Thursday, May 19, 2011

Toorjuustu-laimitäidisega täistera-kookoseküpsised

Kuna Paul soovis oma 19 äsja täis saanud Maal veedetud eluaasta asemel 18 juurde pidama jääda, väites, et 19 on tema jaoks liiga hirmutavalt vana, otsustasin teda täpselt 18 šokolaadise laimitäidisega kookoseküpsisega üllatada!


Üllatus päädis sellega, et küpsisekarp oli loetud minutitega sünnipäevalapse ja ema ablaste sõrmede ja suude abil pooltühjaks nositud.


Kui sööjate sõnu uskuda, pidavat küpsetised NIIIIIIIIIIIIIII HEAD olema. Maitsesin isegi pisikese tükikese ja tuleb tunnistada, et maiasmokkade vaimustus oli täielikult põhjendatud! :)


Kookoseküpsiste puhul on tore see, et nad imavad täidise mõnusalt endasse (mitte kõike muidugi) ning muutuvad seetõttu ise ka hästi-hästi pehmeks, nii et hambaid ei murra antud küpsetised küll kellelgi!


Küpsiseidee on pärit 2006. a novembri Oma Maitsest, kuid kasutasin tavalise nisujahu asemel suures osas täisteranisujahu (kerkimise huvides lisasin siiski ka veidi valget), Mascarpone asemel tervisesõbralikumat 12% toorjuustu ning valge suhkru asemel rafineerimata roosuhkrut. Vähendasin ka tunduvalt laimimahla kogust, kuna retseptis antud koguse puhul saab toorjuustu-laimikreemist ilmselt hoopiski supp.


Antud kogusest valmib 18 suurt küpsist
Taina jaoks läheb vaja:

  • 1,3 dl täisteranisujahu
  • 0,7 dl nisujahu
  • 110 g võid
  • 50 g (u 0,6 dl) rafineerimata roosuhkrut (nt Demerara või Muscovado)
  • 0,25 tl soodat
  • 0,25 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 25 g (u 0,7 dl) kookoshelbeid
Täidiseks:
  • 100 g maitsestamata toorjuustu (lahjem, nii 12-15% sobib väga kenasti)
  • 1 dl tuhksuhkrut
  • 1 väikese laimi koor ja hästi natuke mahla
  • 0,5 tl vaniljesuhkrut
Katteks:
  • 100 g tumedat, vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaadi (võib olla ka pähklitükikestega)

Küpsised valmivad nii:

1. Vahusta toasoe või roosuhkruga.
2. Sega omavahel jahud, sooda, küpsetuspulber ja vanillisuhkur. Sõelu võivahu hulka.
3. Lisa ka kookoshelbed ja sega ühtlaseks tainaks. Vormi vorsikujuliseks pulgaks, keera toidukulesse ning hoia vähemalt 2 tundi külmkapis.
4. Lõika tahkest tainast u 0,5 cm paksused viilud (mina sain neid antud kogusest 36 tk) ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes ka kerkimisruumi.


5. Küpseta 180-kraadises ahjus 8 minutit. Aseta jahtuma. Küpsised on esialgu küll väga pehmed, kuid juba mõne minuti pärast muutuvad nad tunduvalt kõvemaks.


6. Kreemi jaoks sega omavahel toorjuust, tuhksuhkur, laimi riivitud koor ja veidike pressitud mahla ning vanillisuhkur.
7. Määri jahtunud küpsiste vahele törtsuke kreemi ja suru nad kahekaupa tihedalt kokku.


8. Sulata šokolaad ja kasta küpsised ühte serva pidi sinna sisse. Aseta küpsetuspaberile ja hoia jahedas, kuni šokolaad on hangunud.


Võid peale riputada veidi kookoshelbeid, riivitud laimikoort või purustatud pähkleid.

Lamps laseb küpsist luusse...

Ja sügab selga...

Palju õnne, Paul!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...