Friday, April 29, 2011

Grillkana-ananassi-saibitort

Grillkana, ananassi, pirni, õuna ja karriga saibitort on ülimalt mahlane ja maitsev! Mitte ühegi tordimaitsja huulilt ei tulnud nurisevat kommentaari.


Kuigi, tõepoolest, paljuräägitud Saib sisaldab tõepoolest ka veidi lisaaineid, arvan ma, et röstsaiale teeb ta siiski silmad ette, kuna tegemist ei ole tavalise väärtusetu nisujahupätsiga ning Saib sisaldab ka teatud hulga täisterarukkijahu.


Kahjuks ei oska ma sarnase kergitusmeetodiga 100% rukkijahust küpsetist ise valmis teha (kui oskaksin, siis asuksin KOHE küpsetama!), mistõttu tulebki Saibiga leppida. Soolane tort on pidupäeva (nt jänkupühade) puhul ju siiski tore!


Veel lisaainetest rääkides, siis ülejäänud tordikomponendite seas neid üldiselt leiduda ei tohiks. Ananassikonserv on muidugi veidi kaheldav nähtus, kuid kes soovib, võib selle mahepoest hankida või hoopiski terve ananassi haarata ja selle ise tükkideks lõikuda. Tavapoest võiks igal juhul omas mahlas konservi haarata. Kana võib aga kohalikust kanalast hankida ning ise valmis küpsetada!


Varsti saab ka kodumaiseid õunu-pirne kasutada ning maitsestamata jogurtit saab väga edukalt kodustes tingimustes valmistada. Kohe mitu liitrit korraga!


Tordiidee on pärit lihavõttepühade-eelsest SL Õhtulehest, kuid ma muutsin koguseid, komponente ja valmistamismeetodit üpris palju.

Vaja läheb:
  • 24 viilu Saibi
  • 1 kl piima
Täidis:
  • 1 grillkana
  • 1 suur õun
  • 1 suur pirn
  • 1 purk purustatud ananassi (või ananassirõngaid- need on mahlasemad ja saab ise meelepärase suurusega tükikesteks lõigata)
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1-2 tl sidrunipipart
  • 1 tl karripulbrit
  • 2 kl maitsestamata jogurtit
  • (Meresoola)
Kaunistamiseks:
  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 kl maitsestamata jogurtit
  • Riivjuustu
  • Paprikatükikesi, idusid, kurgiviile, kirsstomateid, viinamarju, linaseemneid, maitserohelist vm meelepärast

Tort valmib nii:

1. Lõika luudelt eemaldatud ja nahast puhastatud kanaliha väikesteks tükkideks. Tee sama ka kooritud õuna ja pirniga.
2.
Nõruta ananass ja lõika vajadusel pisemaks.

3.
Sega kõik komponendid maitsestamata jogurtiga läbi. Lisa ka karri, sidrunimahl ja -pipar ning vajadusel veidi meresoola.



4. Aseta kandikule/taldrikule 8 viilu Saibi. Kui soovid, võid viilude ääred eemaldada, kuid minul isiklikult ei ole nende vastu midagi. Kuna viilude vahele jäävad väikese tühimikud, võid need Saibi ääretükkidega täita. Immuta viile piimaga.


5. Tõsta peale pool täidisest ning aja kenasti laiali.


6. Lao uus kiht Saibe, immuta samuti piimaga ja aseta peale uus kiht täidist.
7. Aseta peale viimane kiht Saibe ning kata nii külgedelt kui pealt toorjuustu-maitsestamata jogurti kihiga. Toorjuust võiks enne jogurtiga kokkusegamist veidi toasoojas seista, kuna muidu on ta ühtlase massi saamiseks liialt kõva; soovi korral võid jogurti ja toorjuustu kokkusegamiseks miksrit kasutada.


8. Kaunista tort pealt meelepäraste ainetega ning riputa äärtele riivjuustu.


9. Lase tordil vähemalt pool päeva (soovituslikult lausa järgmise päevani) külmas seista ja imbuda.
10.
Asu sööma!


Amps!

Wednesday, April 27, 2011

Kliimundris ahjuräimed

Rahvuskala ei pea ilmtingimata pannil tohutus koguses rafineeritud õlis ujutama. Ahjus küpsetatud kliides paneeritud räimepoisid on samuti väga-väga maitsvad!


Kes soovib, võib poest või turult kohe räimefileed hankida, kellel aga viitsimist ja aega jagub, võib muidugi (turult) pirakad värsked räimed hankida ning nad ise ära puhastada. See ei ole üldse hirmus ega keeruline :)


Retsept on pärit Aive Luigela "Tervise kokaraamatust".


