõber ei ole, võib kala väga edukalt kanafilee- või grillkanatükikestega asendada!


Muna-piimasegu asemel on kasutusel kohvikoor, mis muudab kartulid hästi pehmeks, lausa kreemjaks. Heeringatükikesed muudavad vormiroas huvitaval kombel oma maitset, meenutades rohkem tailiha kui kala. Aga see ei ole üldse negatiivne, vaid väga meeldiv!


Retsepti kohtasin SL Õhtulehe retseptivihikus. Muutsin veidike koguseid ning käisin, tundes sõpra heeringat, soolaga väga ettevaatlikult ümber.



Antud kogusest valmib u 25x15 cm suuruse vormi täis Janssonit

Vaja läheb:
  • 5 kartulit
  • 200 g heeringat (võib asendada ka kana, kilu või anšoovisega)
  • 2-3 suurt sibulat
  • Õli/võid praadimiseks ja vormi määrimiseks
  • 1,5-2 dl kohvikoort
  • Rohkelt hakitud tilli (võib kasutada ka kuivatatut)
  • Pipart, hästi tsipake soola
Peale:
  • 1-2 dl riivjuustu

PS! Kes kasutab suuremat vormi, võib lihtsalt 2-3 kartulit ja paar väikest sibulat rohkem panna, heeringa koguse võib täitsa vabalt samaks jätta.

Jansson valmib nii:
1.
Puhasta ja haki sibulad ning prae klaasjaks.
2.
Haki heeringas pisikesteks tükkideks.
3.
Koori kartulid, lõika peenikesteks tikkudeks ja kuivata majapidamispaberiga. Tikke on väga mugav valmistada spetsiaalse köögiviilutaja abil (nad tulevad hästi-hästi toredalt pisikesed), kuid ka käsitsi saab kenasti hakkama.
4.
Määri ahjuvorm õli/võiga.
5. Pane põhja pool kartulitikkudest ning puista üle pipraga. Võid ka hästi natuke soola panna, kuid sellega tuleb ettevaatlik olla, kuna heeringas on isegi piisavalt soolane.


6. Lao kihiti peale pool sibulast, heeringas ja tillist. Siis pane jälle kartuliviilakad, pipar (ja sool), heeringas ning till.
7.
Nirista peale pool koorest.


8. Tõsta vorm 175-kraadisesse ahju ning küpseta 30 min.
9. Kalla vormi ülejäänud koor ning puista peale riivitud juustu. Kui soovid, et juust pehmem jääks, võid selle ka vahetult enne vormi valmimist peale riputada.
10.
Küpseta veel vähemalt 30 min. Roog on valmis, kui see on pealt kuldkollane ja kartul on pehme.
11. Söö kohe värske salati seltsis! Vorm on väga maitsev ka jahtunult.

Heeringas on väga sõbralik kala, sisaldades palju täisväärtuslikke valke, mis on kergesti omastatavad, kuna neis on palju asendamatuid aminohappeid! :)

7 comments:

Hedi said...

Teen seda juba teist korda:) aga kanaga, kuna Mart heeringat väga ei armasta.

Väga mõnus ja kindlasti teen ka edaspidi!

Kata said...

Hea mõte! Mõtlesin just ise ka, et peaks kanafileetükikestega järele proovima. :)

Peab vist sissekandesse ka lisama, et heeringa saab väga edukalt kanaga asendada, kuna lisaks Mardile leidub neid, kes heeringaga sõbrad ei ole, veel terve trobikond.

Paulik said...

Jaaa, teeme jah kanaga!!! Mulle ka see heeringas eriti ei istu :)

Kata said...

Kana ja sinihallitusjuustuga võiks veel eriti hea olla! :P

Hedi said...

Äh, kuidas ma ise selle peale ei tulnud.. Ja mõned viinamarjad ka!

Kata said...

Just! :D

Annika said...

Mina asun täna teist korda selle retsepti järgi tegema, justnimelt heeringaga, väga meeldib ! Veel rohkem meeldib mulle siin retseptides ringi tuuseldada ja muudkui tõdeda, et "selle proovin järgi ja selle kaa" !
Aitäh :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...