Thursday, November 11, 2010

Besan Laddu (maiustus hernejahust)

Besan Laddu on Indiast pärit hernejahumaiustus, mis meenutab halvaad. Hernejahu oleks ilmselt viimane asi, mida Laddu põhikoostisosaks olemises süüdistada julgetakse. Tegemist on täpselt sellise maiustusega, mida võib julgelt sõpradele pakkuda ning lasta neil arvata, millest see suussulav imelisus küll valminud on.


Valmistasin teda tervisliku toitumise koolituse raames koduse ülesandena ning sain maiustusega niivõrd kenasti hakkama, et maitsjatel tekkis küsimus ja imestus "Miks ta sul NII hea on? Täpselt nagu halvaa!". Lõpptulemus oleneb ilmselt lisaks sellele, kui suure hoole ja armastusega teda valmistatakse ka sellest, millist hernajahu täpsemalt kasutatakse.
Mina ostan kõik oma jahud-seemned endiselt väikesest Kaarli talu poekesest, mis end Väike-Maarja bussijaamas sisse on seadnud. Julgen kõiki nende tooteid kõige soojemalt soovitada! :)



Olin potis rohelist jahu segades lõpptulemusele mõeldes esialgu ülikahtlasel seisukohal ja mõtlesin, et sellest nüüd küll midagi maitsvat valmida ei saa, kuid kõik mu kahtlused said kummutatud juba siis, kui jahu kerget pruuni jumet võtma ning mõnusat karamellist pähkliaroomi levitama hakkas. Laddu oli tõepoolest üllatavalt hea! Ja halvaalik. Ema oli veelgi enam šokeeritud. Lausa niivõrd, et nosis suurema osa maiust kiiremas korras ära.


Besan Laddusse võib soovi korral ise veel midagi vahva lisada- usun, et rosinad oleks üsna sobilikud. Või mõne muu kuivatatud puuvilja tükikesed.
Prooviks võib alguses muidugi väiksema koguse valmistada,
kuid suurema hulga maiuse jaoks
läheb vaja:

  • 450 g hernejahu
  • 400 g võid
  • 2 sl kookoshelbeid
  • 2 sl jämedalt tükeldatud pähkleid (eriti hästi sobivad kreeka pähklid, aga ka mandlid ja india pähklid on väga toredad)
  • 1/2 tl jahvatatud kardemoni
  • 250 g tuhksuhkrut (kes soovib, võib maiuse tervislikkuse rõhutamise mõttes valge suhkru asemel hoopiski ise pruuni suhkrut jahvatada)
Tegutse nii:
1. Sulata paksupõhjalises kastrulis/potis keskmisel tulel või.


2. Lisa hernejahu, vähenda kuumust ja küpseta jahu pidevalt segades seni,...


...kuni ta on saavutanud helepruuni värvuse ning hernelõhna asemel tekib mõnus pähkliaroom. See võtab umdkaudu 15-20 minutit.


3. Lisa pähklid, kookoshelbed ja kardemon ning küpseta veel mõni minut.
4. Võta pott tulelt, lisa tuhksuhkur ja sega hästi läbi.


5. Tõsta segu (küpsetuspaberiga kaetud) kandikule või alusele ning aja 2-3 cm paksuse kihina laiali või veereta soojast segust pallikesed. Kui esimest varianti kasutad, võiks enne maiuse külma asetamist talle noaga jooned sisse tõmmata, et maiusest hiljem kenad tükikesed lõigata saaks. Tahkunult on seda veidi tülikam teha, kuna siis ei jää tükid väga atraktiivse välimusega- mass kipub lõigates murenema. Seetõttu on pallikesed vist isegi vahvam variant. Aga eks igaüks otsusta ise. :)


6. Lase maiustusel külmas jahtuda ning asu maitsma!


Hernes on selline vägev tegelane, kes aitab korrastada närvisüsteemi, tugevada mälu, leevendada põletikke, tugevdada südametegevust, stimuleerida ainevahetust, pidurdada veresoonte lupjumist, ennetada vähktõbe ja palju-palju muud! :)



2 comments:

Paula said...

Mulle võiksid ka herned meele järgi olla....Emale väga meeldis see maiustus ;)

Kata said...

Siin ei olnud ju herneid absoluutselt tunda :P Aga sa vist isegi ei maitsenud, järgmisel korral võiksid seda teha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...