Sunday, October 2, 2011

Õuna-rosina-ricottakook

Et õunu mitte raisku lasta, küpsetasin ühe mõnusa ricotta-koogi ning panin Pauliga rongi peale Tamsalu magusasõprade poole teele. Tagasiside oli kõige positiivsem!


Modifitseerisin kõigi lemmikust vaarika-kohupiimakoogi retsepti, asendades tavalise kohupiima ricottaga (seda ei pea tegema), kasutades valge jahu asemel täisterajahu ja kliisid, vaarikate asemel rohkelt õunu ja rosinaid ning võttes mängu ka sidruni.


Paul arvas, et see kook on veel maitsvam kui vaarikatega variant. Rosinad said kõigi poolt erilise heakskiidu osaliseks!


Antud kogused sobivad 28 cm läbimõõduga ümmargusele koogivormile või sama pindalaga kandilisele
Vaja läheb:

  • 1 kl täisteranisujahu (või 0,7 kl jahu + 0,3 kl kaerakliisid)
  • 1 dl suhkrut
  • 0,25 tl soola
  • 0,25 tl küpsetuspulbrit
  • 0,25 tl soodat
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 1 dl kookoshelbeid
  • 110 g võid
  • 0,5 riivitud sidruni koor
Täidis:
  • 500 g ricottat või kohupiima
  • 125 g maitsestamata jogurtit/hapukoort (ricotta on niigi rammus, seega tema puhul võib edukalt jogurtit kasutada)
  • 2 muna
  • 1,25 dl suhkrut
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • U 100-150 g suuri rosinaid
  • 4-5 keskmist õuna
  • 0,5 riivitud sidruni koor ja veidi mahla
  • 2-3 tl kaneeli
  • Kardemoni

Kook valmib nii:
1. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool, sooda, suhkur, vanillisuhkur ja kookoshelbed.
2. Haki juurde või, näpi purutaoliseks massiks.
3. Haki kooritud õunad väiksemateks tükkideks, sega kaneeli, kardemoni, riivitud sidrunikoor, pestud rosinad (kui soovid, võid osa täidisesse segada) ja veidi mahla. Jäta ootele.
4
. Täidise jaoks sega ricotta/kohupiim, jogurt/hapukoor, munad, suhkur ja vanillisuhkur.
5
. Pudista 3/4 purust küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale.




6. Kalla peale kohupiimasegu. Kata õunte-rosinatega.


7. Pudista peale ülejäänud puru.
8. Küpseta kooki 200 kraadi juures 30-45 min, olenevalt ahjust. 9. Lase koogil jahtuda, lõika tükkideks ning asu maiustama!


11 comments:

Anonymous said...

Mõtlesin ka just homme õunakooki teha. Kas see suhkrukogus on mõeldud hapude (Antonovka) õunte või tavaliste söögiõunte (näiteks sügisjoonik vms)jaoks? Noh kuigi oleneb, kui magusat keegi armastab, aga ikkagi? Ja selle õunasinepi kohta ka küsimus, et kui kaua see külmkapis seisab?
Tervitades, Karmen

Kata said...

Tee muidugi õunakooki! :D

Mina kasutasin selles koogis selliseid keskmiselt magusaid õunu. Kindlasti ei olnud nad hapud. Nii et võid ju Antonovkate puhul veidi rohkem suhkrut panna igaks juhuks.

Õunasinep on mul külmikus ikka kuid ja kuid seisnud. Halvaks ta mul läinud ei ole. Kui soovid, võid ka kerge õlikihi peale kallata, see peaks ka säilitamisele kaasa aitama. Aga üldiselt ega temaga ikka väga midagi ei juhtu :)

Vastu tervitades

Kata

Anonymous said...

Hei, Kata!
Kui palju soodat õunakooki läheb?

Kata said...

Hei-hei!

Antud õunakooki ei lähe küll grammigi soodat :D

Kata said...

Praegu märkasin, et vaarika-kohupiimakook tõepoolest sisaldas ka 0,25 tl soodat, kuid siit jäi ta hoopis välja ning keegi ei tundnud ka puudust. Soovi korral võib ju muidugi terakese lisada ;)

Anonymous said...

Ok, mul ka kook juba valmis, lihtsalt, tegemise juhendis on Sul sooda ka kirjas :)

Kata said...

Parandasin ära ;)

Anonymous said...

khmkhmm, kustutasid hoopis suhkru ära ja jätsid sooda alles :p

Kata said...
This comment has been removed by the author.
Kata said...

Hehh, juhendist oli jah suhkur välja jäänud :D

Kata said...

Aga sooda võib seal rahulikult alles olla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...