Vaja läheb:
  • 400 g räimefileesid (u 20 tk)
  • 1 kl kliisid (mina panin pooleks kaera- ja nisukliisid, kuid võib kasutada ka ainult üht neist)
  • 1 tl meresoola
  • 0,5 tl musta pipart
  • Sidrunipipart
  • 2 tl hakitud tilli (võib kasutada ka kuivatatut)
  • Paneerimiseks täisterajahu (hästi sobib rukkijahu!) ja mune (u 2-3 tk)

Räimed valmivad nii:

1.
Sega kokku kliid, maitseained ja hakitud till.

2.
Veereta fileesid esmalt jahus, seejärel lahtiklopitud munas ning lõpuks kliides.

3. Lao räimed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.


4. Küpseta 200-kraadises ahjus 10-15 min, kuni nad on kuldpruunid. Kui soovid, võid nad vahepeal ka ümber pöörata.


5. Söö räimi värske salatiga.


Räimede seltsi sobib imeliselt kaste, mis valmib ülilihtsasti:
sega omavahel kokku maitsestamata jogurt (mida saab suurepäraselt kodus valmistada), meelepärane kogus sinepit ja/või mädarõigast, ürdisoola ja pipart. Kindlasti võiks lisada ka rohelist sibulat ja värsket tilli!

Monday, April 25, 2011

Heade sõprade salat

Heade sõprade salat on ilmselt mahlaseim salat, mida ma üldse söönud olen! Imemaitsev! Üleüldse meenutab ta maitselt pigem magusat puuviljasalatit. Heas mõttes!


Kuigi retsept näeb ette jogurti-majoneesikastet, julgen arvata, et ta on ka vinegrettkastmega (külmpressitud õli + sidrunimahl + väike veini- või õunaäädikas, mesi) väga maitsev!


Retsepti leidsin raamatust "Frantsila talu köök". Suurendasin aga veidi mooniseemnete ning vähendasin majoneesi kogust ja muutsin valmistamisjuhendit.


Vaja läheb:
  • 1 väike peakapsas
  • 1-2 dl viinamarju
  • 1 apelsin
  • 1 õun
  • 1 purk konservvirsikuid
  • 2-3 tl mooniseemneid
Kaste:
  • 0,5 dl maitsestamata jogurtit
  • 1 tl mett/rafineerimata suhkrut
  • 0,5 tl või veidi rohkem meresoola
  • 2 dl lahjat majoneesi

Salat valmib nii:

1. Riivi kapsas (seda on mugavaim teha spetsiaalse viilutaja abil), puista peale veidi meresoola ning pigista kapsast käte abil seni, kuni ta pehmemaks muutub ning mahla välja ajama hakkab.


2. Lõika viinamarjad, kooritud apelsin ja õun ning konservleemest kurnatud virsikud pisikesteks tükkideks. Lisa koos mooniseemnetega kapsale ja sega hästi läbi.
3.
Valmista kaste ja kalla salatile. Sega läbi ning lase mõni tunnike või järgmise päevani külmas maitsestuda.


4. Asu krõmpsutama!

Head sõbrad kapsas, viinamari, virsik, õun, apelsin ja mooniseeme :)

Saturday, April 23, 2011

Kahevärviline kohupiimakook

Tore ja värviline kohupiimakook valmib ülimalt vähese vaevaga ning sobib imehästi jänkupühade lauale! Loomulikult ka kõikvõimalikeks muudeks pidulikeks ja vähem pidulikeks puhkudeks.


Küpsetis on hoolimata oma lihtsusest tõeliselt maitsev ja kreemjas ning näeb väga vahva välja.


Mina segasin tumedat ja heledat kohupiimamassi täpselt võrdses koguses, kuid kui valget umbes 2/3 ulatuses kasutada (arvestades, et põhi on ju samuti kakaone), tuleb kindlasti veel toredam ja kirjum lõpptulemus.


Retsept on pärit 2009. aasta aprillikuu Oma Maitsest, kuid duubeldasin põhjaks vajalike komponentide koguse ja kasutasin pakikohupiima asemel vaniljemaitselist kohupiimakreemi, segades ühe osa ise kakaoga läbi.


