Wednesday, November 17, 2010

Hobuserauad

Leidsin Laine Remmelgase "Küpsetame ise" I osast ülivahva hobuserauaküpsiste retsepti ning teadsin kohe, et pean millalgi nende valmistamise järele proovima.


Õnneks tuligi õige pea sünnipäevakutse ning mul avanes võimalus hobuseraudu sepistama asuda!


Küpsised tulid täpselt nii toreda väljanägemisega, kui arvanud olid. Maitsesid nad samuti kõigile, kellele hambusse sattusid.


Algretsepti pähklid asendasin suures osas kõrvitsaseemnetega, kuna nad andsid oma tumeda värviga küpsistele kohe eriti hea efekti. Lisaks on kõrvitsaseemned ka ülimalt kasulikud tegelased (seda on muidugi ka pähklipoisid!): nad sisavaldavad ülivajalikke asendamatuid rasvhappeid, mis kaitsevad meid vapralt südame- ja veresoonkonnahaiguste eest. Kõrvitsaseemned peidavad endas ka terve rea vahvaid vitamiine!


Kes soovib, võib muretaina ka oma lemmikretsepti järgi valmistada, kuid toon allpool välja Ida Savi vanast kokaraamatust pärit juhendi, mida ise kasutasin.

Küpsiste jaoks läheb vaja:
  • 0,5 kg muretaigent
  • Muna määrimiseks
  • Kaunistuseks kõrvitsaseemneid/pähkleid
  • 50 g šokolaadi
  • 3 sl vett
  • 4 sl tuhksuhkrut
Antud kogusest valmib veidi rohkem tainast, kui küpsise jaoks vaja (täpset kaalu ei oska öelda). Ülejäägi võib sügavkülma pista, teiste muretainaküpsiste või -korvikeste tarbeks kasutada või hoopiski rohkem glasuuri valmistada ning temast siiski hobuserauad vormida.
Muretaina jaoks läheb vaja
:
  • 300 g (2,5 kl) jahu
  • 200 g võid/margariini
  • 100 g (0,5 kl) suhkrut
  • 1/3 tl küpsetuspulbrit
  • Soola
  • 1 muna
  • (Poole sidruni riivitud koor ja/või veidi vaniljesuhkrut)
Kõik töövahendid olgu külmad, nii jääb taigen kenasti mure.

Taigen valmib nii:
1.
Sega jahu kokku küpsetuspulbri ja soolaga.
2
. Lisa suhkur ja paariks suuremaks tükiks hakitud rasvaine.
3.
Tee taina keskele lohuke, kuhu löö ka muna.
4. Haki segu noaga segamini (rasvaine võimalikult pisikeseks) ja sõtku kiiresti tainaks.
5.
Aseta tainas vähemalt pooleks tunniks jahedasse, et jahu paisuks ja rasvaine kõveneks. Tainast võib külmikus aga lausa nädala jahu hoida või hoopiski sügavkülmutada. Seega ei tasu muretseda, kui teda küpsistest üle peaks jääma.

Küpsised valmivad nii:

1.
Võta tainas külmast, haara temast osake ning veereta sellest veidi jahuseks tehtud laual väike ümmargune rull ning keera hobuserauakujuliselt looka. Tee nii kogu (500 g) tainaga.
2.
Suru küpsistele teatud vahemaa tagant kõrvitsaseeme/pähkel, imiteerimaks naelu. Määri pealt lahtiklopitud munaga.

3. Küpseta hobuseraudu 180-kraadises ahjus seni, kuni nad veidi pruunikad on.

4. Glasuuri jaoks kuumuta šokolaaditükid, tuhksuhkur ja vesi ühtlaseks massiks.
5.
Kasta jahtunud küpsised otsapidi šokolaadimassi, aseta nt küpsetuspaberiga kaetud plaadile/kandikule ning tõsta külma hanguma.

6. Paki ja kingi sõbrale või asu ise krõbistama!


Samal moel võid tainast hoopiski piparkoogivormide abil kujundid lõigata, ahjus valmis küpsetada ning pealt sellesama glasuuriga (või lihtsalt sulašokolaadiga) katta.


Kõige otsa võib toreduse pärast ka kookoshelbeid või purustatud pähkleid puistata.

Kappadi-kappadi :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...