Monday, February 28, 2011

Juustune Janssoni kiusatus

Janssoni kiusatus on rootslaste armastatuim vormiroog, mis valmib lihtsasti, on ülimaitsev ja tervislik! Kes heeringasõber ei ole, võib kala väga edukalt kanafilee- või grillkanatükikestega asendada!


Muna-piimasegu asemel on kasutusel kohvikoor, mis muudab kartulid hästi pehmeks, lausa kreemjaks. Heeringatükikesed muudavad vormiroas huvitaval kombel oma maitset, meenutades rohkem tailiha kui kala. Aga see ei ole üldse negatiivne, vaid väga meeldiv!


Retsepti kohtasin SL Õhtulehe retseptivihikus. Muutsin veidike koguseid ning käisin, tundes sõpra heeringat, soolaga väga ettevaatlikult ümber.



Antud kogusest valmib u 25x15 cm suuruse vormi täis Janssonit

Vaja läheb:
  • 5 kartulit
  • 200 g heeringat (võib asendada ka kana, kilu või anšoovisega)
  • 2-3 suurt sibulat
  • Õli/võid praadimiseks ja vormi määrimiseks
  • 1,5-2 dl kohvikoort
  • Rohkelt hakitud tilli (võib kasutada ka kuivatatut)
  • Pipart, hästi tsipake soola
Peale:
  • 1-2 dl riivjuustu

PS! Kes kasutab suuremat vormi, võib lihtsalt 2-3 kartulit ja paar väikest sibulat rohkem panna, heeringa koguse võib täitsa vabalt samaks jätta.

Jansson valmib nii:
1.
Puhasta ja haki sibulad ning prae klaasjaks.
2.
Haki heeringas pisikesteks tükkideks.
3.
Koori kartulid, lõika peenikesteks tikkudeks ja kuivata majapidamispaberiga. Tikke on väga mugav valmistada spetsiaalse köögiviilutaja abil (nad tulevad hästi-hästi toredalt pisikesed), kuid ka käsitsi saab kenasti hakkama.
4.
Määri ahjuvorm õli/võiga.
5. Pane põhja pool kartulitikkudest ning puista üle pipraga. Võid ka hästi natuke soola panna, kuid sellega tuleb ettevaatlik olla, kuna heeringas on isegi piisavalt soolane.


6. Lao kihiti peale pool sibulast, heeringas ja tillist. Siis pane jälle kartuliviilakad, pipar (ja sool), heeringas ning till.
7.
Nirista peale pool koorest.


8. Tõsta vorm 175-kraadisesse ahju ning küpseta 30 min.
9. Kalla vormi ülejäänud koor ning puista peale riivitud juustu. Kui soovid, et juust pehmem jääks, võid selle ka vahetult enne vormi valmimist peale riputada.
10.
Küpseta veel vähemalt 30 min. Roog on valmis, kui see on pealt kuldkollane ja kartul on pehme.
11. Söö kohe värske salati seltsis! Vorm on väga maitsev ka jahtunult.

Heeringas on väga sõbralik kala, sisaldades palju täisväärtuslikke valke, mis on kergesti omastatavad, kuna neis on palju asendamatuid aminohappeid! :)

Saturday, February 26, 2011

Porgandi-kaerakarask

Porgandi-kaerakarask on kõige-kõige-kõige parem karask üldse! Täiesti imetabane! Me emaga oleme temast igatahes totaalsesse sõltuvusse sattunud. Avastan end pea iga päev karaski tarvis porgandeid keetmas.


Antud küpsetis on ülipehme ja -porgandine, mõnusa kardemonimekiga ning magusate ploomitükikeste ja rosinatega.


Karask maitseb kõige paremini, kui talle määrida kiht mett, selle peale toorjuust või kodujuust ning kõige otsa seemned (nt päevalillekad või jahvatatud linaseemned)! Samuti sobib viimaseks kihiks fantastiline sibulamoos. Ülinämma on karask ka mõnusa rasvase soolalõheviilu ja sidrunipipraga.


