Saturday, October 15, 2011

Seemnetest, pähklitest ja rasvadest

Tervitus!

Tahaksin vabandada kõigi nende retseptide eest, kuhu olen lisanud röstitud-jahvatatud linaseemneid (jahvatada neid siiski tuleks!) või kus olen üleüldiselt seemneid ja pähkleid kuumutanud. Enam ma nii ei tee ja loodan, et teie ka mitte!

Miks? Aga sellepärast, et seemnetes ja pähklites olevad ülikasulikud asendamatutest rasvhapetest pungil rasvad ei kannata absoluutselt kuumutamist ning selle tulemusena muutuvad nad meile pigem kahjulikuks. Kuigi ma olen enda arvates juba pikka aega õlidest-rasvadest ning muust tervisliku toitumise juurde käivast üsna teadlik olnud, siis toitumisnõustaja õppe esimene osa pööras nii mõnegi arusaama pea peale ning see on ka mu blogimise üsna raskeks muutnud. Seepärast ka harvemad sissekanded...

Mina targa inimesena olen juba pikemat aega kõiki seemneid ja pähkleid röstinud, kuna, ei saa salata, et see protseduur annab neile palju mõnusama maitse, kuid headest rasvadest, mille saamise eesmärgil neid tarvitama peaks, ei jää sel juhul mitte midagi järele. Samuti ei tohiks neid ahjuküpsetiste hulka ega pinnale raputada. Teoorias võiks seemneid-pähkleid küll lühikest aega 100 kraadi juures kuumutada, kuid seda temperatuuri on üsna keeruline kontrollida ning ma kahtlen, kas see nende maitselegi väga midagi juurde annab.

Samuti ei tasuks siiski tarvitada rafineeritud õlisid (nagu suurem osa retsepte ette näeb), kuna igasuguse töötlemise käigus läheb paratamatult suurem osa häid aineid kaduma ning see, mis me neist õlidest saame, on väga minimaalne. Seega, kui praadida, siis kookosõli või puhta võiga! Salatitesse lähevad loomulikult kõikvõimalikud külmpressitud õlid. Peaasi, et neid ei kuumutata.

Kui keegi veel millegi kohta huvi tunneb, siis võin üritada aidata ja küsimustele vastata. Päris toitumisnõustamiseks ei ole ma küll veel kaugeltki mitte pädev, kuid ühe-teisega olen siiski kursis ning kavatsen edaspidigi oma uusi avastusi jagada.

Põhjalikumat lugemist rasvadest leidub siin.

Ilusat sügist!

K-K

1 comment:

Tekster said...

Tere!

Loodetavasti jõuab see kiri õigele aadressile, nimelt blogi "KataStroofiline keskkond" autorini. Pöördume Sinu poole, sest sattusime internetiavarustes surfates lugema Sinu lahedat blogi. Sa kirjutad väga kaasahaaravalt, Su sulg jookseb hästi ja Su teemad on huvitavad! Just seepärast pöördume Sinu poole ettepanekuga!

Käivitasime hiljuti uudse projekti – rahva enda ajalehe, täpsemalt ajaveebi nimega “Tekster” (http://eesti.tekster.eu). Eesmärgiga tutvustada ka laiemale üldsusele andekaid kirjutajaid, avaldada artikleid ja muid tekste tavatutel teemadel ja tavatus vormis. Kirjutamine massimeediale mitte omasel moel on meie eesmärk omaette! Mida originaalsem ja algupärasem keelekäsitlus ja stiil – seda parem! Mida üllatavamad teemad – seda parem! Mida subjektiivsem suhtumine – seda parem!

Lisaks soovime muutada sisukateks ja informeerivateks – ükskõik mis juhtub Eestis või mujal maailmas – soovime, et ka n-ö tavalised inimesed ise, mitte ainult professionaalsed ajakirjanikud, kajastaksid toimunud või toimuvaid sündmusi. See oleks enamat kui pressiteade või sündmuste
objektiivne kirjeldamine! See oleks tõeliselt huvitav!

Kutsume ka Sind, väga-väga andekat kirjutajat, proovima kätt. Ühtlasi on see hea võimalus raha teenida - iga kirjatükk asub koguma honorari, mille saadame Sulle kolme kuu möödudes alates avaldamise hetkest. Meie lugejate hulk kasvab päev-päevalt, kuigi alles astusime avalikkuse ette. Kutsume ka Sind osalema ühe omapärase projekti ülestöötamises! Lisaks on Sul võimalik reklaamida oma blogi, oma projekte, ideid, väärtusi! (Ja teenida seejuures veel raha ka!)

Kui soovid kirjutada kirjanikunime all, siis on Sul selleks võimalus. Kui oled väga produktiivne, võimeline kirjutama iga päev, siis on Sul selleks meie juures samuti suurepärane võimalus – avaldame kiiresti iga väärt loo! Pane oma anne raha teenima!
Kui Sa armastad kirjutada ja Sa näed selles projektis võimalusi, siis oled teretulnud!

Võimalikku meeldivat koostööd soovides ja vastuse eest ette tänades,

Teksteri toimetuse nimel


Monika Gerne

Täpsem info: http://eesti.tekster.eu, lingi all „KKK“
Leia meid ka Facebookist:
http://et-ee.facebook.com/pages/TEKSTER/212159765478878

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...