Antud kogus sobib suurele, 28 cm läbimõõduga vormile
Vaja läheb:
  • 300 g kakaoküpsiseid
  • 100 g võid
Täidiseks:
  • 1 kg kohupiimakreemi (võib olla vanillimaitseline)
  • 2 muna
  • 250 g hapukoort
  • Maitse järgi suhkrut
  • 2-3 sl mõru kakaopulbrit

Kook valmib nii:

1.
Jahvata/tambi küpsised peeneks puruks. Mina teen seda tavaliselt puunuia abil.

2.
Sulata või ja sega küpsisepuru hulka.

3.
Suru segu küpsetusvormi põhja ja äärtele.

4.
Jaga kohupiim kaheks (ühte kaussi veidi rohkem, teise vähem) ning lisa mõlemale osale 1 muna ja 125 g hapukoort. Sega väiksemale osale kreemile hulka ka 2-3 sl kakaopulbrit. Maitsesta mõlemad segud meelepärase koguse suhkruga.



5. Vala põhjale esmalt valge kohupiimamass. Aja laiali.


6. Kalla peale kakaokreem. Aja samuti laiali. Tee terava noaga või kahvliga läbi kahe kohupiimakihi kaheksakujulisi ringe, et värvid omavahel seguneksid.


7. Küpseta 180- või 200-kraadises ahjus 1 tund. Serveeri jahtunult.

Magusaid, päikselisi ja jänksirohkeid pühi! :)


Wednesday, April 20, 2011

Aasiapärane riis kana ja aedoaga

Leidsin aprillikuu Eesti Naisest vahva Aasia riisi retsepti ning kuna mul kõik komponendid kodus olemas olid, otsustasingi nad pannile visata ning õige pea oli ülimaitsev roog laual!


Aasiapärane riis valmib tõepoolest lihtsamast lihtsamini ning maitseb täpselt niimoodi, nagu aasia- või hiinapärastes toidukohtades pakutav.


Eriliselt sümpatiseerib mulle riisi ja muna kooslus. Ka sojakastmega ei tasu koonerdada! Seejuures tasub aga silmas pidada, et soola väga palju ei kulu.


Mina asendasin retseptis väljapakutud krevetid hoopiski kanatükkidega ja jätsin bambusevõrsed välja. Kes soovib, võib sekka visata ka mõned paprikaribad, ananassitükikesed või seened! :)

Vaja läheb:
  • 2 muna
  • 1 kott keedetud täisterariisi
  • 100 g külmutatud aedube
  • Ahju- või grillkanatükikesi (mida rohkem, seda uhkem!) või 1 karp soolvees krevette (sobivad ka külmutatud)
  • Soola, pipart
  • Praadimiseks võid/head õli või nende segu
  • Sojakastet (mina eelistan lighti, kune see ei ole nii kange kui tavaline)
  • (1 karp bambusevõrseid, kui juhtub olema)

Toit valmib nii:

1. Keeda riis. Lase veidi nõrguda ja jahtuda. Kui soovid, võid ka türgi oad eelnevalt kergelt läbi keeta, kuna vastasel juhul võivad nad hiljem veidi kõvad jääda.
2. Klopi munad lahti. Kui kodus leidub, võid munasegule ka 0,5 tl seesamiõli lisada.
3.
Pane pann tulele, lisa või/õli või nende segu ja prae munasegu pidevalt labidaga keerutades läbi. Peaaegu krõbedaks.
4.
Lisa türgi oad (ja bambusevõrsed)...

...ning mõne hetke pärast ka riis ja kanatükid või krevetid.


5.
Prae kõik kenasti läbi (nii krõbedaks, kui soovid) ning maitsesta sojakastme, soola, pipra ja soovi korral ka tilgakese seesamiõliga.

6. Söö kohe soojalt, haarates kõrvale värsket salatit. Peale võid raputada rohkelt rohelist sibulat ja röstitud seesamiseemneid. Ka väike riivjuust ei tee paha!

Kas teadsid, et väidetavalt kulub Jaapanis sojakastet 10 liitrit aastas inimese kohta?!

Sunday, April 17, 2011

Lillkapsas ja porgand rohke juustu ja küüslauguga ning väikese klii ja linaseemnega

Lapsena sai suvel alatasa rohke riivsaiaga pruunistatud lillkapsaid nositud. Maitsesid küll ülihästi, kuid nüüd olen ma kõike muud kui nisujahu fännklubi esindaja. Sellest pole aga lugu, sest, nagu välja tuleb, on riivsai suurepäraselt kliidega asendatav!


Porgandirattad trügisid samuti lillkapsa sekka. Ühes küüslauguküünte, rohke juustu ja röstitud jahvatatud linaseemnetega. Õigesti tegid- nad sobisid sinna imeliselt!


Kuna külmpressitud õli (va kookosõli) kuumutamist ei kannata, tuleb teda toidule alles lõpus niristada. Lõpptulemus on tänu talle veelgi suussulavam!


