Friday, May 6, 2011

Kinoasalat

Olin juba pikemat aega, pärast superfoodikoolitusel kuuldud ülistust ja ühest vanast Oma Maitsest teemakohase artikli lugemist, plaaninud ökopoest kotitäie kinoad soetada ning temast midagi vahvat valmistada. Eelmisel nädalal saingi kinoa-trio võrra rikkamaks!


Kinoa ehk tšiili hanemalts, üks vanemaid kultuuritaimi üldse, on gluteenivaba ja kergestiseeditav ning teraviljade seas kõige kõrgema valgusisaldusega. Lisaks on temas haruldasel kombel lausa 8 aminohapet ja rikkalikult rauda, fosforit, kaltsiumi ja B-rühma vitamiine. Tagatipuks ka südamesõbralikke omega-3 rasvhappeid. Imeline, kas pole!?


Ma ei osanudki kinoa maitsest midagi oodata, kuna olin vaid lugenud, et tal on pähklisarnane mekk. Ei ütleks, et ma väga pähklit eristanud oleksin (võib-olla kadus see "maitsestuse taha" ära), kuid kinoaterakesed on pärast keetmist pehmelt krõmpsud ja väga omalaadsed. Heas mõttes.


Salati retsept on pärit 2006. a maikuu Oma Maitsest, kuid kasutasin baklažaani asemel suvikõrvitsat ja ka vinegrettkastmele lisasin omalt poolt üht-teist. Kastme võibki igaüks endale meelepäraseks timmida. Ka soola asemel keskendusin pigem sojakastmele, kuna temaga on salatid minu arvates kuidagi ekstramaitsvad!

Vaja läheb:
  • 2 dl kinoad
  • 6 dl vett
  • Keetmiseks 0,5 tl soola
  • 1 suvikõrvits või baklažaan
  • Praadimiseks head õli (oliivi- või kookosõli)/võid
  • Mere- või ürdisoola, tšillipulbrit
  • 0,5 värsket kurki
  • 250 g kirsstomateid
  • Rohelist sibulat, peterselli
  • Külmpressitud oliiviõli
  • Soola, pipart
  • Sidrunimahla
  • Veidi mett
  • (Valge veini äädikat või riisiveiniäädikat)
  • Soovi korral küüslauku ja sojakastet (light)

Salat valmib nii:

1.
Pese kinoa hoolikalt rohke veega (kuna kinoaterakesed on imepisikesed, peab kasutama väga tihedat sõela) ning aseta siis kuuma soolaga maitsestatud vette keema.

2.
Keeda nõrgas kuumuses 12-15 min või seni, kuni kinoapakil märgitud aeg ette näeb.
Jahuta.


3. Tükelda baklažaan või suvikõrvits kuubikuteks, sektoriteks vm meelepäraseks ning prae õlis kergelt läbi.

4. Maitsesta mere-või ürdisoola ja tšilliga ning lisa kinoa hulka.
5.
Tükelda pestud kirsstomatid, viiluta kurk ja haki maitseroheline ning lisa salatile. Maitsesta mere- või ürdisoola või sojakastmega, musta pipra, sidrunimahla ning muu meelepärasega (mesi, valge veini äädikas/riisiveiniäädikas, sinep vms).

6.
Sega kõik komponendid hästi läbi ning lase enne serveerimist jahedas maitsestuda. Serveeri samuti maitserohelise (nt värskelt aknalaualt nopitud salatkressiga) ja soovi korral törtsu sojakastmega. Juustusõbrad võivad n-ö kirsiks tordil peale riivida ka Parmesani!


Kõik kinoad katsetama! :)



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...