Monday, October 10, 2011

Mamma kaneeliküpsised (täistera)

Olen mammat nende küpsistega juba kaks korda kostitanud ning kui esimesel korral said nad juba enne otsa, kui ta küpsetiste juurde teed keeta jõudis, siis teisel korral oli mamma lihtsalt väga aldis kiidusõnu jagama.





Loomulikult võib lihtsalt valmivaid kaneeliküpsiseid lisaks vanaemadele ka kõigile teistele maiasmokkadele valmistada. Et küpsiseid veidi tervislikumaks muuta, valmistasin nad suures osas täisteranisujahust.


Retsept on pärit Laine Remmelgase "Küpsetame ise" II osast. Lisaks jahule muutsin ka küpsiste kuju. Ümmargused variandid valmivad tunduvalt lihtsamalt ning näevad minu arvates ka nummimad välja.
Antud kogusest peaks valmima rohkem kui 3 suurt ahjuplaaditäit küpsiseid (fotomaterjalil on kujutatud 150 g võiga valmistatud tainast saadud küpsisehulka- 2 plaaditäit)
Vaja läheb:

  • 250 g võid
  • 4 sl suhkrut
  • 1 muna
  • 2,25 kl jahu (millest u 2/3 täistera, ülejäänu tavaline nisujahu)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • Määrimiseks muna
  • Puisteks kaneeli ja suhkrut

Küpsis valmib nii:

1. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa muna ja küpsetuspulbriga segatud jahud.
2. Lase tainal tunnike külmkapis seista.
3. Võta tainast pallikesed, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning suru vette kastetud kahvli abil lapikuks või veereta tainast piklik pulk ning keera S-tähe kujuliseks või ringiks.
4. Määri küpsised lahtiklopitud munaga ning kata kaneeli-suhkruseguga. S-tähed või ringid võid muna ja kaneeli sisse pista, lapikute küpsiste puhul tuleb appi võtta pintsel muna jaoks ning sõrmed kaneeli-suhkrusegu puistamiseks.
5. Küpseta 200-kraadises ahjus helekollaseks (10-15 min).



Krõmpz

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...