Lillkapsa-porgandiroog on tervislik ja hästi nämma ning osutub juustusõprade seas kindlasti väga menukaks! Emal ja Paulil, kes koos minuga lillkapsaid ja porgandeid kahvli otsa torkasid, jagus üllitise kohta igatahes vaid suurimaid kiidusõnu!

Vaja läheb:
  • 1 lillkapsas
  • 3 suurt porgandit
  • Võid
  • 5-6 suurt küüslauguküünt
  • 150-200 g riivjuustu (eriti hästi peaks sobima ka sinihallitusjuust!)
  • 1-2 sl kaerakliisid
  • 2-3 tl röstitud jahvatatud lina- või kanepiseemneid
  • Meresoola
  • Jahvatatud musta pipart
  • Santa Maria Garlic and Pepper'it
  • Rohkelt tilli ja/või rohelist sibulat
  • 1 sl külmpressitud õli (nt oliivi-, kookose-, kõrvitsaseemne-, seesami- või kanepiõli)

Toit valmib nii:

1
. Pese lillkapsas ning eralda õisikuteks.
2. Pese ja koori porgandid, lõika ratasteks.


3. Keeda kapsaõisikuid ja porgandirattaid soolaga maitsestatud vees, kuni nad on peaaegu pehmed (paarkümmend minutit). Päris pudruks ei tasu lasta. Kurna.
4. Sulata pannil (hea oleks kasutada wok-panni) veidi võid ning pressi hulka küüslauk.
5.
Lisa minuti-paari pärast (ära küüslauku päris pruuniks lase) keedetud lillkapsaõisikud ja porgandirattad ning sega nad küüslaugu-võiseguga läbi. Lisa ka kaerakliid ning sega veel.

6.
Woki segu mõni aeg ning tõsta pliidilt.



7. Haara suur kauss ning aseta sinna pool lillkapsa-porgandisegust. Puista vahele soola-pipart, röstitud jahvatud seemneid, tilli ja/või rohelist sibulat ning riivjuustu. Kalla peale ülejäänud osa porgandist ja kapsast ning viska peale uus kogus soola-pipart, seemneid, tilli ja/või rohelist sibulat ning riivjuustu. Kalla kõige otsa veidi külmpressitud õli ning sega kogu kausitäis korraks läbi.
8.
Asu sööma!


Roog on ühtviisi maitsev nii soojalt kui külmalt!

Friday, April 15, 2011

Šokolaadikook apelsini ja banaaniga

Apelsini ja banaaniga šokolaadikook on hästi tervislik energiapomm, sisaldades lisaks puuvuljapoistele ja täisterajahule ka palju seemneid-pähkleid. Suhkrut pole tainas aga terakestki! Ainult veidike mesilaste toodetud maiust.


Mina valmistasin koogi asemel hoopiski väikesed toredad muffinid. Poolest kogusest valmis neid lausa 9 tk. Järgmisel korral küpsetan aga kindlasti koogi, kuna usun, et see tuleb veel maitsvam! Mahlasem kohe kindlasti.


Retsept on pärit raamatust "GI kogu perele". Asendasin psylliumiseemned kanepiseemnetega, kuid loomulikult, olenevalt kodusest varust, võib ka ainult üht sorti seemneid kasutada.

Vaja läheb:

  • 2 dl (speltanisu) täisterajahu
  • 1 dl täisterakaerahelbeid
  • 3 sl jahvatatud linaseemneid
  • 2 sl jahvatatud kanepiseemneid
  • 100 g peeneks hakitud sarapuupähkleid (või mõnd teist pähklilist)
  • 2 tl söögisoodat
  • 2 tl kaneelipulbrit
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 2 apelsini
  • 2 banaani
  • 2 sl vedelat mett (soovi korral rohkem)
  • 0,5 dl rapsiõli (võib asendada ka mõne tervislikuma, nt kookosõliga; usun, et ka sulavõi ei tee paha)
  • 2 dl maitsestamata jogurtit
  • 0,5 dl kakaod
  • 1 muna

Kook valmib nii:

1. Pane ahi 175 kraadi juurde sooja.
2. Sega kausis kuivad koostis- ja maitseained.
3. Riivi apelsinikoor, pressi viljalihast mahl välja ning püreesta banaanid.
4. Lisa kuivainesegule mesi, õli, jogurt, banaanipüree, apelsinimahl, riivitud koor ja vahustatud muna.
5. Sega kleepuvaks tainaks, vala see võitud ahjuvormi ning küpseta ahju keskosas 55 min. Muffinite puhul kulub aega veidi vähem.