Retsept on jällegi pärit Aive Luigela "Tervise kokaraamatust".
Asendasin omalt poolt osa kaerajahust ülimalt kiudainerikaste ja mahedamaitseliste kaerakliidega, lisasin ka kardemoni ja kaneeli ning veidike nisukliisid.


Antud kogusest valmib SUUR porgandikarask
Vaja läheb:
  • 1 kg porgandeid
  • 0,75 kl hapupiima/petti/keefiri
  • 1 lahtiklopitud muna*
  • 1 tl küpsetuspulbrit või 0,5 tl söögisoodat
  • 1,5 kl kaera täisterajahu (või 1 kl jahu ja 0,5 kl kaerakliisid)
  • Noaotsaga soola
  • Maitse järgi mett/suhkrut (mina olen enamasti pannud u 1 tl- porgand on ise ka magus!)
* Karask tuleb välja ka ilma munata. Kui valmistate pool kogust, ei ole mõtet muna poolitama hakata. Jahu ja kliid paisuvad niigi ning hoiavad karaski kenasti ühes tükis.

Kindlasti võiks lisada ka:
  • Kuivatatud puuvilju/marju (rosinaid, tükeldatud ploome, jõhvikaid vms)
  • Jahvatatud kardemoni ja kaneeli
  • Tsipake nisukliisid
Pinnale puistamiseks (soovi korral):
  • Kliisid, kookoshelbeid

Karask valmib nii:

1.
Puhasta ja keeda porgandid väheses vees, tambi pudruks või saumikserda püreeks. Jahuta.
2.
Lisa pudrule hapupiim, mesi/suhkur, lahtiklopitud muna ning sooda/küpsetuspulbri ja maitseainetega segatud jahu(-kliisegu). Soovi korral ka vees leotatud kuivatatud puuviljad ning röstitud jahvatatud linaseemned.
3.
Sega puulusika abil tihkeks tainaks ja vajuta laiali küpsetusplaadile.
4. Määri pealt hapupiima või -koorega, riputa üle kookoshelveste ja/või kaerakliidega.

PS! Seemneid/pähkleid ei tasuks karaskitainasse ega pinnale siiski panna (mina ei olnud tol hetkel, kui pildile jäädvustatud karaskid valmistasin, veel piisavalt tark, et teada, et seda mitte teha), kuna neis olevad õrnad, kuid ülikasulikud rasvhapped rääsuvad kuumutamisel ning muutuvad juba pigem kahjulikuks.


5. Küpseta 250-kraadises ahjus u 25-30 min.

Poolest kogusest valminud karaskipoiss

6. Söö kohe soojalt nt sula- või kodujuustu seltsis või täitsa niisama. Karask on maitsvaim jahtunult. Säilita külmas. Mina teen alati SUURE karaski (1,5 kg porganditest), terve ahjuplaaditäie, lõikan ruudukesteks ning säilitan külmikus kas või nädal otsa. Mee, toorjuustu ja seemnetega karask on absoluutselt maitsvaim hommikusöök!

Samamoodi võib valmistada karaskit ka kartuli, kõrvitsa, naeri või kaalikaga.

Aga porgandikarask on siiski mu lemmik! :)

Thursday, February 24, 2011

Õhuline ja pehme täisterakeeks

Tervislik täisterakeeks on tõeliselt õhuline ja pehme ning sobib ideaalselt tee või kohvi kõrvale! Paul ja ema olid väga vaimustunud ning ka vanaema helistas mulle pärast keeksinäksimist spetsiaalselt seepärast, et küpsetise kohta kiidusõnu lausuda!


Täisterajahu annab küpsetisele mõnusa pähklimeki ja -aroomi ning vahustatud munavalged teevad keeksi kohe eriti pehmeks ja mõnusaks. Paul kiitis eriti ka pealmist munavalge tekitatud krõbekihti!


Retsept on taaskord Aive Luigela uuest "Tervise kokaraamatust". Lisasin omalt poolt ka veidi kaneeli ja kardemoni ning vanaema leidis, et ka veidike riivitud sidrunikoort ei teeks üldse mitte paha.


