Saturday, September 10, 2011

Täistera-purukook õuntega

Sellest sidrunimekiga õunakoogist sai ema ja Pauli suur lemmik ning nad pistsid ta kahekesi peaaegu ühe õhtuga pintslisse, mistõttu pidin mõned päevad hiljem teda uuesti küpsetama asuma!


Retsept on pärit ühest vanast Oma Maitsest. Kasutasin valge jahu asemel loomulikult täisteranisujahu, suurendasin tunduvalt kaneeli kogust, viskasin hulka ka kardemoni ning jätsin muskaadi hoopis välja.


Lihtsustasin veidi ka valmitamiskäiku, kuna leian, et tainarulli haaramine teeb põhja valmistamise asjatult keeruliseks.

Vaja läheb:
  • 200 g (3,3 dl) täisteranisujahu
  • 140 g võid
  • 50 g suhkrut
  • 1 muna

Täidis:
  • 6 keskmist õuna
  • 0,5 sidruni koor ja mahl
  • 1-2 sl suhkrut
  • 1-2 tl või veel rohkem kaneeli
  • (0,5 tl riivitud muskaati)
  • Kardemoni!

Purukate:
  • 85 g pehmet võid
  • 85 g täisteranisujahu
  • 85 g (pruuni) suhkrut
  • 0,5 sidruni riivitud koor

Antud kogus sobib 28 cm läbimõõduga vormile
Kook valmib nii:
1. Näpi jahu ja või purutaoliseks massiks. Lisa suhkur ja muna. Vormi tainas palliks, paki toidukilesse ning tõsta 30 min külmikusse.
2. Koori, puhasta ja tükelda õunad suuremateks viiludeks. Piserda tumenemise vältimiseks sidrunimahlaga. Lisa ka riivitud koor.
3. Purukatte jaoks näpi või ja jahu purutaoliseks. Lisa suhkur ja riivitud sidrunikoor ja kardemon.
4. Võta tainas külmast ning suru käte abil (lahtikäivasse) küpsetuspaberiga kaetud ja õliga määritud vormi. Kalla peale õunaviilud ning riputa üle vähese suhkru ja rohke kaneeliga. Lisa soovi korral ka riivitud muskaati.


5. Tõsta õunatäidisele purukate.


6. Küpseta kooki 200 kraadi juures 20 min, seejärel vähenda kuumus 160 kraadini ning küpseta veel 25-30 min või veidi kauem. Minul õnnestus kuumust vähendamise asemel kogemata hoopis tõsta (lausa 250 kraadini). Kes teab, ehk sellepärast ta nii hästi välja tuligi?!
7. Lase veidi jahtuda ning asu maiustama!

Kook on ühtviisi maitsev nii soojalt kui külmalt!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...