Sunday, November 21, 2010

Heeringavinegrett

Kõikvõimalikud salatid, kus peedi käsi mängus, on alati ülivahvad olnud. Nii ka heeringavinegrett.


Kuigi ma eeldasin, et salat tuleb väga hea, ületas ta mu ootusi topeltkordselt, olles kohe ekstramaitsev! Lisaks valmib salat väga vähese vaevaga ning on hästi tervislik! Eriti hea on heeringavinegrett siis, kui ta paar päeva seisnud on ning kaste komponendid kenasti ära marineerinud on.


Sain heeringavinegreti idee Toidutarest. Soolaheeringa asemel kasutasin Vici marineeritud heeringat (250 g) ning värske kurgi asemel hakkisin hulka paar suurt kodumaist õuna. Peeti ja porgandit lisasin samuti tunduvalt rohkem kui retsetis ette nähtud. Kastet aga valmistasin vähem.


Ühesõnaga- igaüks võib täpselt nii palju kastet ja komponente kasutada, kui talle meeldib! Lisan nad retsepti umbes sellise vahekorraga, nagu mina leidsin kõige toredam olevat.

Vaja läheb:
  • 5 kartulit
  • 2-3 porgandit
  • 2 hapukurki
  • 250 g heeringafileed
  • 2 õuna ja/või pool värsket kurki
  • 2-3 keskmist punapeeti
  • Mõned rohelise sibula varred ja/või tilli
  • (1-2 muna)
Vinegretikastme jaoks:
  • 3-4 sl valge veini äädikat
  • 6-10 sl oliiviõli (extra virgin)
  • Maitse järgi soola
  • (Küüslaugusoola)
  • Jahvatatud musta pipart
  • 1 tl mett
  • 1 sibul
  • (Sinepit)
Tegutse nii:
1.
Keeda kartul ja porgand pehmeks. Soovitavalt siiski eraldi, kuna porgand keeb kauem kui kartul.
2.
Kui kasutad ka mune, keeda need hästi kõvaks (10 minutit).
3.
Küpseta peet ahjus. Selleks võid ta niisama koorega ahjuplaadile asendada või, nagu mina alati teen, peedi eelnevalt ära koorida, suuremad pooleks lõigata, korralikult fooliumisse mässida ning 250 kraadi juures umbes tunnike-poolteist küpsetada. Katsu noaga. Kui peedid on pehmed, eemalda nad kohe fooliumist ning jäta taldrikule/kaussi jahtuma.
4.
Haki täielikult jahtunud porgand, kartul ning peet meelepärase suurusega tükkideks. Tee sama ka hapukurgi, kooritud õuna, muna ja heeringaga. Mikroskoopiliselt väikeseid tükke siiski teha ei tasuks. Minu arvates on mõnusalt suuremapoolsemad tükid antud salati puhul just väga meeldivad.


5. Sega kastmeks kokku õli, veiniäädikas, pisikeseks hakitud sibul, mesi ja maitseained. Soovi korral lisa ka veidi sinepit.
6.
Kalla kaste ülejäänud komponentidele ning sega hästi läbi.
7.
Lase vinegretil vähemalt 2-3 tundi külmas maitsestuda. Parim on ta siiski alles järgmisel-ülejärgmisel päeval.
8. Puista vinegretile värsket rohelist sibulat, haara kõrvale viil enda küpsetatud leiba ning asu salati kallale!

Peet parandab mälu ja konstentratsioonivõimet ning kingib teile hulgaliselt vitamiine!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...