"Tervise kokaraamat" on, muuseas, ülimalt fantastiline raamat! Mu Aive-retseptide katsetusnimekiri on muutunud juba nii pikaks, et pean selle läbikokkamisele vist terve suve pühendama. Ja sügise. Ja järgmise talve. :)


Vaja läheb:
  • 1,5 kl täisteranisujahu
  • 4 muna
  • 1 kl suhkrut
  • 0,5 kl kuivatatud puuviljatükke või marju
  • 0,5 kl oliiviõli vm head õli
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • Noaotsatäis soola
  • Võid/õli vormi määrimiseks
  • Pähkli- või seemnepuru/kliisid vormi ülepuistamiseks
  • Kaneeli, kardemoni
  • Soovi korral riivitud sidrunikoort
Keeks valmib nii:
1.
Eralda munakollased valgetest.

2.
Hõõru munakollased 0,5 kl suhkruga, sega juurde paar supilusikatäit vett ja maitseained.

3.
Lisa segule vähehaaval õli ning klopi vahutaoliseks.

4.
Vahusta munavalged ülejäänud 0,5 kl suhkruga mitte väga tugevaks vahuks.

5.
Sega 1/3 munavalgevahust ja vees leotatud puuviljad või marjad munakollaseseguga.

6.
Lisa osade kaupa küpsetuspulbriga segatud jahu, kuni saad ühetaolise massi.

7.
Lõpuks lisa ettevaatlikult juurde ülejäänud munavalgevaht.

8. Pane rasvainega määritud ja pähkli- või seemnepuru või kliidega ülepuistatud keeksivormi.


9. Küpseta 160-kraadises kuumuses u 1h või veidi kauem.


10. Söö keeksi jahtunult hea taimeteega. Säilita külmas.

Pool mammale, pool emale-Paulile :)

Keeks on nii imelise lõhnaga ja maitsev, et isegi koduloomad asuvad rünnakule!

NB! Kõige sini-must-valgemat, rõõmsamat ja küpsetiselõhnalisemat vabariigi sünnipäeva kõigile köögisõpradele!

Monday, February 21, 2011

Mustikakohupiima-õunaomletirull

Magus, mahlane, tervislik ja lihtsasti valmiv omletirull sobib nii hommiku-, lõuna- kui õhtusöögiks, nii snäkilauda kui tööle/kooli kaasa võtmiseks!


Pärast mitut katsetuskorda otsustasin omletitainasse ka ühe õuna sisse riivida ning see oli väga hea idee- õun lisab nii mahlasust, magusust kui mõnusat maitset.


Kes soovib rohkem suupisteid, võib omleti suurel ahjuplaadil valmistada, keskelt pooleks lõigata ning kaks rulli teha. Tervest suurest omletist valmivad vast liiga paksud ja mitte nii suupärased rullid, mis ei pruugi ka piisavalt mahlased olla.


Antud kogusest valmib 25x40 cm suuruse ahjuplaadi täis omletti
Vaja läheb:
  • 2 muna
  • 2 dl vee-piimasegu
  • 1 jämedalt riivitud õun
  • 0,5-1 sl mett/pruuni suhkrut
  • 0,5 dl täisteranisujahu-kaerakliisegu (või ainult jahu)
  • Näpuotsatäis soola
  • Jahvatatud kardemoni, kaneeli ja/või piparkoogimaitseainet
Täidis:
  • 125-150 g kohupiima
  • 1 dl mustikaid, maasikaid vm marju (külmutatud või värskeid)
  • 1 sl või rohkem piima
  • Maitse järgi mett, pruuni suhkrut ja/või vaniljesuhkrut
  • Röstitud jahvatatud linaseemneid
  • Kaneeli
  • Kookoshelbeid (soovi korral)

Omletirull valmib nii:

1.
Klopi/vispelda munad lahti. Lisa vee-piimasegu, vedel mesi või suhkur, riivitud õun ja omavahel segatud jahu, kliid ning maitseained.
Sega hästi läbi.
2.
Kalla segu kergelt õliga määritud küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile, aja ühtlaselt laial.


3. Küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 min.
4.
Tõsta omlett koos küpsetuspaberiga plaadilt ning lase veidi aega jahtuda. Eemalda omlett küpstuspaberilt ja tõsta nt lõikelauale, kus teda hiljem mugav rullida on.



5. Täidiseks sega kokku kohupiim, mesi/suhkur, marjad, röstitud jahvatatud linaseemned ja nii suur kogus piima, et kohupiim ei oleks väga tihke, kuid mitte ka väga vedel (muidu voolab ta rullikeeramise ajal omleti vahelt välja).
6.
Määri täidis omletile, raputa peale kaneeli (ja kookoshelbeid) ning keera tihedalt rulli.


7. Lõika rull pooleks või tõsta tervelt toidukilesse mässituna või õhukindlasse karbikesse asetatuna külmkappi imbuma.
8.
Lõika omletirull tükikesteks ning naudi! :)


Mustikas parandab nägemist ja ainevahetust ning takistab paljude haiguste teket ja arengut!


Saturday, February 19, 2011

Peedi-kruubipätsikesed väikese šampinjoniga

Ilusad ja tervislikud kruubi-peedipätsikesed valmivad vähese vaevaga ning on maitsvad nii kuumalt kui külmalt!


Pätsikesed sobivad söömiseks nii iseseisva toiduna kui, jättes kana/hakkliha välja, ka lihatoidu kõrvale.


Retsept on pärit Aive Luigela uhiuuest suurepärasest "Tervise kokraamatust". Tegin ka pisikesed muudatused, asendades hakkliha grillkanatükikestega ning lisades veidi šampinjone. Mõlemad sobisid suurepäraselt!


Kohupiima asemel haarasin kõrvale hoopiski kodujuustu, kuna olen temast viimasel ajal täiesti kohutavas sõltuvuses. :P

Antud kogusest valmib u 15 pätsikest
Vaja läheb:
  • 2 keskmist keedetud või ahjus küpsetatud peeti
  • 1,5 kl keedetud odrakruupe
  • 200 g pisikeseks tükeldatud grill- või ahjukana/hakkliha
  • 2 sibulat
  • Peotäis värskeid šampinjone (võib ka välja jätta)
  • 1-2 muna
  • 2 sl täisterajahu (või 1 sl täisterajahu + 1 sl kaerakliisid)
  • Õli
  • Soola, pipart, (jahvatatud tšillit)
Kastmeks:
  • 200 g majoraani, tüümiani või punega segatud teralist kohupiima, kodujuustu, jogurtit või keefiri
Pätsike valmib nii:
1.
Hauta sibul koos seentega pannil õlis läbi. Lisa lõpu eel ka väikeseks tükeldatud grill- või ahjukana. Kui kasutad hakkliha, hauta seda samuti koos sibula ja seentega.

2.
Riivi peedid ja sega need kruupide, lahtiklopitud muna, sibula-kana/hakkliha-šampinjonisegu, jahu ja maitseainetega.

3.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri õliga.

4.
Tõsta lusika või käte abil valmistad väikesed pätsikesed plaadile ja küpseta 225-250 kraadi juures u 10 min.



5. Sega kastmeks hakitud maitsetaimed kohupiima, kodujuustu või jogurtiga. Kodujuust sobib väga hästi ka ilma maitsetaimedeta!
6. Söö pätsikesi kuumalt külma kastmega. Nad on väga maitsvad ka jahtunult ning säilivad külmkapis kenasti mitu päeva.

Elagu "Tervise kokaraamat"! :)

Thursday, February 17, 2011

Täisteragrissinid

Tervislikud täisteragrissinid on vahvad krõbedad pulgakesed, mis sobivad kõige paremini hummusesse, guacamolesse, peedimäärdesse, avokaado-banaanivõidesse või erinevatesse dipikastmetesse pistmiseks!

Muidugi võib pulgakesi ka lihtsalt niisama tee või kohvi kõrvale krõbistada.


