Monday, May 9, 2011

Kurgikeeks

Valmistasin mammale, teades, et ta on suur kurgi- ja magusasõber, emadepäevaks hästi mahlase, maitsva ja tervisliku kurgikeeksi. Ta oli väga vaimustunud!


Maitsesin ka ise ühe väikese ampsu ja keeks oli tõepoolest ülimahlane ja hästi värske mekiga! Kuigi arvasin, et kurk küpsetisele iseenesest väga maitset ei anna, siis tegelikult oli teda väga hästi tunda. Positiivses mõttes!


Minu jaoks, kes ma üldjuhul magusat ei tarbi, oli tegemist ikka ülimalt suhkruse suutäiega (tänu võõbale ja pea 0,75 kl tainasse uhatud magusainele), kuid megamaiasmokast vanaema liigse magususe üle küll ei kurtnud. Retseptis ette nähtud 1 kl on minu arvates aga selgelt liiga palju.


Retsept on pärit Aive Luigela raamatust "Targalt toitudes terveks II".


Vaja läheb:
  • 1 kodumaine pikaviljaline salatikurk
  • 3 muna
  • 0,5-1 kl suhkrut (kõige tervislikum on kasutada rafineerimata roosuhkrut)
  • 125 g (u 1,35 dl) oliiviõli vm head õli
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl kardemoni
  • 0,25 tl muskaatpähklit
  • 0,25 tl jahvatatud nelki
  • 3 sl jahvatatud (röstitud) mandleid
  • 1,5 kl täisteranisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • Terake meresoola
  • (Riivitud sidrunikoort)
Kate:
  • 3-4 sl toorjuustu
  • Tuhksuhkrut
  • Hästi natuke kurgimahla
  • Õhukesi kurgiviile

Keeks valmib nii:

1. Pese ja riivi kurk. Eralduv mahl kalla väikesesse anumasse.


2. Hõõru/mikserda munad suhkruga vahule, lisa pidevalt segades/mikserdamist jätkates vähehaaval õli ja maitseained.
3.
Sega hulka mandlijahu ja küpsetuspulbriga segatud jahu vaheldumisi riivitud kurgiga.


4.
Määri keeksivorm võiga ja puista üle kliide ja/või jahvatatud linaseemnetega.


5.
Kummuta tainas vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes üks tund või seni, kuni puutikk jääb proovimisel puhtaks.

6.
Lase valmis keeksil veidi vormis seista, kummuta õrnalt välja ja lase restil, taldrikul või lõikelaual jahtuda.


7. Sega tuhksuhkur tsipakese kurgimahlaga ning lisa toorjuust. Sega ühtlaseks massiks. Lisa vajadusel veel veidi vedelikku või suhkrut. Kanna võõp (veel sooja*) keeksi peale ja külgedele.
*Minu arvates on glasuuri jahtunud keeksile palju mugavam kanda.
Segu peaks olema üsna paks, kuna vastasel juhul voolab ta lihtsalt keeksi pealt maha. Mina tegingi alguses ohtralt mahla lisades vea ning seetõttu jäi mul päris palju võõbamaterjali järele.

8.
Jahtumisel kaunista keeks õhukeste kurgiribade- või ratastega.



9. Säilita külmkapis.

Ampsa tee või kohvi kõrvale! ;)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...