Sunday, January 16, 2011

Kirjud õuna- või rabarberimuffinid

Leiutasin need toredalt kirjud, hästi mahlased ja palju vaimustust tekitanud muffinid pool-kogemata vanaemale küllamineku puhuks. Nad maitsevad ühtmoodi hästi nii õunte kui rabarberiga valmistades! Viimane annab veidi tugevama maitsenüansi.


Haarasin Ida Savi vana hea "Saiad, pirukad, koogid", leidsin kirju keeksi retsepti, lisasin sellele üht-teist, vähendasin munade kogust, tõin mängu täisterajahu ning keeksi asemel valmisid hoopiski kahevärvilised suurte õunatükkide ja rohke kardemoniga muffinid.


Vanaema sai nii suure maitseelamuse, et pidi küpsetised söömise lõpetamiseks kapisügavusse peitma, et järgmiseks päevaks ka midagi jääks. Valmistasin kirjusid muffineid kohe koduski ning sealsed magusasõbrad tituleerisid need oma lemmikuteks!


Antud koguses valmib 12 kirjut muffinit
Vaja läheb:
  • 200 g võid
  • 200 g (3,3 dl) nisujahu (suurem osa täistera, veidi ka tavalist)
  • 0,75- 1 kl suhkrut
  • 2 muna
  • (1 tl vaniljeekstrakti)
  • 2 õuna või hiiglaslik rabarberivars
  • Riivitud sidrunikoort
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl kakaod
  • Rohkelt jahvatatud kardemoni ja kaneeli
  • Soovi korral 50 g tükeldatud šokolaadi muffinite pinnale

Muffin valmib nii:

1.
Vahusta toasoe margariin/või suhkruga.
2.
Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad, soovi korral ka vaniljeekstrakt.
3.
Lisa ka riivitud sidrunikoor ning eelnevalt küpsetuspulbri ja kardemoniga segatud jahu. Sega hästi läbi.


4. Tõsta pool tainast teise kaussi, lisa kakao ja sega läbi.
5.
Valgele tainapoolele sega hulka suurteks kuubikuteks tükeldatud õunad/väikeseks tükeldatud rabarber.
6. Tõsta tainast vaheldumisi pabervormidega täidetud muffinipanni pesadesse (soovi korral puista pinnale ka suuri šokolaaditükikesi)...

...ning küpseta eelkuumutatud ahjus 175 kraadi juures umbkaudu 30 min (olenevalt ahjust veidi rohkem/vähem). Kontrolli küpsust puutikuga.
7.
Lase muffinitel veidi vormis jahtuda, eemalda nad sealt ning lase hea maitsta!

Sees triibu-triibuline...

...pealt ilus ja šokolaadine :)


2 comments:

Anonymous said...

Need on tõesti maailma parimad muffinid:)
tuhat tänu retsepti eest!!! Hakkan nüüd muffinitega laineid lööma:)

Suhkrut panin veidi vähem, pool klaasi, minu jaoks said parajalt magusad.

Annika

Kata said...

Väga vahva kuulda! Suhkrut võib tõepoolest veidi vähem panna- nii kuidas endale rohkem meeldib. :)

Toredat lainelöömist!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...