Retsept on taaskord pärit raamatust "GI kogu perele", kuid suurendasin veidi jahukogust ning asendasin speltanisujahu täisteranisu-rukkijahuseguga. Lisasin ka rohkelt koriandrit ja veidi röstitud jahvatatud linaseemneid!

Võib valmistada ka magusad kaneeligrissnid, kasta nad sulašokolaadi ning veeretada röstitud pähkli purus, kookoshelvestes nõi nonparellides!


Antud kogusest valmib u 60 grissinit
Vaja läheb:
  • 15 g pärmi
  • 2,5 dl käesooja vett
  • 1/4 sl soola
  • 1,5 sl oliivi-, päevalille- või rapsiõli
  • 6-7 dl või veidi rohkem (spelta-)täisteranisujahu (võib panna pooleks täisterarukkijahuga)
  • 1 muna
  • (2-3 tl röstitud jahvatatud koriandrit ning veidi röstitud jahvatatud linaseemneid)
Peale:
  • Lina-, mooni-, päevalille- ja/või seesamiseemneid
  • Meresoola
PS! Tainast võib maitsestada ka erinevate ürtide, nt rosmariini või basiilikuga. Ka köömned on toredad.
Kui soovid magusaid grissinisid, võid tainale kaneeli ja pruuni suhkru segu riputada, selle peale uue tainakihi panna, õhukeseks rullida, peenikesed ribad lõigata ning pulgad laual "krussi" rullida. Samamoodi, asendades kaneeli-suhkrusegu riivjuustuga, võib valmistada ka juustugrissinisid.

Grissini valmib nii:
1. Murenda pärm kaussi, vala vesi peale ja sega, kuni pärm on lahustunud.
2.
Lisa sool, õli ja kõige lõpuks jahu. Soovi korral ka jahvatatud koriander.

3.
Sõtku tainast, kuni see on ühtlane ja enam käte külge kinni ei jää. Lisa vajadusel veel jahu.
4. Lase tainal u 40 min soojas kohas rätiku all kerkida.
5.
Rulli tainas õhukeselt u 1 cm paksuseks ja 30 cm pikkuseks.



6. Puista jahuga üle ja lõika hästi terava noa abil peenikesed, u 0,7-1 cm laiused ribad. Mida peenemad, seda kiiremini pulgad krõbedaks küpsevad ning seda hõlpsam grissinisid hiljem läbi hammustada on.
7.
Lase neil rätiku all (küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil või jahusel laual) veel 30 min kerkida.

8.
Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.

9. Pintselda ribasid vahustatud munaga ning puista üle meelepäraste seemnete ja vähese meresoolaga.
10.
Küpseta ribasid 10-20 minutit ehk seni, kuni nad on kuivad ja krõbedad. Ribad võib plaadile üsna tihedasti laduda, kuna ahjus nad praktiliselt enam ei kerki.
11. Asu kohe krõbistama! Hoia grissinisid kaanega kaetud purgis, kus nad säilivad mitu nädalat.

Krõmps-krõmps, grissini!

Tuesday, February 15, 2011

Tervislikud porgandi-õunamuffinid rohke kardemoni ja kaneeliga

Need täisterajahust ja -kaerahelvestest porgandi-õunamuffinid on hästi tervislikud, mahlased ja maitsvad! Muffinid ei sisalda üldse suhkrut, vaid on magustatud meega.


Küpsetised sisaldavat ka rohkelt hakitud pähkleid! Kes soovib, võib lisada ka rosinaid, kuivatatud musti ploome, jõhvikaid vm toredat.


Retsept on pärit raamatust "GI kogu perele". Speltanisujahu asemel kasutasin täisteranisujahu, mulle tundmatud psylliumiseemned asendasin linaseemnetega ning porgandit panin ettenähtust veidi enam.


Antud kogusest valmib 15 väikest muffinit
Vaja läheb:
  • 3 dl (sõelutud) spelta- või täisteranisujahu (osa võib ka kaerajahu või -kliidega asendada)
  • 1 sl röstitud jahvatatud linaseemneid
  • 0,5 dl täisterakaerahelbeid
  • 3 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl hakitud röstitud mandleid vm pähkleid
  • 1,5 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 sl kaneeli
  • 3 muna
  • 1 dl vedelat mett
  • 0,5 dl rapsi- või päevalilleõli
  • 2 dl riivitud õunu
  • 4-5 dl riivitud porgandit
Tegutse nii:
1.
Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.

