Friday, January 28, 2011

Suitsujuustune tervislik kapsapirukas

Rohke tilliga suitsujuustumaitselise kapsapiruka teeb eriti tervislikuks porgandi, kaerahelveste, kliide ja täisterajahuga põhi, millele on lisatud rohkelt koriandrit!



Tavapärases muna-hapukoorekattes on hapukoor maitsestamata jogurtiga asendatud ning lõpptulemus on samavõrd maitsev!


Porgandit võib lisaks põhjatainasse riivimisele ka kapsatäidise hulka panna. Sel juhul tuleks ta koos kapsaga keema panna või sibula ja küüslaugu seltsis pannil kergelt läbi hautada.


Idee on pärit Toidutarest, kuid tegin mitmeid-mitmeid muudatusi ning kombineerisin hoopiski tervislikuma pirukapõhja.

Küpsetamiseks sobib 24-28 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm. Mida väiksem, seda kõrgem ja kapsasem pirukas saab.

Põhja jaoks läheb vaja:
  • 1 dl täisteranisujahu
  • 1 dl täisterakaerahelbeid
  • 1 dl kaerakliisid
  • 100 g võid/margariini
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl riivitud porgandit
  • 2 tl röstitud jahvatatud koriandrit
  • (1 tl röstitud jahvatatud linaseemneid)
Täidise jaoks:
  • 700 g peakapsast
  • 2 sibulat
  • 3 küüslauguküünt
  • Veidi õli
  • 100 g või rohkem suitsujuustu
  • 2 muna
  • 200 g maitsestamata jogurtit
  • (Ürdi)soola, pipart
  • 0,5 tl mett/pruuni suhkrut (soovi korral)
  • Rohkelt tilli
Pirukas valmib nii:
1.
Sega pehme või/margariin riivitud porgandiga.

2.
Sega omavahel jahu, helbed, kliid, sool, küpsetuspulber, röstitud jahvatatud linaseemned ja koriander.

3.
Ühenda kaks segu ja mätsi käte abil ühtlaseks tainaks.

4.
Pane tainas täidise valmistamise ajaks külma seisma.

5.
Lõika või riivi kapsas peenteks ribadeks. Kõige hõlpsam on seda teha spetsiaalse
köögiviljariivi abil.


6. Pane kapsas väikese soolaga maitsestatud vette keema. Keeda poolpehmeks- kümmekond minutit. Nõruta.
7.
Kuumuta hakitud sibulat ja küüslauku pannil õlis, kuni sibul on klaasjas.

8. Lisa sibul ja küüslauk kapsale ning maitsesta soola, pipra ja rohke tilliga. Võid lisada ka veidi mett/pruuni suhkrut.


9. Suru tainas lahtikäiva koogivormi küpsetuspaberiga kaetud põhjale ja veidi ka äärtele.


10.
Küpseta 225-kraadises ahjus 10 minutit. Alanda kuumus 200 kraadini.

11. Võta põhi ahjust, tõsta peale maitsestatud kapsasegu. Raputa peale riivitud suitsujuust ning kalla üle lahtiklopitud munadest ja maitsestamata jogurtist valmistatud seguga. Aja ühtlaselt laiali. Võid peale veel natuke tilli raputada.


12. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 min või seni, kuni pirukas on kergelt pruun.
13.
Lase veidi jahtuda, eemalda vormilt ümbris ning asu maitsma! Pista ülejääk külmkappi.


Pirukas on samaväärselt hea nii soojalt kui külmalt!

Kas teadsid, et toores kapsas sisaldab sama palju C-vitamiini kui sidrun või apelsin, kaks korda rohkem kui tomat, kuus korda enam kui porgand ja seitse korda rohkem kui õun?! Imeline!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...