6.
Lase küpsetistel veidi jahtuda, lõika tükikesteks ning asu näksima!

Kui soovid, võid küpsetisele ka mõne meelepärase glasuuri valmistada või koogitükikese vaniljekastmega üle kallata. Ka jäätisepallike sobib koogiga kindlasti imehästi.

Wednesday, April 13, 2011

Suitsune kana-kruubi-köögiviljamöll

Leiutasin koostöös emaga kõige imetabasema ahjuroa! Ka nime algataja oli mu koostööparner. Lõpliku sõnastamise au võtsin enda kanda. Kõigile sööjatele oli roog meeltmööda ning pidime üheskoos tunnistama, et ei ole juba ammu midagi nii-nii head suhu pistnud!


Tegemist on tõepoolest täieliku mölluga. Rohkelt köögivilju ja kanatükikesi sisaldava mõnusa suitsumekiga mölluga. Kanast eralduv rasv muudab roa mõnusalt kreemjaks ja suussulavaks!


Möllu valmistamine on väga mugav, kuna asjad tuleb lihtsalt potti laduda ning ahju visata. Jääb vaid aeg-ajalt ahjuukse ja kaane tõstmise ning hiljem kanatükkide eraldamise ja roa maitsestamise vaev.


Parima maitse saab möll muidugi puudega köetava pliidi ahjus, kuid usun, et ka kuum elektriahi valmistab suurepärase toidupoolise.

Vaja läheb:
  • 1 kl odrakruupe
  • 2 broilerikoiba
  • 1 suitsukanakints
  • 2 porgandit
  • 2 sibulat
  • 5 küüslauguküünt
  • 2 tomatit
  • 1 paprika
  • 1 väike suvikõrvits (u 300 g)
  • Külmutatud või värskeid türgi ube (u 200 g )
  • 250 g šampinjone (kes seenesõber ei ole, võib välja jätta)
  • Peotäis kuivatatud õunu
  • 3-4 loorberilehte
  • Meresoola
  • Pipart
  • Aedvilja keeduleent või vett

Möll valmib nii:

1. Haara suur kaanega ahjupott!
2.
Viiluta sibul ja hauta võis klaasjaks. Haki küüslauk seibideks ja aseta need poti põhja.
3.
Pese kanakoivad külma vee all ning eemalda nähtav rasv. Eemalda suitsukanakintsul nahk. Aseta kanatükid küüslaugutükikeste peale.
4.
Puhasta porgandid ja lõika ratasteks. Aseta kana peale.


5. Viiluta paprika ja tomatid, pese ja poolita seened ning aseta samuti potti. Lisa ka eelnevalt klaasistatud sibul, kuivatatud õunad, raputa vahele veidi soola-pipart ning viska hulka mõned loorberilehed.


6. Kalla kõige otsa hästi pestud kruubid ja (külmutatud) türgi oad. Kalla peale nii palju aedvilja keeduleent või vett, et kogu kupatus oleks peaaegu kaetud, raputa peale veel veidike meresoola ning aseta pott kaanega kaetult kuuma ahju.



7. Lase roal rahulikult haududa, kuid kontrolli vahepeal, kas vett on ikka piisavalt ning lükka kruupe vajadusel veidi allapoole, et nad vees kenasti paisuma hakata saaksid.
8.
Möll peaks valmima paari tunniga. Põhimõtteliselt on ta valmis siis, kui kruubid on mõnusalt pehmed. Selleks ajaks on ka muud komponendid kindlasti pehmed. Lõpu eel sega kõik potti laotud tegelased omavahel kenasti läbi ning ürita kanatükid põhjast kätte saada, eemalda neilt nahk ja kondid. Ehk õnnestub ka loorberilehed välja korjata. Kui mitte, siis küll hiljem nad söömise käigus avastatakse.
9
. Pane luude küljest eemaldatud kanatükid tagasi potti ning lisa ka viilutatud suvikõrvits. Maitsesta meelepärase koguse soola ja pipraga. Sega hästi läbi.


10.
Lase roal veel kümmekond minutit ahjus möllutada, võta välja, lase mõned minutid jahtuda ning asu kohe sööma! Võid seltsi haarata värsket salatit või mõnd toredat hoidist. Ka ahjupeedirombid on vahvad!

Möll meelitab ligi nii lambad, liblikad, kuldnokad kui ülejäänud kevadekuulutajad! :)


Roog on ühtmoodi ülinämma nii soojalt kui külmalt! Kuna toitu tuleb tõsiselt palju, võib teda hõlpsasti ka sügavkülmutada. Näljaajal jälle hea võtta!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...