2.
Sega kausis jahu, röstitud jahvatatud linaseemned, kaerahelbed, küpsetuspulber, kaneel, kardemon ja hakitud mandlid.

3.
Vahusta teises kausis munad, lisa mesi, õli, riivitud õunad ja porgandid ning sega hoolikalt läbi.

4
. Vala jahusegu munasegusse ning sega ühtlaseks tainaks.

5
. Tõsta tainas lusikaga pabervormidega kaetud muffinipesadesse.
Soovi korral võid peale raputada kookoshelbeid, päevalilleseemneid, pähkleid vmt.


6. Küpseta ahju keskosas 15-20 min.
7. Lase muffinitel veidi jahtuda ning lase hea maitsta! Säilita küpsetisi külmas, siis on nad veel mitu-mitu päeva värsked ja head.

Kas teadsite, et kardemon on safrani ja vanilli järel kalliduselt kolmas vürts maailmas?!

Aga seda, et ta mõjub hästi seedimisele ja hävitab baktereid? Araabias kasutati kardemoni lausa armurohuna!



Saturday, February 12, 2011

Kõige šokolaadisem sõbrapäevatort

Kui keegi veel pead murrab, mida toredat valentinipäeva puhul valmistada, siis usun, et selle mitte grammigi jahu sisaldava šokolaadipommi üle on küll kõik magusasõbrad üliõnnelikud!


Minu emast sõber-sõbrast ema, kellele tordi kinkisin, oli igatahes väga vaimustunud! Küpsetis valmib lihtsa vaevaga ning on tõeline šokohoolikute unistus!


Retsept on pärit "Oma maitse retseptiraamatust", kus teda nimetati uhkelt torta di cioccolatoks. Lisasin omalt poolt taaskord kardemoni, katsin küpsetise vahukoorega ning puistasin läbi šablooni pinnale ka väikesed riivšokolaadi- kaneelisüdamed.


Vaja läheb:
  • 200 g (vähemalt 70% kakaovõisisaldusega) šokolaadi
  • 100 g võid
  • 5 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 1 dl tuhksuhkrut
  • 1 tl vanilliekstrakti või 2 sl vanillisuhkrut
  • 100 g purustatud mandlilaaste või röstitud mandleid
  • Näpuotsatäis soola
  • (0,5 tl jahvatatud kardemoni)
  • 200 ml 35% rõõska koort tordi peale
Tort valmib nii:
1
. Sulata või pliidil. Keera kuumus maha ning lisa tükeldatud šokolaad. Sega, kuni mass on ühtlane. Eemalda pliidilt.



2. Eralda munakollased valgetest.
3.
Vahusta kollased suhkru ja vanilliga kohevaks.

4.
Löö teises kausis munavalged kergelt vahtu, lisa tuhksuhkur ning jätka mikserdamist, kuni vaht on tugev ja läikiv.

5. Sega munakollasevahu hulka mandlipuru, sool ja veidi jahtunud šokolaadi-võisegu.
6.
Sega munavalgevaht ettevaatlikult kollasevahu hulka.

7.
Kalla segu lahtikäivasse küpsetusvormi, mille põhi on eelnevalt küpsetuspaberiga kaetud.


8.
Küpseta torti 180-kraadises ahjus 25-30 min.



9. Eemalda küpsetis vormist.


10. Vahusta rõõsk koor meelepärase koguse suhkruga ning määri koogile. Tort maitseb hästi nii soojalt kui jahtunult! Kõrvale sobib väga hästi ka vanillijäätis või püreestatud vaarikad!

Tume šokolaad kaitseb südant ja on põletikuvastase toimega! Lisaks vaigistab ta valu, vähendab stressi ning peletab kortsud eemale!

Sõbralikke šokolaadielamusi! :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...