Sunday, July 24, 2011

Sünnipäevasnäkid

Arbuusi- ja melonisiil, leib ja tema seltsilised, seenemetsa eksinud porgandid ja aedoad ning marjadega rabarberi-biskviittort ehk otsustasin tutvustada mõnd toredat, nii maitse- kui silmailu pakkuvat ideed, mida sünni- või mõne muu tähtpäeva puhul lauale asetada!



Allapoole kiigates saate tuttavaks nii koduste komponentidega valmistatud pesto, ülimaitsva hummuse, ürditoorjuustu ja muu põnevaga!

1. Arbuusisiil


Seest tühjaks söödud arbuusi sisse on torgatud järgmisi komponente sisaldavad tikukesed:
1) Õhuke viil suitsusinki + hapukurk/värske kurk + rulli keeratud juustuviil + tikker
2) Meloni- või arbuusitükike + tükike sinihallitusjuustu + viinamari
3) Arbuusitükike + fetakuubik + oliiv

2. Melonisiil


Seest tühjaks söödud meloni sisse on torgatud tikukesed, mille otsa on lükitud

  • Tükike mozzarellat/poolik mozzarellakirss, suur basiilikuleheke ja poolik kirss- või kirssploomtomat


3. Leib ja tema seltsilised


Viinamarja-, lehtsalati- ja dekoratiivkapsalehtedega ääristatud vaagnale on asetatud:

1) Värske, mõne tunni eest ahjust välja hüpanud täisteraleiva viilud
2) Marineeritud heeringas
3) Hummus ehk kikerhernevõie, mille jaoks on kokku blenderdatud või saumikserdatud järgmised komponendid:
  • 400 g purk konserveeritud kikerherneid (nõruta)
  • 2 küüslauguküünt
  • 1-2 sl jahvatatud röstitud seesamiseemneid (kui neid ei leidu, võib väga vabalt kasutada ka nt päevalilleseemneid); mina panen alati ka tsipake röstitud-jahvatatud linaseemneid
  • Umbes 0,5 sidruni mahl
  • Soola, (tšilli)pipart
  • 1-2 sl külmpressitud oliiviõli
  • Veidi vett (nii palju, et saaksid endale meelepärase konsistentsiga määrde)
  • 1 tl või maitse järgi mett (minu arvates ei ole hummus ilma meeta pooltki nii maitsev kui koos temaga!)
PS! Hummus on kõige maitsvam siis, kui ta on öökese külmikus maitsestunud. Säilivuse mõttes tuleks ta kerge külmpressitud oliiviõli kihiga üle kallata. Hummust annab väga edukalt ka sügavkülmutada!

4) Ürditoorjuust, mille jaoks on kokku segatud Tere toorjuust, veidi maitsestamata jogurtit/piima ning hakitud till, petersell ja roheline sibul
5) Kodune pesto, ilma igasuguste kallite komponentideta. Blenderda või saumikserda kokku järgmised tegelased:
  • Suur punt rohelist sibulat
  • 2 suurt peotäit basiilikut
  • Peotäis noort naati
  • 3 küüslauguküünt
  • 2 sl sidrunimahla
  • 60 g riivjuustu
  • 50 g röstitud jahvatatud päevalilleseemneid
  • 1-2 tl röstitud jahvatatud linaseemneid
  • 0,75-1 dl külmpressitud oliiviõli (lisada nii palju, et pesto oleks meelepärase konsistentsiga)
  • Soola, pipart
PS! Mina hakin ürdid enne saumikserdamist alati väiksemaks, kuid kes mõnd võimsamat masinat kasutab, ei pea seda ehk isegi tegema.

6) Uskuge või mitte, kuid leiva peale sobib väga kenasti ka banaani-avokaado-kaarobipuding, mille jaoks tuleb kokku blenderdada/saumikserdada nemad:
  • 1 pirakas banaan
  • 1 avokaado
  • Umbes 0,5 sidruni mahl
  • Veidi kaneeli, kardemoni ja röstitud-jahvatatud linaseemneid (soovi korral)
  • Maitse järgi kaarobi- ehk jaanikaunapulbrit
Kõige maitsvam on segu aga niisama magustoiduks süüa. Ülimaitsev, kreemjas ja tervislik puding!

4. Seenemetsa eksinud porgandid ja aedoad



Lehsalati- ja mustsõstralehtedega kaunistatud suurele taldrikule on asetatud:
1) 3-4 min keedetud kooritud vutimuna + vähese soola-pipraga üleriputatud poolik kirsstomat + tibatillikuesed munavalgetükikesed (mis on mõne muna alt seene püsti seismise kindlustamiseks lõigatud)
2) Porgandiviilakad
3) Soolatud vees poolpehmeks keedetud äsja aiast nopitud aedoad
4) Dipikaste, mille jaoks on kokku segatud
  • Maitsestamata jogurt
  • 2 küüslauguküünt
  • Hakitud murulauk
  • 2-3 tl rabarberikastet
  • Maitse järgi soola ja pipart
5. Maitsevesi ehk kraanivesi + õhukesed värske kurgi viilud + mündilehed + sidrunimahl ja -viilud (+ jää)

6. Täistera-rabarberitort
- seekord ümmargune ning kaunistatud kookoshelveste ja koduaiamarjadega

Palju õnne, Kata! ;D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...