Monday, January 24, 2011

Hästi tervislikud mandli-piparmündikommid

Mandli-piparmündipallikesi võib nimetada ka martsipanikommideks (mandlid on ju teatavasti martsipani põhikomponent). Just selle nime alt ma nad "Frantsila talu köögist" leidsingi. Tegin aga üsna palju muudatusi, misõttu said neist hoopiski šokolaadilisandiga piparmündikommid!


Sööjad ei arva iialgi ära, et suure osa pallikeste massist moodustab ülitervislik ja absoluutselt kõige maitsvam kaerakliipuder!


Soovitaksin kõigil, kes kaerakliiga veel kokku puutunud ei ole, kohe poodi kollast Veski-Mati kliipakikest haarama joosta! Minu südame on kaera kiudainerikkaim osa igatahes võitnud!


Originaalretsept nägi ette täisteranisujahupudrust valmistatud pallikesi, kuid mina jäin siiski kliidele truuks. Mandlite puudusel kasutasin hoopiski metsapähkleid ning mee asendasin teistkordsel kommiteol hoopiski pruuni suhkruga, kuna mesi tegi pallikesed liiga pehmeks.


Jõulutuhina käigus oli koju siginenud ka karbike piparmünditäidisega tumeda šokolaadi komme, mille kommimassi sisse tükeldasin. See tegi pallikesed supernämmaks!

Vaja läheb:

  • 1 kl (kooritud) peeneks jahvatatud röstitud mandleid/metsapähkleid
  • 0,5 dl või maitse järgi pruuni suhkrut (Muscovado, Demerara)
  • 0,5 kl vett/piima või nende segu
  • 0,5 dl kaerakliisid
  • 5-6 tükikest piparmünditäidisega šokolaadi (nt After Eights või Fazermint), vanillisuhkrut, mandliessenssi, riivitud sidrunikoort vms maitseks
  • Jahvatatud kardemoni
  • (1-2 tl röstitud jahvatatud linaseemneid)
  • Kookoshelbeid/seesamiseemneid veeretamiseks
Kommid valmivad nii:
1. Lase 0,5 kl vett/piima keema. Lisa kaerakliid. Keeda 5-10 minutit või seni, kuni puder on parajalt paks.
2. Lisa pruun suhkur, šokolaaditükikesed vm maitseandjad ning sega hoolikalt läbi. Lõpuks, kui šokolaad ja suhkur on kenasti sulanud, lisa ka jahvatatud pähklid (ja röstitud jahvatatud linaseemned). Kui segu on liiga vedel, lisa väheke kaerakliisid. Maitse ja lisa vajadusel suhkrut, šokolaadi või muud meelepärast.


3. Lase massil veidi aega jahtuda ja tahkemaks muutuda.


4. Kalla kookoshelbed kaussi või taldrikule, vormi pähklisegust meelepärase suurusega pallikesed ning veereta helvestes.
5. Säilita komme külmkapis.

Elagu kaeraklii!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...